Internet is een dankbare bron bij het zoeken naar - en kopen van - producten en diensten. Echter, veel detailhandelsproducten willen consumenten liever eerst in handen hebben gehad. Zo blijkt uit onderzoek.

Inhoudsopgave

In sommige branches is internet als verkoopkanaal niet meer weg te denken. De reisbranche is daarvan misschien wel het meest sprekende voorbeeld. Zeven van de tien internetgebruikers zoekt online naar een bestemming en ruim de helft boekt ook inderdaad een reis. Overigens blijkt dat meer voor vakantiereizen te gelden dan voor zakenreizen.

Bij het zoeken naar- en kopen van – producten die door de detailhandel worden verkocht, wordt veel minder gebruik gemaakt van internet.
Hierbij speelt de aard van het product ook een grote rol. Dat blijkt uit onderzoek dat door TNS is uitgevoerd in opdracht van Google Nederland.

Welke online bronnen worden gebruikt?

Bij de zoektocht naar het juiste product of dienst worden zoekmachines het meest gebruikt (68%). Websites van fabrikanten zijn een goede tweede (52%), terwijl detailhandelsites op de derde plaats komen: (45%).

Vergelijkingssites spelen een steeds grotere rol. Met name electronica, camera’s en geluidsapparatuur worden uitgebreid met elkaar vergeleken.
Op de tweede plaats gebruikt men folders en online productinformatie (op de website van de fabrikant). Tot slot blijken de online recensies van andere consumenten bij te dragen aan de besluitvorming over een aankoop.

Naar welke producten wordt online gezocht?

In het algemeen zoekt men op internet naar informatie over de volgende zaken:

1. Reizen72 %
2. Technologie56 %
3. Media en amusement54 %
4. Auto’s en accessoires44 %
5. Financiële zaken42 %
6. Detailhandel28 %
7. Gezondheidsproducten/cosmetica10 %

 

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Eerst op pad, maar wel online kopen

Voor een zoektocht naar bepaalde producten gaan consumenten liever de straat op. Dat geldt met name voor schoenen (87%), speelgoed (82%), kleding en accessoires (75%) en sportartikelen (71%).
De daadwerkelijke aankoop vindt dan vaak online plaats. Deelnemers aan het onderzoek hebben in het afgelopen jaar zeker één keer een van de volgende producten via het web gekocht:

1. Kleding en accessoires91 %
2. Cadeaus, bloemen en wenskaarten85 %
3. Schoenen83 %
4. Cd’s/dvd’s68 %
5. Boeken68 %

Ook toegangsbewijzen voor concerten, evenementen en bioscoopfilms worden in toenemende mate online gekocht.

Het is de eerste keer dat Google dit onderzoek in Nederland heeft gehouden. Volgens Google Nederland wordt het onderzoek om de twee of drie jaar herhaald.

Lees ook…
Vragen stellen is een belangrijk onderdeel van ieder gesprek, dus ook van een verkoopgesprek. Je kunt het gesprek in de gewenste richting sturen door…
Wil je zeker weten dat je e-mailings in de inbox van de ontvanger komen? Zorg er dan voor dat ze niet als spam worden gezien. Dat blijkt in de praktijk…
Een verkoopbrief voor een potentiële klant, een schriftelijke reactie op een klacht of een uitnodiging voor de jaarlijkse borrel met belangrijke…
Een belangrijk moment in het verkoopproces: een potentiële klant vraagt een offerte aan. Wat heb je nodig om op een professionele manier een…
In je marketingplan omschrijf je gedetailleerd hoe je jouw producten en diensten onder de aandacht van je potentiële klanten wilt…
Het versturen van commerciële e-mail naar consumenten en bedrijven is aan nogal wat regels gebonden. Hieronder een beknopte uitleg over waar je…