Diefstal kan voor behoorlijk wat emotioneel en financieel leed zorgen. Voor het laatste is er nu een pleister op de wonde. Winkeliers kunnen namelijk voor iedere winkeldiefstal een boete van € 151 in rekening brengen bij de dief.

Boete niet zelf incasseren

De boete hoeft u niet zelf bij de dief op te halen. U machtigt hiervoor het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD). Zij nemen de administratieve afhandeling voor hun rekening, versturen de nota en starten eventueel een incassoprocedure op.

Het bedrag is een extra boete, voor de tijd die u kwijt bent aan het observeren van de winkeldief, het aanhouden en de afhandeling. Hier bovenop komen nog de kosten voor bijvoorbeeld schade aan uw winkelinterieur.

Hoe werkt het?

U schrijft zich in op de website www.afrekenenmetwinkeldieven.nl voor de nieuwe landelijke regeling ‘Afrekenen met winkeldieven’. U ontvangt een bevestiging, schadeverhaalpapieren en een toolkit met raamposters en stickers.

Hiermee geeft u aan dat u altijd aangifte doet van de winkeldiefstal én dat u de winkeldief € 151,- in rekening brengt.

Op heterdaad

De voorwaarde is dat u de winkeldief op heterdaad betrapt, heeft aangehouden of dat de dief een procesverbaal of boete heeft gekregen.

Als u een dief betrapt, zijn er een aantal zaken die u moet regelen, om het geld van de boete te krijgen:

– U vult, na het aanhouden van de dief, het landelijk aangifteformulier én het schadeformulier in, liefst samen met de politie. De dief moet dit ook ondertekenen.

– Om de schade ook daadwerkelijk terug te halen, heeft u een procesnummer of transactienummer nodig. Dat is het bewijs dat de aanhouding terecht is geweest. Dit nummer vraagt u op bij de politie.

– Daarna meldt u zich weer op de bovenstaande website, om uw schadeclaim aan te melden. Het HBD houdt u vervolgens op de hoogte van de afwikkeling.

Van de € 151 die de dief hen betaalt, ontvangt u € 126. De andere € 25 is bedoeld voor administratie.

Handig pdf

De maatregel volgt op een proef die het Hoofdbedrijfschap Detailhandel hield onder winkeliers. Daarbij daalde de winkelcriminaliteit in de proefgebieden met maar liefst 30 tot soms 40 procent!

In deze download van het HBD leest u meer over de regeling en vind u tips voor een veilige aanhouding van een winkeldief.

Nieuw personeel werven?
Talent is schaarser dan ooit, het aanbod in vacatures verschuift en werving en selectie vindt steeds vaker op afstand plaats. Lees deze 5 redenen waarom werkgevers waardevolle kandidaten verliezen tijdens het recruitmentproces én tips hoe je dit kunt voorkomen.
Nieuw personeel werven?
Talent is schaarser dan ooit, het aanbod in vacatures verschuift en werving en selectie vindt steeds vaker op afstand plaats. Lees deze 5 redenen waarom werkgevers waardevolle kandidaten verliezen tijdens het recruitmentproces én tips hoe je dit kunt voorkomen.
Lees ook…
Vanaf 2024 zijn steeds meer bedrijven verplicht om over de impact van hun activiteiten op mens en milieu te rapporteren. De staat in de Corporate…
Over ondernemen zijn talloze boeken verschenen. Elk met zijn eigen modellen, wetten en strategieën. De Zaak selecteerde de 15 beste boeken voor…
De ontwikkelingen op de energiemarkt volgen elkaar in rap tempo op en prijzen rijzen de pan uit. Sinds 1 juli 2022 heeft het Ministerie van Economische…