Op het moment dat je je kantoor aan huis ontgroeit is het vaak lastig om geschikte bedrijfsruimte te vinden. Veel kleine ondernemers vinden succesvol onderdak in een bedrijfsverzamelgebouw.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Wat is een bedrijfsverzamelgebouw

Een bedrijfsverzamelgebouw is een bedrijfspand waar ondernemers bedrijfs- of kantoorruimte kunnen huren en gebruik kunnen maken van gezamenlijke faciliteiten. Bedrijfsverzamelgebouwen vind je tegenwoordig bijna overal in Nederland, vaak zelfs meerdere per gemeente. De verzamelgebouwen variëren van bijzondere historische panden tot moderne kantoorgebouwen. En van klein tot zeer groot.

Veel bedrijfsverzamelgebouwen zijn gericht op (door)starters en zzp’ers. Sommige bieden plek aan ondernemingen van allerlei pluimage, andere gebouwen zijn juist een verzamelplaats voor bedrijven in specifieke branches, zoals zakelijke dienstverlening of creatieve beroepen.

Bedrijfsverzamelgebouwen hebben vaak een eigen website; daarop is meestal ook te vinden om wat voor soort gebouw het gaat: specialistisch of niet. De site bevat verder nuttige informatie voor geïnteresseerde ondernemers over hoe ze in aanmerking kunnen komen om te huren, bij wie ze daarvoor moeten zijn en of er bepaalde voorwaarden worden gesteld aan de huisvesting en de duur daarvan.

Faciliteiten

De meeste gezamenlijke faciliteiten zijn geregeld en bij de huur inbegrepen, zoals de receptie, de schoonmaak, postverwerking, vergaderruimtes, internet, beveiliging en een telefooncentrale. In veel bedrijfsverzamelgebouwen zijn tegen meerkosten services als administratieve ondersteuning, catering, kantine en kinderopvang beschikbaar. Ook kunnen er gezamenlijke activiteiten worden geregeld, zoals netwerkbijeenkomsten, workshops of borrels.

Beheer

Veel bedrijfsverzamelgebouwen zijn eigendom van de gemeente. Deze is dan zelf beheerder of besteedt dit uit aan een beheerdersmaatschappij. Ook zijn er particuliere verzamelgebouwen. In beide bepaalt de beheerder wie er wordt toegelaten. Ook voor klachten en overleg over de mogelijkheden binnen het gebouw klopt de huurder bij de beheerder aan.

Op de website van de meeste gemeentes is onder het kopje ‘ondernemen’ of ‘ondernemersloket’ informatie te vinden over bedrijfsverzamelgebouwen. Als de gemeente deze zelf in eigendom heeft staat er vaak een doorverwijzing naar particuliere beheerders.

Voor- en nadelen

Gezamenlijk de lusten en lasten delen heeft zijn voordelen, maar ook zijn nadelen. De belangrijkste voor- en nadelen op een rij:

De Voordelen

Kleine bedrijfsruimte beschikbaar

Als kleine onderneming of zzp’er is het vaak moeilijk om een kleine bedrijfsruimte te vinden. In bedrijfsverzamelgebouwen is er veel keuze aan kleine ruimtes. De beschikbare afmetingen verschillen per gebouw, van tien tot honderden vierkante meters.

Doorstroming

Als je bedrijf groeit, kun je vaak zonder al te veel problemen doorstromen naar een grotere ruimte in het gebouw, of ruimtes combineren.

Huren met korting

De kosten voor het huren van een ruimte in een bedrijfsverzamelgebouw zijn doorgaans zeer schappelijk. Het is nu eenmaal goedkoper om met meerdere mensen een pand te huren en kosten te delen. Ook worden de gebouwen vaak gesubsidieerd. Sommige beheerders hanteren speciale kortingen, bijvoorbeeld voor starters in het eerste jaar.

Geen wurgcontracten

In veel bedrijfsverzamelgebouwen wordt het ‘easy in, easy out-principe’ gehanteerd. Dit zijn kortlopende huurcontracten met een korte opzegtermijn. Ofwel: als het niet bevalt, kun je er weer snel vanaf.

Kruisbestuiving

Samenwerken met andere ondernemers is vaak een stuk makkelijker in een bedrijfsverzamelgebouw. Er worden gezamenlijk opdrachten binnengehaald of gebruikgemaakt van elkaars netwerk. Zo bouwen een webtekstschrijver en een webdesigner samen een website voor een klant, huurt het evenementenbureau de fotograaf naast hem in om foto’s te maken tijdens een feest en ga zo maar door. Bij ziekte en/of vakantie is het vaak makkelijker om vervanging te regelen. Ook kan het prettig zijn om een van de ‘buren’ als sparringpartner te hebben en om de mening van een ander te kunnen vragen bij twijfel.

Bereikbaarheid

De meeste bedrijfsverzamelgebouwen zijn gelegen op gunstige locaties, meestal vlak bij de snelweg. Vaak is er een gemeenschappelijk parkeerterrein met genoeg ruimte voor bezoek om te parkeren. Wel zijn sommige locaties lastig met het openbaar vervoer te bereiken, iets om goed op te letten!

Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.


De nadelen 

Weinig aanloop

Je bedrijf is niet of nauwelijks zichtbaar vanaf de straat. Mensen lopen daarom moeilijk spontaan naar binnen.

Kwaliteit receptie

De kwaliteit van de servicebalie of receptie is vaak afhankelijk van de grillen van de veelvuldig wisselende, tijdelijke medewerkers.

Mogelijkheden

Of je inspraak hebt in de mogelijkheden van het pand en de gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen is afhankelijk van de beheerder. Gemeenschappelijke ruimtes kunnen bijvoorbeeld tot een minimum worden beperkt omdat deze vierkante meters meer rendement opleveren bij verhuur.

Tip: let op de uitstraling

Elk bedrijfsverzamelgebouw heeft zijn eigen uitstraling, die mede bepaald wordt door de beheerder en de bedrijven die er verzameld zijn. Het ene pand heeft een rommelige, creatieve ‘jonge honden’ uitstraling, het andere pand kan weer hypermodern, strak en zakelijk zijn. Wat voor de een heel professioneel overkomt, kan de ander zien als stijf en saai. En wat verwachten je klanten of bezoekers? Bedenk daarom goed of je bedrijf in de sfeer past en of je je er zich thuis voelt.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Als franchisenemer stap je in een beproefd concept. Je maakt gebruik van de naamsbekendheid, marketing en inkoop van een bestaande formule. Mooi…
Ondernemer een doorlopend proces vol valkuilen, uitdagingen en uitglijders. Fouten maken is onvermijdelijk, maar gelukkig zijn veel ongelukken te…
Het starten van een eigen handelsonderneming is de laatste jaren erg in trek. De handelssector is namelijk zeer toegankelijk en biedt diverse…
Je hebt een geniaal concept bedacht en wilt starten als ondernemer. Het plan ligt er en je bent klaar voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel….