Categorieën

In samenwerking met
Tijdens corona leek de hele wereld stil te staan. Toch zijn er juist enorme stappen gezet als je kijkt naar de technologische ontwikkelingen. Maar wat zijn eigenlijk de nieuwste trends? Wat kan jij als ondernemer verwachten? Lees hieronder de 5 grote technologische trends van dit jaar.

Profiteer nu van tijdelijke korting op Zakelijk Internet, razendsnel en veilig. Nu de eerste 9 maanden extra voordelig voor €30,- per maand. Check de speciale aanbiedingen voor ZZP of MKB.

Inhoudsopgave

De metaverse: een virtueel universum

Al een aantal jaar komt de term voorbij: de metaverse. Een virtuele driedimensionale wereld, waarin je rond kan lopen, andere mensen of bedrijven kan ontmoeten, een feest kan organiseren of eigendommen kan bezitten. Dat klinkt misschien nog onwerkelijk, maar het concept van de metaverse is helemaal niet nieuw. Vooral in de gamingwereld zijn er op dit moment al meerdere metaverse. Denk bijvoorbeeld aan Roblox en Fortnite, waar nu al artiesten optredens geven.

Wat wel nieuw is, is de gegroeide interesse in de metaverse. Door de coronapandemie, waarbij we gewend zijn geraakt aan communiceren op afstand, hebben namelijk steeds meer tech-bedrijven hun focus verlegd naar de metaverse. Daarnaast zorgen ontwikkelingen in virtual reality ervoor dat de metaverse in 2022 steeds meer werkelijkheid wordt.

Leuk weetje: waarschijnlijk komt er meer dan één metaverse, die wel met elkaar verbonden zijn. Veel bedrijven zijn nu al bezig met hun eigen metaverse. Zo werkt Microsoft aan een metaverse voor op de werkvloer en wil Nvidia een metaverse bouwen die een digitale versie is van de echte wereld.

5G: hyperconnectiviteit in 2022

Van de industrie tot de gezondheidszorg: 5G is de sleutel tot veel nieuwe technologische ontwikkelingen. De capaciteit en de betrouwbaarheid van het netwerk zorgen er namelijk voor dat het makkelijker (en goedkoper) wordt om meerdere apparaten tegelijkertijd te verbinden met het netwerk.

Je kan hier bijvoorbeeld denken aan een situatie waar een ‘groene golf’ wordt gecreëerd voor een ambulance om, zonder verkeersuitdagingen, snel en veilig naar het ziekenhuis te rijden. Of simpelweg aan het efficiënter maken van je leveringsketen of het optimaliseren van bedrijfsprocessen.

De voordelen van dit snellere en betrouwbaardere 5G-netwerk betekent eigenlijk voor iedere sector en branche een enorme stap vooruit in de connectiviteit.

Artificial Intelligence: creatie van nieuwe content

Artificial Intelligence (AI) trends zijn bijna niet meer bij te houden. Waar we vroeger vooral dachten aan futuristische films, heeft AI zich inmiddels ook ontpopt als handigheidje op de werkvloer. De nieuwste trend: generative AI.

Tot nu toe kon AI vooral data creëren, maar bij ‘generative AI’ kan AI ook content creëren. Het AI-model herkent namelijk patronen in bestaande content, zoals tekst of audiobestanden, en genereert op basis hiervan nieuwe content die hierop lijkt. De meest bekende toepassing van generative AI is de deep fake, oftewel nepvideo’s die bijna niet te onderscheiden zijn van de realiteit.

Behalve hackers, gebruiken steeds meer bedrijven AI-technologieën. Denk hier aan voice search, voorspellende analyses, virtuele medewerkers of bij cybersecurity.

Cybersecurity mesh: veiligheid krijgt prioriteit

In de huidige wereld van digitale versnelling en hybride arbeidskrachten, bevinden veel van de middelen (inclusief personeel) zich buiten je ‘traditionele’ infrastructuur. De uitdaging voor bedrijven en medewerkers is dus dat beveiliging niet langer beperkt is tot een fysieke locatie.

Cybersecurity mesh pleit voor interoperabiliteit en coördinatie tussen afzonderlijke beveiligingsproducten, zodat je een meer geïntegreerd beveiligingsbeleid krijgt. In plaats van een groot hek om je netwerk plaatsen, creëer je kleinere en individuele hekken rondom al je verschillende apparaten in je netwerk. Hierdoor worden al je apparaten, data en diensten op dezelfde veilige manier beschermd, ongeacht of ze zich binnen of buiten het netwerk bevinden. Je algehele security is hierdoor dus verbeterd.

Robots: zeg maar dag tegen alle rotklusjes

Dankzij de technologische ontwikkelingen op het gebied van AI, zijn robots ineens een stuk veelzijdiger (en intelligenter) in te zetten. Hierbij kan je denken aan sectoren als de landbouw of de maakindustrie, maar ook op de werkvloer voor alle repetitieve ‘rotklusjes’.

Met digitale robotic process automation-robots kan jij als ondernemer namelijk steeds meer handelingen automatiseren. Denk hierbij aan het inplannen van afspraken, maar ook debiteurenbeheer (facturen / betalingsherinneringen versturen) of het aanvullen van je CRM.

Onderneem razendsnel met Zakelijk Internet. Nu de eerste 9 maanden extra voordelig. Ontdek jouw aanbieding voor op je eenmanszaak of op kantoor.

KPN logo

KPN, partner van De Zaak

KPN is al bijna 140 jaar de toonaangevende leverancier van telecommunicatie en IT-diensten in Nederland. Elke Nederlander gebruikt dagelijks direct of indirect het KPN-netwerk, van de glasvezelverbindingen in de grond tot de pinautomaten in een winkel of de matrixborden boven de snelweg. Via het netwerk van Nederland, waar KPN continu in investeert door de aanleg van glasvezel en de uitrol van bijvoorbeeld het nieuwe mobiele 5G-netwerk, bedient KPN consumenten en zakelijke klanten met diensten voor telefonie, data, televisie, internet-of-things, cloud, werkplekken en security. KPN heeft een open netwerk waarover ook andere providers diensten aanbieden.

Bekijk alle artikelen van KPN

Lees ook…
i.s.m.
Als ondernemer ben je altijd verbonden met je bedrijf, zelfs wanneer je geniet van een welverdiende vakantie. Steeds vaker reist je laptop of tablet…
Steeds meer bedrijven maken gebruik van cloud computing. Werken in de cloud heeft voor jou als ondernemer bepaalde voordelen. Hier leggen we uit wat…
Als we het hebben over technologische ontwikkelingen, valt al snel het woord AI (Artificial Intelligence). Geen verrassing, want kunstmatige…
Sinds de coronatijd werken veel werknemers remote of hybride. Het is daarom essentieel voor jou als ondernemer om efficiënte en effectieve online…
i.s.m.
Verkoop is leuk. Iedere ondernemer is dol op goede verkoopcijfers. Alleen de administratie die daarbij komt kijken: de offertes, de facturering, het…
i.s.m.
Langzame internetverbindingen op de werkvloer zijn niet alleen frustrerend, maar schaden ook de productiviteit. In dit artikel delen we 11 eenvoudige…