In 4 stappen klaar voor je eerste cryptocurrency

Honderden miljoenen mensen ter wereld handelen en beleggen in crypto. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren flink gaat stijgen. Volgens sommige financiële experts staan we zelfs aan het begin van het cryptotijdperk. Denk jij dat het de moeite waard is om met cryptocurrency te beginnen? In dit artikel leggen we in 4 stappen uit hoe je dat op een verantwoorde en veilige manier aanpakt.

Vind binnen enkele minuten een beleggingsfonds die bij jou past! Ontdek onze gratis vergelijker en zet de eerste stap naar (meer) rendement.

Inhoudsopgave

Stap 1: doe onderzoek voor je gaat handelen

Voordat je je eerste cryptocurrency gaat kopen, is het belangrijk om je in de basis te verdiepen. Overal om je heen hoor je mensen praten over crypto, maar het is goed om zelf een beeld te krijgen van deze nieuwe wereld van bitcoins, ethereum en de kleinere munten. Crypto is voor iedereen, maar niet voor iedereen weggelegd. Je moet je bewust zijn van je eigen verantwoordelijkheid en bestand zijn tegen koersschommelingen.

Als je weet hoe kopen en verkopen werkt, wat blockchain is en welke cryptomunten er zijn, kun je op een verantwoorde manier keuzes maken op basis van kennis in plaats van op gevoel. Online is veel informatie te vinden en er zijn talloze cursussen. 

In het geval van de cryptomarkt is je inlezen extra belangrijk, omdat alles draait om eigen verantwoordelijkheid. Als je besluit al je geld in een bepaalde beurs of munt te steken en die gaat failliet, dan kun je niet terugvallen op het depositogarantiestelsel van de Nederlandsche Bank. Er zijn overigens wel crypto exchanges die accountgarantie bieden. Die garandeert dat gebruikers tot € 100.000,- vergoed krijgen als iemand ongeautoriseerde toegang tot een gebruikersaccount heeft gekregen en je crypto worden gestolen. 

Ook is het goed om na te denken over de doelen die je met crypto wilt bereiken. Ga je cryptocurrency kopen voor de lange termijn om vermogen of pensioen op te bouwen? Of wil je met handelen in korte tijd geld verdienen (anders gezegd: wil je gaan traden)? Er is van alles mogelijk, maar elke aanpak vergt een specifieke strategie en specifieke kennis.

Kortom: het is aan jou hoe je in crypto stapt, zolang je die keuze maar bewust maakt op basis van kennis en feiten.

Stap 2: kies een professionele plek om crypto te kopen

Ken je de basis? Dan kun je je eerste stappen in cryptoland zetten. Het is slim om met kleine bedragen te beginnen. Laat bijvoorbeeld 20 euro een tijdje staan om feeling te krijgen bij digitale munten. Dat vergroot de kans dat je op een verantwoorde manier start met crypto. Twee algemene tips: beleg niet met geleend geld en investeer alleen bedragen die je kunt missen.

Cryptomunten koop je online bij een professionele aanbieder. Daarvoor moet je eerst een account aanmaken. De basis is dat je traditioneel geld inwisselt voor digitaal geld tegen de actuele cryptokoers. Let op: ga nooit in op een voorstel van mensen om bij hen in digitale munten te investeren. Kies altijd voor een partij die zichzelf bewezen heeft.

Je koopt cryptocurrency meestal bij een crypto exchange of via een broker. Die twee worden vaak door elkaar gehaald, maar er is een belangrijk verschil. Een exchange is een handelsbeurs om cryptocurrency te kopen en verkopen. Dat doe je rechtstreeks, dus zonder tussenpersoon.

Een broker is een partij tussen de koper (jij) en een cryptocurrency exchange. Zo’n broker werkt natuurlijk niet voor niets. De transactiekosten via een broker zijn dan ook hoger dan wanneer je direct op de exchange handelt. Hoe hoog de vergoeding is, verschilt per broker.

Er zijn ontzettend veel exchanges en brokers. De vraag is: hoe vind je een betrouwbare partij? Ook daarin is het belangrijk om vooraf onderzoek te doen. Een paar dingen om op te letten:

  • Kijk of een exchange of broker goede reviews heeft.
  • Hoelang bestaat een exchange of broker? Hoeveel gebruikers zijn er?
  • Wat zijn de kosten van transacties en is er een eenvoudige tariefstructuur?
  • Hoe gebruiksvriendelijk is het platform?
  • Wat zijn de betalingsmogelijkheden (kun je bijvoorbeeld via iDeal afrekenen)?
  • En last but not least: hoe zit het met de veiligheid van je crypto?


Sinds 2020 vallen cryptobedrijven onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). Elke onderneming die in of vanuit Nederland diensten voor het wisselen van cryptocurrencies aanbiedt, heeft
een registratie nodig van DNB.

