25 April 2018

De kosten en de leukste spots

Reis jij nog dagelijks heen en weer naar dezelfde locatie, of zou je liever met de moderne trend meegaan? Open dan je ogen voor de ongekende mogelijkheden en voordelen van flexplekken en kies alvast de leukste spots uit.

In het moderne zakendoen past flexibiliteit. In bijna alle branches worden ondernemers zich daarvan meer en meer bewust, met name in de ICT. Imposante kantoren en bedrijfsruimtes die iets uitstralen van Kijk ons eens, wij zijn duur en succesvol! – zijn hopeloos passé. De zakenman of -vrouw van nu is niet meer aan één plek gebonden. Flexwerkplekken (FWP’s) zijn de trend.

Wat zijn flexwerkplekken eigenlijk?

Eigenlijk is een flexplek een niet-afgebakende ruimte waar je zonder vaste afspraken werkzaamheden verricht. Het kan overal zijn, in een park, een koffieshop of een professionele dan wel (semi-)commerciële ruimte.

De meeste flexplekken zijn heel goedkoop en te huur per dag of dagdeel. Als de faciliteiten beschikbaar zijn die jij nodig hebt om te werken, heb je al een flexplek.

Heb je niets nodig, ook geen stroom of wifi? Dan kun je dus flexibel werken en zijn er leuke en aparte spots om uit te kiezen. Vaak gratis of voor de prijs van een kopje koffie. Denk aan grote, unieke publieke ruimtes zoals het Artisplein, waar je midden in Amsterdam een oase van rust aantreft. Het plein van de Amsterdam Zoo is gratis te betreden. Of kies voor een van de vele openbare bibliotheken die ons land te bieden heeft.

De evolutie in werkruimtes

Een flexwerkplek is een geëvolueerd kantoor. Ooit was kantoorruimte nodig om zaken te kunnen doen. Zonder goede bedrijfsruimte nam de zakenwereld je niet serieus. Prestige speelde een rol bij het kiezen van de locatie en dat mocht nogal wat kosten ook.

Maar steeds meer ondernemers in de reclame, ICT, marketing en design vonden een traditioneel kantoor te benauwend en te weinig inspirerend. Hierdoor ontstond een markt voor goedkope bedrijvencentra en kantoorunits. Al snel daarna raakten gedeelde kantoren en gehuurde werkplekken in trek. Soms namen mensen genoegen met gewoon een stoel aan een gedeelde tafel. En tegenwoordig willen veel creatieve zakenmensen liever helemaal geen vaste werkplek meer. Ze werken graag vanuit een open en stimulerende omgeving, zonder veel vastigheid en tegen lage kosten.

De voordelen van een flexwerkplek

Flexwerkers hebben heel wat voor op professionals die (nog steeds) vanuit een vaste locatie werken. Zo zijn de afwisseling en de mogelijkheid tot netwerken duidelijke pluspunten. Veel zzp’ers die voorheen vanuit huis werkten, ervaren daarnaast een betere scheiding tussen privé en werk. Ten slotte is bewezen dat werken in een drukke omgeving het concentratievermogen aanmerkelijk verbetert. Hierdoor ben je een stuk productiever. Maar er zijn natuurlijk ook nadelen.

Wat zijn de nadelen?

Om succesvol te zijn als flexwerker moet je beschikken over behoorlijk wat motivatie en een goede planning. Jij bepaalt namelijk niet alleen zelf je flexplek maar ook je werktijden. Een ander nadeel van het werken op een flexplek zit hem in het gebrek aan rust. Een beetje geroezemoes op de achtergrond is geen probleem, maar harde geluiden of regelmatige onderbrekingen van het werkritme zijn hinderlijk. Om die reden is op officiële flexwerklocaties trouwens al de ‘flexiquette’ ingevoerd. ‘Niet storen’-bordjes zijn misschien wat oubollig maar ze werken prima.

Flexplekken versus kantoorruimte

Als alles wat jij nodig hebt om te werken in één tas past, staat niets je in de weg. Flexwerkplekken zijn in de meeste grote steden volop beschikbaar en ze hebben alle voorzieningen die je kunt bedenken. Wat kost een flexwerkplek met goede internetverbinding en faciliteiten als een printer en een kopieerapparaat? Zo weinig dat je het daarvoor in ieder geval niet hoeft te laten. Voor vergelijkbare bedragen huur je op de reguliere markt voor bedrijfsruimten en kantoren nog niet eens een hondenhok. De makelaar zelf heeft het flexwerken trouwens ook ontdekt: hij/zij werkt meestal op locatie.

Leuke binnenloop – en de kosten

Alle grote steden maar ook kleinere gemeenten bieden een ruime keuze aan flexwerkplekken. Je kunt bij de meeste gewoon binnenlopen, gaan zitten op een vrije stoel en je laptop openklappen. Leuke, inspirerende flexwerklocaties waar je gewoon kunt binnenlopen zijn bijvoorbeeld Het Hoofdkantoor in Bussum, In De Ruimte te Utrecht en House of Watt in Amsterdam. Soms zijn de plekken gratis, maar meestal liggen de kosten rond de €20 per dag of dagdeel. Daarbij zijn uiteraard wifi en stroom inbegrepen.

Bovendien hanteren de meeste locaties een speciaal maandtarief. Als een bepaalde spot jouw voorkeur heeft, kun je dus een maandabonnement overwegen. De kosten liggen gemiddeld tussen de €150 en de €200 met uitschieters naar boven en beneden.

Tip!
Het is verstandig en gebruikelijk om eerst bij tenminste twee verschillende flexplekken een proefdagje te pakken. Zo kun je echt de sfeer ervaren.

Gereserveerde flexplekken vs. hotspots

Reserveren via mail is verplicht bij Seats2meet. Met filialen in Amsterdam maar ook vestigingen in onder andere Groningen, Utrecht en Hengelo is Seats2meet een van de grootste professionele aanbieders van flexplekken. Ze zijn gratis op voorwaarde dat je jouw kennis deelt met andere flexwerkers. Wil je een eigen en meer luxe plek, dan betaal je een klein bedrag. Bij veel betaalde flexplekken is onbeperkt water of thee beschikbaar en daarmee gaan ze de concurrentie aan met de bijzonder populaire hotspots in bruine cafés en koffieshops. Spontaan flexwerken voor de prijs van een kopje koffie of een goede maaltijd, daar is ook veel voor te zeggen!

 

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter