Cryptomunten zijn een digitaal betaalmiddel waar geen derde partij als een traditionele bank aan te pas komt. Wellicht gaan ze een cruciale rol spelen bij financiële transacties in de toekomst, maar dit is nog onzeker. Daarom kunnen de koersen nog behoorlijk schommelen. Ben je benieuwd of crypto als belegging of betaalmiddel interessant is voor jouw onderneming? In dit artikel geven we antwoord op 7 belangrijke vragen over cryptocurrency's voor ondernemers.

In het kort

  • Cryptocurrency’s zijn digitale munten gebaseerd op blockchain technologie, waarbij transacties direct en wereldwijd plaatsvinden.
  • De bekendste en populairste cryptomunten zijn Bitcoin en Ethereum.
  • Het accepteren van crypto als betalingswijze kan extra omzet genereren, maar de fluctuerende koersen zorgen voor onzekerheid.
  • Het bezit van cryptocurrency moet worden aangegeven bij de Belastingdienst.

Inhoudsopgave

Vind binnen enkele minuten een beleggingsfonds die bij jou past! Ontdek onze gratis vergelijker en zet de eerste stap naar (meer) rendement.

Wat is cryptocurrency?

Cryptocurrency’s zijn digitale munten die zijn gebaseerd op de blockchain technologie. Het komt erop neer dat een groot netwerk van computers transacties met crypto bijhoudt en controleert. Om met digitale valuta te kunnen betalen, moet je ze eerst hebben. Je kunt er op verschillende manieren aan komen, maar de meeste mensen kopen ze met ‘gewoon’ geld. Bijvoorbeeld met Amerikaanse dollars of euro’s.

Crypto kopen: welke munten zijn er en waar vind je ze?

De bekendste en populairste cryptomunten zijn Bitcoin en Ethereum. Daarnaast bestaan er duizenden andere soorten. Om deze valuta te kopen en te bewaren, heb je een crypto wallet nodig. Dit kun je vergelijken met een digitale portemonnee.

Eén van de manieren om een crypto wallet te maken, is door klant te worden bij een crypto exchange. Daarna kun je de valuta kopen via de site of mobiele app van de exchange. Hou er met het kiezen van een crypto exchange rekening mee of de partij geregistreerd staat bij de Nederlandse Bank en of je investeringen verzekerd zijn tegen bijvoorbeeld diefstal en phishing.

Wat zijn de voor- en nadelen van cryptocurrency?

Elke transactie die je met cryptocurrency doet, vindt direct en wereldwijd plaats zonder tussenkomst van een centrale autoriteit zoals een bank. Dat geeft je privacy. Feitelijk ben je je eigen bank.

Het kan ook een nadeel zijn. Want doordat crypto een gedecentraliseerd en niet-gereguleerd betaalmiddel is – er is geen toezicht vanuit centrale banken – ben je zelf verantwoordelijk als er iets misgaat. Heb je per ongeluk crypto overgemaakt naar het verkeerde crypto-adres? Of ben je je inloggegevens kwijt? Dan kun je de digitale valuta vaak niet meer terughalen.

Het imago van crypto is er de afgelopen jaren niet bepaald op vooruitgegaan. In november 2022 raakte de koers van het beursgenoteerde FTX in een vrije val. De waarde van veel cryptomunten stortte ineen en beleggers verloren veel. Crypto-ondernemer Sam Bankman-Fried van FTX veroordeeld vanwege fraude.

Zijn cryptovaluta veilig?

Transacties worden bijgehouden door een netwerk van computers, ook wel nodes genoemd. Hierdoor is het systeem eigenlijk niet te hacken. Voor de beveiliging van jouw eigen cryptomunten ben je zelf verantwoordelijk.

Je kunt ze opslaan in een digitale portemonnee die je vanaf je computer of telefoon beheert. Maar bij grote bedragen is het veiliger om ze offline te bewaren op een hardware wallet (een soort USB-stick). Zolang je jouw wachtwoorden weet, kun je altijd en overal bij jouw digitale geld.

Is het verstandig om als ondernemer crypto als betalingswijze te accepteren?