Stap 3: kies een munt die bij je past

Als beginner kun je overwegen om voor bekende cryptomunten als bitcoin of ethereum te kiezen. Het voordeel hiervan is dat deze cryptovaluta zichzelf hebben bewezen. Dat geeft vertrouwen. Bitcoin bestaat al sinds 2009 en door de jaren heen blijven bitcoins het best hun waarde vasthouden. Andere cryptomunten – ook wel altcoins of alternatieve coins genoemd – fluctueren heviger in prijs.

Wanneer je meer ervaring hebt met cryptovaluta en grote bedragen wil investeren, is het goed om spreiding in je portfolio aan te brengen (net als bij aandelen het geval is). Dan wed je niet op één paard, maar gebruik je de kracht van de kudde.

Er bestaan duizenden crypto’s. Achter vrijwel elke valuta zit een bedrijf, een stichting of een club programmeurs. Elke serieuze crypto heeft een website waarop je kunt zien welke mensen achter de munt zitten. Wanneer de oprichters geslaagde cryptoprojecten op hun naam hebben staan, is de kans groter dat ook deze munt aanslaat.

Stap 4: zorg dat je je cryptocurrency goed bewaart

In crypto kunnen serieuze bedragen omgaan. Dat maakt digitale munten een aantrekkelijk doelwit voor hackers en andere cybercriminelen. Het is daarom cruciaal om cryptocurrency veilig op te slaan, zodat niemand bij je munten kan. 

Zoals gezegd kun je cryptocurrency kopen op een exchange. Voordat je gaat investeren, moet je daar een account aanmaken. Kijk bij de keuze voor een exchange goed naar hoe de veiligheid is geregeld. Zoals eerder gezegd zijn er exchanges met een terugbetalingsgarantie tot 100.000 euro, mocht je het slachtoffer worden van oplichters.

Je kunt cryptogeld ook van een exchange afhalen en zelf bewaren. Daarvoor heb je een wallet nodig, een digitale portemonnee voor cryptomunten. Met zo’n digitale portemonnee kun je cryptocurrency ontvangen, overmaken en bewaren. Je kunt een digitale portemonnee opslaan op je laptop, telefoon of online bewaren. Kies je voor een digitale vorm van bewaren? Zorg dan voor een goed beveiligd wachtwoord en tweefactorauthenticatie.

Als het gaat om wallets heb je meerdere mogelijkheden. Er bestaan warm wallets (zoals hierboven beschreven) en cold wallets. Het belangrijkste verschil tussen hot wallets en cold wallets (ook wel offline wallets genoemd), is dat de cold wallet niet standaard op het internet is aangesloten. Het is apparaat dat je via een kabeltje of bluetooth aan je computer kunt koppelen. Een stuk veiliger dus, maar niet per se beter. Elke vorm van bewaren heeft voor- en nadelen. Verdiep je ook daar goed in.

Conclusie

Als je begint met cryptocurrency gaat een wondere wereld voor je open. Zoals gezegd is het belangrijk dat je goed weet wat je doet, zodat je op een verantwoorde manier start. Heb je bovenstaande stappen bekeken en denk je dat je er klaar voor bent? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met crypto.

Wil je weten welk belegginsfonds bij jou past? Ontdek het eenvoudig online met de gratis vergelijker hoe je jouw rendement kunt maximaliseren.

Jaap Backx

Jaap Backx

Verhalen vertellen vormt – in wisselde vormen en gedaanten – de rode draad in mijn werkende leven. Soms zijn het verhalen die ik zelf maak, vaker komen ze tot leven binnen een door mij ontwikkeld of aangestuurd concept. Als hoofdredacteur van De Zaak wil ik ondernemers helpen om op basis van actuele, heldere en inspirerende informatie betere bedrijfskeuzes te maken.
Lees ook…
Op zoek naar een beleggingsobject voor nu en later? Dan kan een vakantiewoning een aantrekkelijke investering zijn. Maar let op: het is een markt met…
Wanneer je als ondernemer vermogen hebt opgebouwd, is (zakelijk) beleggen een interessante optie om je geld voor je te laten werken. Dit kun je zelf…
Loopt het lekker met je bedrijf en hou je geld over dat je niet direct nodig hebt? Dan kun vermogen opbouwen door te beleggen, bijvoorbeeld voor een…
Wanneer je winst maakt die je niet nodig hebt voor je bedrijf, is het slim om een deel van je vermogen apart te zetten. Zo kun je een buffer of goed…
Als het financieel voor de wind gaat, is het slim om een deel van je vermogen opzij te zetten. Dit kan via een spaarrekening, maar ook door te…
Cryptomunten zijn een digitaal betaalmiddel waar geen derde partij als een traditionele bank aan te pas komt. Wellicht gaan ze een cruciale rol spelen…