Cryptomunten zijn een digitaal betaalmiddel waar geen traditionele bank aan te pas komt. De meeste currency’s staan voor een eigen technologie of oplossing, die misschien een cruciale rol spelen in de toekomst. Maar dit is natuurlijk nog onzeker. Daarom kunnen de koersen nog behoorlijk schommelen. Ben je benieuwd of crypto interessant is voor jouw onderneming? In dit artikel geven we antwoord op 7 belangrijke vragen over cryptocurrencies voor ondernemers.

Inhoudsopgave

Wat is cryptocurrency?

Cryptocurrencies zijn digitale valuta die zijn gebaseerd op de blockchain technologie. Het komt erop neer dat een groot netwerk van computers transacties met crypto bijhoudt en controleert. Om met digitale valuta te kunnen betalen, moet je ze eerst hebben. Je kunt er op verschillende manieren aan komen, maar de meeste mensen kopen ze met fiat geld. Bijvoorbeeld met Amerikaanse dollars of euro’s.

Welke cryptomunten zijn er, waar vind je ze en hoe koop je ze?

De bekendste en populairste cryptomunten zijn Bitcoin en Ethereum. Daarnaast bestaan er duizenden andere soorten. Om deze valuta te kopen en te bewaren, heb je een crypto wallet nodig. Dit kun je vergelijken met een digitale portemonnee. Eén van de manieren om een crypto wallet te maken, is door klant te worden bij een crypto exchange. Daarna kun je de valuta kopen via de site of mobiele app van de exchange. Hou er met het kiezen van een crypto exchange rekening mee of de partij geregistreerd staat bij de Nederlandse Bank en of je investeringen verzekerd zijn tegen bijvoorbeeld diefstal en phishing.

Wat zijn de voor- en nadelen van cryptocurrency?

Elke transactie die je met cryptocurrency doet, vindt direct en wereldwijd plaats zonder tussenkomst van een derde partij zoals een bank. Dat geeft je privacy. Feitelijk ben je je eigen bank. Het kan ook een nadeel zijn. Want doordat crypto een gedecentraliseerd en niet-gereguleerd betaalmiddel is, ben je zelf verantwoordelijk als er iets misgaat. Heb je per ongeluk crypto overgemaakt naar het verkeerde crypto-adres? Of ben je je inloggegevens kwijt? Dan kun je de digitale valuta vaak niet meer terughalen.

Zijn cryptovaluta veilig?

Transacties worden bijgehouden door een netwerk van computers, ook wel nodes genoemd. Hierdoor is het systeem eigenlijk niet te hacken. Voor de beveiliging van jouw eigen cryptomunten ben je zelf verantwoordelijk. Je kunt ze opslaan in een digitale portemonnee die je vanaf je computer of telefoon beheert. Maar bij grote bedragen is het veiliger om ze offline te bewaren op een hardware wallet (een soort USB-stick). Zolang je jouw wachtwoorden weet, kun je altijd en overal bij jouw digitale geld.

Is het verstandig om als ondernemer crypto als betalingswijze te accepteren?

Als je in een branche onderneemt waarin klanten graag met crypto betalen, kan het voor extra omzet zorgen. Ook fijn: bij buitenlandse transacties hoef je geen rekening te houden met wisselkoersen. Anderzijds schommelt de koers van cryptomunten (nog) erg veel. Dat zorgt voor onzekerheid. Ondanks dat ruim 1,6 miljoen Nederlanders in crypto hebben geïnvesteerd, wordt het in het dagelijks leven nog nauwelijks als betaalmiddel gebruikt. De sector is relatief nieuw en niemand weet of crypto als betaalmiddel de toekomst heeft. Aan de andere kant: tijdens het uiteenspatten van de internetzeepbel in het voorjaar van 2000 was er ook grote twijfel over de toekomst van internet.

Is crypto een goede (pensioen)belegging?

Sowieso is niet elke cryptomunt een goede belegging. Alleen al vorig jaar zijn er 5.000 nieuwe cryptomunten gelanceerd. Hoogstwaarschijnlijk zullen de meeste van die producten ook weer verdwijnen. Maar is de bekendste cryptomunt, de Bitcoin, dan wel een goede pensioenbelegging? Dat hangt af hoeveel risico je wilt nemen. Met Bitcoin genereer je geen dividend of andere inkomsten. Beleggers moeten het dus puur hebben van koersstijging. De afgelopen 10 jaar is de waarde van een Bitcoin 3 keer met 80% of meer gedaald. Maar de waarde steeg daarna steeds weer naar nieuwe recordhoogtes. Niemand weet zeker wat er in de toekomst gaat gebeuren en daarom is het altijd goed om je beleggingen te spreiden. Verder hangt het ook af van de leeftijd die je hebt. Zo kun je als je jong bent, meer risico hebben omdat je een lange beleggingshorizon hebt. Als je ouder bent, is het misschien verstandiger om veiligere beleggingen te hebben.

Moet je als ondernemer over crypto belasting betalen?

Zowel bedrijven als particulieren zijn wettelijk verplicht om het bezit van cryptovaluta als inkomstenbelasting aan te geven bij de Belastingdienst. De waarde van de valuta moet je omrekenen naar euro’s en meenemen op de winst- en verliesrekening van je administratie. Wanneer je als ondernemer voor je diensten of leveringen in cryptovaluta wordt betaald, moet je daarvan ook bij je btw-aangifte het bedrag in euro’s opgeven. Benieuwd hoe de boekhouding van cryptocurrency precies werkt? Kijk voor meer informatie op de site van de Belastingdienst.

Ernest Marx

Ernest Marx

Ernest Marx werkt als freelance als journalist en copywriter. Hij publiceerde de afgelopen 20 jaar in uiteenlopende media als HP/De Tijd, Management Team, Margriet en Panorama. Hij maakt graag interviews en achtergrondverhalen en heeft een voorkeur voor alles wat met media, tv, film, muziek en de financiële markten te maken heeft.
Lees ook…
Als je een bedrijfswoning overbrengt naar jouw privévermogen, moet je afrekenen over het verschil tussen de waarde in het economisch verkeer en de…
De coronacrisis heeft een diepe krater geslagen in de tegoeden van ondernemers. Als gevolg van de maatregelen is niet alleen de omzet verdampt, maar…
Subsidie is een welkome financiële ondersteuning voor je bedrijf. Waar moet je bij een aanvraag allemaal rekening mee houden? Deze 9 tips helpen je op…
i.s.m.
Paul Robert Visscher is een succesvolle ondernemer met een niet alledaagse business. Hij is leidekker en restaureert onder meer oude gebouwen zoals…
Een elektrische auto van de zaak. Dat klinkt vaak ideaal, maar rijden is en blijft niet gratis. De overheid vindt het prima als jij privé ook gebruik…
Als ondernemer heb je de keuze tussen zakelijke creditcard en een particuliere creditcard. In basis kun je er hetzelfde mee, maar toch zijn er…