Vermogensbelasting Ondernemers
Je hebt een goed lopende zaak. Geldzorgen zijn er voor jou en jouw bedrijf niet bij. Je beschikt over een aardig vermogen en dat blijft bij de Belastingdienst niet onopgemerkt. Dus moet je vermogensbelasting over je spaargeld betalen. Maar wat houdt dit precies in? Over welk bedrag moet je belasting betalen? Wat is heffingsvrij vermogen? En heeft het zin om spaargeld van zakelijke naar je privérekening te schuiven (of vice versa)?

Inhoudsopgave

Wanneer betaal je vermogensbelasting?

De Belastingdienst hanteert drie boxen voor verschillende soorten inkomen. Het spaargeld van je particuliere rekening valt voor de fiscus in box 3.

De grens van het heffingsvrije vermogen in box 3 is in 2022 omhooggegaan. Dat betekent dat je ruim 50.000 euro vermogen mag bezitten als je alleen bent. Het gezamenlijke vermogen met je fiscale partner mag ruim 100.000 euro zijn. Alles onder dit bedrag wordt gezien als heffingsvrij vermogen en daarover hoef je geen belasting te betalen.

Wat betekent fictief rendement?

Als je meer vermogen hebt, dan betaal je vermogensbelasting. Dit wordt ook wel vermogensrendementsheffing of spaartaks genoemd. Je betaalt belasting over jouw vermogen omdat de Belastingdienst ervan uit gaat dat met je spaargeld extra geld genereert. Bijvoorbeeld in de vorm van rente.

De berekening voor de vermogensbelasting gebeurt in box 3 op basis van het fictieve rendement. Het percentage van het fictieve rendement voor iedereen hetzelfde. Er wordt niet naar de daadwerkelijke opbrengst (bijvoorbeeld rente) gekeken.

Vermogensbelasting ondernemers: hoe zit het met zakelijk sparen?

Als je jouw spaargeld op een zakelijke spaarrekening hebt staan, dan valt dit in box 1. In deze box wordt door de Belastingdienst niet gerekend met een fictief rendement, maar met het daadwerkelijke rendement.

Daadwerkelijk rendement wil zeggen: de rente die je echt voor je spaargeld hebt ontvangen. In het verleden, met een aardige, positieve rente, kon dat flink oplopen. Maar ondanks de stijgende rente is dat nog steeds een ver-van-ons-bed-show. Het rentepercentage op spaargeld ligt momenteel bij de meeste banken tussen de 0,01% en 0,10 procent.

Doordat je zakelijke spaargeld wordt belast in box 1 (en niet in box 3), rekent de Belastingdienst dus niet met het fictieve rendement, maar met het daadwerkelijke rendement. Hierdoor betaal je als sparende ondernemer niet onnodig veel belasting. Goed nieuws dus!

Is het verstandig om privé-spaargeld op een zakelijke rekening te zetten?

Denk je nu: ik ga ‘boxhoppen’. Anders gezegd: ik zet mijn privévermogen uit box 3 op mijn zakelijke spaarrekening in box 1 en klaar is kees? Zo werkt het helaas niet.

Je zakelijk vermogen moet een zakelijke functie hebben of krijgen. Je moet aannemelijk kunnen maken dat het geld op jouw zakelijke rekening ook daadwerkelijk jouw ondernemersvermogen is. Boxhoppen kan er in het slechtste geval toe leiden dat je zowel in box 1 als box 3 belasting moet betalen. Geen slimme keus dus. 

Wil je meer weten over het slim opbouwen van zakelijk vermogen? Lees dan ook het artikel: Zakelijk sparen: wat zijn de opties?

Ontvang kortingscode tankpas
Weg met alle reisbonnetjes en ingewikkelde btw-terugvorderingen. Met een zakelijke tankpas ontvang je één overzichtelijke factuur met alle gemaakte kosten. Probeer via De Zaak 3 maanden gratis uit!
Lees hier ons Privacy statement
De Zaak Magazine is terug
Ter ere van ons 30 jarig jubileum brengen we het vertrouwde De Zaak Magazine weer tot leven, mits 2000 ondernemers zich aanmelden. Doe jij ook mee?
Lees ook…
De kleine ondernemingsregeling is een tegemoetkoming voor kleine ondernemers met een beperkte omzet. Heb je minder dan €20.000 aan omzet per…
Voor directeur-grootaandeelhouders is het nu nog mogelijk is om geld te lenen uit de eigen bv of nv zonder daar direct belasting over te betalen. Vanaf…
De Europese Commissie heeft per 1 juli 2022 wijzigingen aangekondigd omtrent de wetgeving btw. De wijzigingen zijn nog niet definitief maar als de…