Categorieën

In samenwerking met
Het kopen van een betaalautomaat kostte tot enkele jaren geleden honderden euro's. Daarom kozen startende ondernemers en bedrijven die niet elke dag een betaalautomaat nodig hadden, voor het huren van een betaalautomaat. Vandaag de dag zijn er echter meer betaalaanbieders op de markt waardoor de kosten zijn gedaald. Toch zijn er nog heel veel aanbieders die een betaalautomaat verhuren. Wat is voor ondernemers nu voordeliger? Een betaalautomaat kopen of huren?

Inhoudsopgave

Transactiekosten voor betaalkaarten en creditcards kunnen flink oplopen. Via De Zaak ontvang je van onze partner een mooie korting, scherp tarief en zónder maandelijkse kosten of kosten voor retourpinnen. Zo betaal je direct minder aan pinkosten voor jouw pinautomaten.

Betaalautomaat kopen of huren?

Wat zijn de totale pinkosten

Om te bepalen of iets duur of goedkoop is voor ondernemers, is het belangrijk om te kijken naar de totale pinkosten. Dit zijn alle kosten die men maakt om een betaling te kunnen accepteren. Hier valt onder anderen het transactietarief, de aankoopprijs of huurtarief van een betaalautomaat, eventuele activatiekosten, service kosten, het borg bedrag per betaalautomaat, en de mogelijke verplichtingen zoals een contract of maandelijkse kosten. Alle kosten samen bepalen wat het meest voordelig is, een betaalautomaat kopen of huren.

Huren is al na vier dagen gebruik duurder

Over het algemeen kunnen we stellen dat als je langer dan vier dagen een betaalautomaat nodig hebt, je bij de juiste aanbieder beter een betaalautomaat kunt kopen. De juiste aanbieder is een betaalbedrijf die geen contracten heeft en geen maandelijkse kosten vraagt. Een betaalautomaat huren kan vanaf € 12,50 per dag terwijl je al een betaalautomaat kunt kopen vanaf € 59. 

Hoe duur een bepaalde keuze is hangt af van het gebruiksdoel. Op basis hiervan kun je een afweging maken of het kopen van een betaalautomaat goedkoper is dan huren.

Gebruiksperiode en aantal betaalautomaten

Hoeveel betaalautomaten heb je nodig en hoeveel dagen wil je ze gebruiken? Bij een groot aantal betaalautomaten met eenmalig gebruik is huren voordeliger. Vaak is het ook mogelijk korting te krijgen bij het huren van meerdere betaalautomaten. Bij het gebruik van meerderen dagen per jaar, ongeacht het aantal betaalautomaten, is het weer goedkoper om te kopen. Ondernemers die sporadisch een evenement hebben of seizoensgebonden werken halen de investering van de aankoopprijs er binnen een paar dagen uit in het eerste jaar. Hierbij is het wel cruciaal een betaalaanbieder te kiezen die geen kosten berekent wanneer de betaalautomaat niet gebruikt wordt.   

Doelgroep

Wie zijn je klanten en met welke kaart wordt er betaald? Veel buitenlandse klanten betalen met creditcard, dit moet door de betaalautomaat geaccepteerd worden. Voor kleine transactiebedragen of veel creditcard gebruik is kopen voordeliger vanwege lagere transactiekosten en brede acceptatie van creditcards, vooral met volumekorting. 

Gebruikslocatie

Dit speelt een belangrijke rol bij de keuze voor een vaste of mobiele betaalautomaat. Om gehuurde betaalautomaten mobiel of in het buitenland te kunnen gebruiken, worden er vaak extra kosten in rekening gebracht. Dit in tegenstelling tot betaalbedrijven die gratis een data simkaart leveren waarmee je in het buitenland betalingen kunt accepteren zonder extra kosten bij koop.

Transactiekosten en volume

Een ander belangrijk aspect om te overwegen is het transactietarief en het volume. Bij aankoop van een betaalautomaat kun je vaak tarief afspraken maken voor bepaalde kaart acceptatie, creditcards en bij het behalen van een volume aantal. Hierdoor dalen de kosten per transactie aanzienlijk, een voordeel dat niet wordt geboden bij het huren van een betaalautomaat.

Budget

Ten slotte is het budget een cruciale factor. De eenmalige investeringskosten kunnen afhankelijk van het aantal betaalautomaten oplopen. Deze investering is echter lonend wanneer er verwacht wordt de betaalautomaat vaker nodig te hebben, wat kopen praktisch gezien goedkoper maakt dan huren. 

Maak een geïnformeerde keuze tussen kopen of huren

We kunnen concluderen dat het huren van een betaalautomaat alleen voordelig is bij een groot aantal benodigde betaalautomaten voor eenmalig gebruik. We hebben ook uitgelegd dat een betaalautomaat kopen goedkoper is wanneer de aanschafprijs laag is, er geen maandelijkse kosten of verplichtingen zijn, het gebruik van een data simkaart gratis is en het transactietarief afgestemd kan worden op het volume en doelgroep. Veel betaalaanbieders zijn er niet op de markt die dit allemaal aanbieden, het is daarom verstandig maatadvies op te vragen bij verschillende aanbieders om deze vervolgens te vergelijken. 

Transactiekosten voor betaalkaarten en creditcards kunnen flink oplopen. Via De Zaak ontvang je van onze partner een mooie korting, scherp tarief, gratis retourpinnen en geen maandelijkse kosten. Zo betaal je direct minder aan pinkosten voor jouw pinautomaten.

new-color-logo-PNG

myPOS, partner van De Zaak

myPOS is een fintech-bedrijf dat eenvoudige betaaloplossingen aanbiedt, gericht op het MKB. Onze betaalterminals en het myPOS-platform biedt ondernemers alles wat ze nodig hebben om altijd en overal betalingen te accepteren. Wij behoren tot één van de grootste spelers in Europa en zijn uniek doordat wij geen abonnementen, instelkosten of servicekosten per product of dienst in rekening brengen. Ons doel is om bedrijven te helpen groeien door de kosten laag te houden en complexe zaken eenvoudig te maken. Met onze kennis en expertise op betaalgebied hebben wij alles in huis, vraagstukken van ondernemers op te lossen. myPOS helps your business grow.

Bekijk alle artikelen van myPOS >

Lees ook…
In een wereld waar consumenten op steeds meer manieren kunnen afrekenen, is het cruciaal om bij te blijven met de nieuwste trends in betaaloplossingen….
Ben je een ondernemer en sta je wel eens op markten of evenementen? Of werk je bij mensen thuis en wil je klanten de optie bieden om te pinnen? Ontdek…
i.s.m.
Van 2018 tot 2022 is retourpinnen bijna verviervoudigd van 4,27 miljoen naar 15,2 miljoen. Retourpinnen wordt dus steeds belangrijker. Maar wat is…
i.s.m.
Nu elektronische betalingen de norm zijn, is het voor ondernemers belangrijk pinapparaten te gebruiken met een fooien-functionaliteit. Dit biedt…
i.s.m.
Apple heeft in Nederland Tap to Pay op iPhone gelanceerd. Vanaf nu kunnen ondernemers contactloze betalingen accepteren op hun iPhone zonder dat ze een…
Contant geld blijft voor veel ondernemers een handige betaalmethode, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Ben jij op de hoogte van alle regels en…