Reken af met uw dief
Diefstal kan voor behoorlijk wat emotioneel en financieel leed zorgen. Voor het laatste is er nu een pleister op de wonde. Winkeliers kunnen namelijk voor iedere winkeldiefstal een boete van € 151 in rekening brengen bij de dief.

Boete niet zelf incasseren
De boete hoeft u niet zelf bij de dief op te halen. U machtigt hiervoor het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD). Zij nemen de administratieve afhandeling voor hun rekening, versturen de nota en starten eventueel een incassoprocedure op.

Het bedrag is een extra boete, voor de tijd die u kwijt bent aan het observeren van de winkeldief, het aanhouden en de afhandeling. Hier bovenop komen nog de kosten voor bijvoorbeeld schade aan uw winkelinterieur.

Hoe werkt het?
U schrijft zich in op de website www.afrekenenmetwinkeldieven.nl voor de nieuwe landelijke regeling ‘Afrekenen met winkeldieven’. U ontvangt een bevestiging, schadeverhaalpapieren en een toolkit met raamposters en stickers.

Hiermee geeft u aan dat u altijd aangifte doet van de winkeldiefstal én dat u de winkeldief € 151,- in rekening brengt.

Op heterdaad
De voorwaarde is dat u de winkeldief op heterdaad betrapt, heeft aangehouden of dat de dief een procesverbaal of boete heeft gekregen.

Als u een dief betrapt, zijn er een aantal zaken die u moet regelen, om het geld van de boete te krijgen:

– U vult, na het aanhouden van de dief, het landelijk aangifteformulier én het schadeformulier in, liefst samen met de politie. De dief moet dit ook ondertekenen.

– Om de schade ook daadwerkelijk terug te halen, heeft u een procesnummer of transactienummer nodig. Dat is het bewijs dat de aanhouding terecht is geweest. Dit nummer vraagt u op bij de politie.

– Daarna meldt u zich weer op de bovenstaande website, om uw schadeclaim aan te melden. Het HBD houdt u vervolgens op de hoogte van de afwikkeling. 

Van de € 151 die de dief hen betaalt, ontvangt u € 126. De andere € 25 is bedoeld voor administratie.

Handig pdf
De maatregel volgt op een proef die het Hoofdbedrijfschap Detailhandel hield onder winkeliers. Daarbij daalde de winkelcriminaliteit in de proefgebieden met maar liefst 30 tot soms 40 procent!

In deze download van het HBD leest u meer over de regeling en vind u tips voor een veilige aanhouding van een winkeldief.

De Zaak Magazine is terug
Ter ere van ons 30 jarig jubileum brengen we het vertrouwde De Zaak Magazine weer tot leven, mits 2000 ondernemers zich aanmelden. Doe jij ook mee?
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
De Zaak Magazine is terug
Ter ere van ons 30 jarig jubileum brengen we het vertrouwde De Zaak Magazine weer tot leven, mits 2000 ondernemers zich aanmelden. Doe jij ook mee?
Lees ook…
De wereld alleen redden kan je niet, maar er wat liever voor zijn wel. Ben jij een ondernemer, geen klimaatactivist, maar wil je wel graag dat jijzelf,…
Het gebruik van supplementen in Nederland neemt gestaag toe. Maar liefst 57% van de Nederlands gebruikt één of meerdere supplementen, aldus uit…
De zaken gaan lekker en je bedrijf groeit. Maar met die groei dienen zich nieuwe uitdagingen aan. De zoektocht naar grotere kantoorruimte of…