4 vragen beantwoord

Thuiswerken lijkt de nieuwe norm. Niet alleen werkgevers geven vaker aan een kleinere kantoorruimte te gaan huren, ook ongeveer een kwart van de werknemers geeft aan liever vanuit huis te werken na corona. Een nieuwe werksituatie waar veel werkgevers zich nog goed op voorbereid hebben. Heb jij bijvoorbeeld al een thuiswerkovereenkomst geregeld?

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Een thuiswerkovereenkomst is een aanvulling op het huidige arbeidscontract waarin je bepaalt wat jij van je werknemers verwacht en wat zij van jou kunnen verwachten. Deze aanvulling vervangt dus niet het huidige arbeidscontract, maar vult hem aan.

Stel via MijnZaak eenvoudig een Thuiswerkovereenkomst op.

Wat is een thuiswerkovereenkomst?

Als je werknemers structureel of regelmatig thuis gaan werken, is het verstandig om duidelijke afspraken te maken over de verwachtingen. Bij voorkeur leg je deze afspraken vervolgens vast in een thuiswerkovereenkomst om onduidelijkheden of verwarring te voorkomen.

Voor wie is een thuiswerkovereenkomst relevant?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je als werkgever niet verplicht bent om een thuiswerkovereenkomst aan te gaan met je personeel. Echter is deze aanvulling wel interessant voor werkgevers met personeel dat structureel thuis werkt of gaat werken. Uiteraard is het mogelijk om afspraken over het thuiswerken mondeling te bespreken, echter zijn deze afspraken veel lastiger om te bewijzen mocht er verwarring ontstaan.

Voordelen van een schriftelijke thuiswerkovereenkomst:

  1. Alle afspraken over het thuiswerken zijn vastgelegd.
  2. De verantwoordelijkheden & aansprakelijkheid van jou en je werknemer zijn vastgelegd.
  3. Je hebt een juridische ondersteuning bij een arbeidsconflict over thuiswerken.

Wat zet je in een thuiswerkovereenkomst?

In een thuiswerkovereenkomst benoem je alle verplichtingen en afspraken omtrent het thuiswerken. Denk aan zaken als werktijden en pauzen, maar ook over eventuele vergoedingen en aansprakelijkheid. Wie is er bijvoorbeeld verantwoordelijk voor apparatuur? En ontvangt je werknemer misschien een koffievergoeding? Hieronder een overzicht met de belangrijkste bepalingen:

  • Welke dagen de werknemer thuiswerkt;
  • Welke apparatuur beschikbaar wordt gesteld (laptop, beeldscherm e.d.);
  • Eventuele vergoeding voor de inrichting van de werkplek;
  • Afspraken over bereikbaarheid, vergaderingen e.d.;
  • Toestemming van de werknemer tot betreding van de woning voor een inspectie;
  • Afspraak over controle en inspectie.


Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.


Wat is er belangrijk bij een thuiswerkovereenkomst?

Na het opstellen van een thuiswerkovereenkomst, moet je ook zeker weten dat de afspraken en verplichtingen van de werkgever en werknemer worden nagekomen. Je kunt dit met de hand doen, maar je kunt het ook online ondertekenen.

Zorg verder dat alle bepalingen rechtsgeldig zijn, door het document te laten checken door een jurist of maak je thuiswerkovereenkomst via MijnZaak. Let op: Controleer altijd vooraf of in een toepasselijke cao-afspraken staan over flexibel werken.

Gerelateerd lezen:

• De Zaak Valt mijn bedrijf onder een cao?
• Seksuele intimidatie op de werkplek – preventie en bestrijding
• Rechten en plichten tijdens de proeftijd
• Oproepkrachten en hun contract

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Nanda den Hartog

Nanda den Hartog

Als redactiecoördinator bij De Zaak zorg ik ervoor dat er dagelijks interessante artikelen voor ondernemers op onze website staan en ben ik de drijvende kracht achter het weekoverzicht. Dat ik zelf ondernemer ben geweest komt daarbij goed van pas. Door deze ervaring en mijn redactionele skills begrijp ik op welke informatie en tips ondernemers écht zitten te wachten.
Lees ook…
Als werkgever ben je verplicht je medewerkers te voorzien van alle spullen die zij nodig hebben om hun werk goed uit te kunnen voeren. Dat kan…
ChromeOS is een besturingssysteem voor je computer. Net als bijvoorbeeld Windows van Microsoft of macOS van Apple. Maar dan minder bekend, zeker in de…
De verschillen tussen zakelijke laptops en consumentenlaptops zitten vooral in de specifieke eisen waaraan de apparaten bij zakelijk gebruik moeten…