De verschillen tussen zakelijke laptops en consumentenlaptops zitten vooral in de specifieke eisen waaraan de apparaten bij zakelijk gebruik moeten voldoen. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Beveiliging zakelijke laptop

Voor veel bedrijven is het belangrijk dat de laptops van hun medewerkers aan de hoogste beveiligingseisen voldoen. De risico’s zijn namelijk veel groter dan voor consumenten. Zo kan een datalek flinke reputatieschade èn een boete door de Autoriteit Persoonsgegevens opleveren.

De standaard antivirusbescherming van consumentenlaptops is dus niet voldoende. Als zo’n laptop gestolen wordt, liggen je bedrijfsgegevens toch nog op straat. Om dit te voorkomen, hebben veel zakelijk laptops een zogenoemde Trusted Platform Module (TPM). Deze module versleutelt de hardware en zorgt ervoor dat je gegevens bijna niet te kraken zijn.

Laptop ontgrendelen met vingerafdruk

Veel zakelijk laptops hebben de mogelijkheid om de laptop te ontgrendelen door middel van je vingerafdruk of middels gezichtsherkenning. Inloggen met een vingerafdruk of gezichtsherkenning is veel veiliger dan inloggen met een wachtwoord dat gemakkelijker kan worden gekraakt.

Accu

De accu van zakelijke laptops gaat vaak langer mee dan die van consumentenlaptops. Handig voor als je medewerkers flexibel werken. Is de laptop onderweg toch leeg en is er geen stopcontact in de buurt? Dan is een extra accu een uitkomst. Bij veel zakelijke laptops kun je de accu namelijk eenvoudig vervangen.

Er zijn zelfs zakelijke laptops waarbij je de extra accu vast kunt klikken aan connectoren aan de onderkant of achterkant van je apparaat.

Aansluitmogelijkheden

Zakelijke laptops en consumentenlaptops hebben vaak totaal uiteenlopende aansluitmogelijkheden. Zo vind je bij consumentenlaptops vaak de nieuwste opties, denk bijvoorbeeld aan de Thunderbolt-poorten. De gemiddelde zakelijke laptop ondersteunt juist veel oudere technologieën die nog aanwezig zijn op kantoor.

Docking station aansluiten

Een groot voordeel van zakelijke laptops is dat ze steeds vaker voorzien zijn van een speciale connector voor docking stations. Je klikt de laptop in het station en kunt meteen aan de slag. Alle accessoires zijn in één keer aangesloten. Ideaal voor medewerkers die veel van werkplek wisselen.

Je kunt zo’n docking station op de werkplek op kantoor, maar ook op de thuiswerkplek installeren. Zo is je medewerker altijd binnen een handomdraai productief.

Design

Natuurlijk gaat het bij een zakelijke laptop vooral om het innerlijk, maar het oog wil ook wat. Oorspronkelijk waren het vooral de consumentenlaptops die met mooie designs op de proppen kwamen. Denk aan de populariteit van Apple.

Toch is de zakelijke laptop de afgelopen jaren met een inhaalslag bezig op het gebied van design. 

Kwaliteit van het materiaal

Zakelijke laptops worden over het algemeen meer verplaatst dan consumentenlaptops. Zeker als je medewerkers veel flexibel werken. Het is dus extra belangrijk dat de laptop tegen een stootje kan.

De zakelijke laptops zijn hierop berekend en gaan niet direct kapot als ze van een bureau vallen. Sommige modellen kunnen er zelfs tegen als er koffie overheen gestoten wordt.

Waarop moet je letten bij de aanschaf van zakelijke laptops?

Processor

De processor is het brein van je laptop en bepaalt snelheid en prestaties. Kies een krachtige processor die aan de eisen van jouw zakelijke toepassingen kan voldoen.

RAM (werkgeheugen)

Je laptop gebruikt RAM-geheugen om gegevens te verwerken. Hoe hoger het RAM-geheugen, des te meer gegevens je tegelijkertijd kunt verwerken. Voor zakelijk gebruik wordt aanbevolen om minimaal 8 GB RAM te hebben.

Opslag

Het klinkt misschien logisch, maar een zakelijke laptop heeft ook voldoende opslagruimte nodig. Zo kunnen je medewerker niet alleen bestanden en foto’s opslaan, maar ook zakelijke software downloaden. Kies daarom een laptop met voldoende opslagcapaciteit, zoals een Solid State Drive (SSD) met een capaciteit van 256 GB of meer. Kies je voor een cloud-first oplossing, waarbij bijna alle documenten in de cloud worden opgeslagen? Dan heb je ook minder opslagruimte nodig.

Grafische kaart

Een goede grafische kaart (videokaart) zorgt voor een betere weergavekwaliteit en versnelt de verwerking van visuele taken. Voeren je medewerkers grafisch intensieve taken uit, zoals foto’s bewerken of 3D-ontwerp? Dan hebben ze een krachtige grafische kaart nodig. 

Beeldscherm

Het beeldscherm van een laptop is belangrijk voor comfortabel werken en om foto’s en bestanden in full HD-resolutie te kunnen bekijken. Kies een laptop met een beeldscherm dat bij jouw behoeften past en een resolutie van minimaal Full HD (1920 x 1080 pixels) voor haarscherpe beelden.

Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.


Waar moeten bedrijven met 100+ medewerkers op letten bij de aanschaf van laptops?

Wanneer je veel medewerkers moet voorzien van een laptop, kun je dat natuurlijk het beste op een goed georganiseerde manier aanpakken. In plaats van dat je voor elke medewerker afzonderlijk bepaalt welke zakelijke laptop het meest geschikt is, kun je het personeelsbestand indelen in persona’s.

Bepaal vervolgens voor elke persona welke behoeften er zijn op het gebied van laptopspecificaties en accessoires.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Picture of Bob van der Burg

Bob van der Burg

Bob van der Burg is econoom, ondernemer en schrijver.
Lees ook…