Als je in een branche onderneemt waarin klanten graag met crypto betalen, kan het voor extra omzet zorgen. Ook fijn: bij buitenlandse transacties hoef je geen rekening te houden met wisselkoersen. Anderzijds schommelt de koers van cryptomunten (nog) erg veel. Dat zorgt voor onzekerheid.

Ondanks miljoenen Nederlanders in crypto hebben geïnvesteerd, wordt het in het dagelijks leven nog nauwelijks als betaalmiddel gebruikt. De sector is relatief nieuw en niemand weet of crypto als betaalmiddel de toekomst heeft. Aan de andere kant: tijdens het uiteenspatten van de internetzeepbel in het voorjaar van 2000 was er ook grote twijfel over de toekomst van internet.

Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Is crypto een goede (pensioen)belegging?

Sowieso is niet elke digitale munt een goede belegging. Jaarlijks worden duizenden nieuwe cryptomunten gelanceerd. Hoogstwaarschijnlijk zullen de meeste van die producten ook weer verdwijnen.

Maar is de bekendste cryptomunt, de Bitcoin, dan wel een goede pensioenbelegging? Dat hangt af hoeveel risico je wilt nemen. Met Bitcoins genereer je geen dividend of andere inkomsten. Beleggers moeten het dus puur hebben van koersstijging. De afgelopen tien jaar is de waarde van een Bitcoin drie keer met 80 procent of meer gedaald. Maar de waarde steeg daarna steeds weer naar nieuwe recordhoogtes.

Niemand weet zeker wat er in de toekomst gaat gebeuren en daarom is het altijd goed om je beleggingen te spreiden. Verder hangt het ook af van de leeftijd die je hebt. Zo kun je als je jong bent, meer risico hebben omdat je een lange beleggingshorizon hebt. Als je ouder bent, is het misschien verstandiger om veiligere beleggingen te hebben.

Moet je als ondernemer over crypto belasting betalen?

Net als bij andere beleggingsvormen zijn bedrijven als particulieren wettelijk verplicht om het bezit van digitale activa als inkomstenbelasting aan te geven bij de Belastingdienst. De waarde van de valuta moet je omrekenen naar euro’s en meenemen op de winst-en-verliesrekening van je administratie.

Wanneer je als ondernemer voor je diensten of leveringen in crypto’s wordt betaald, moet je daarvan ook bij je btw-aangifte het bedrag in euro’s opgeven. Benieuwd hoe de boekhouding van cryptocurrency precies werkt? Kijk voor meer informatie op de site van de Belastingdienst.

Wil je weten welk belegginsfonds bij jou past? Ontdek het eenvoudig online met de gratis vergelijker hoe je jouw rendement kunt maximaliseren.

Picture of Ernest Marx

Ernest Marx

Ernest Marx werkt als freelance als journalist en copywriter. Hij publiceerde de afgelopen 20 jaar in uiteenlopende media als HP/De Tijd, Management Team, Margriet en Panorama. Hij maakt graag interviews en achtergrondverhalen en heeft een voorkeur voor alles wat met media, tv, film, muziek en de financiële markten te maken heeft.
Lees ook…
Wanneer je winst maakt die je niet nodig hebt voor je bedrijf, is het slim om een deel van je vermogen apart te zetten. Zo kun je een buffer of goed…
Je hebt als ondernemer hard gewerkt en een mooi bedrag opgebouwd. Dat kun je op een spaarrekening zetten – je krijgt weer rente over je spaargeld –…
Op zoek naar een beleggingsobject voor nu en later? Dan kan een vakantiewoning een aantrekkelijke investering zijn. Maar let op: het is een markt met…
Op zoek naar een investering die goed is je portemonnee en ook de planeet ten goede komt? Duurzame beleggingen bieden die kans. Door gericht te kiezen…
Loopt het lekker met je bedrijf en hou je geld over dat je niet direct nodig hebt? Dan kun vermogen opbouwen door te beleggen, bijvoorbeeld voor een…
Als het financieel voor de wind gaat, is het slim om een deel van je vermogen opzij te zetten. Dit kan via een spaarrekening, maar ook door te…