Het is even schrikken als u begint met ondernemen. U krijgt opeens kosten waar u waarschijnlijk geen rekening mee had gehouden. Zo is zakelijk bankieren een stuk duurder dan het hebben van een particuliere bankrekening. Waarom is dat eigenlijk?

“Een bank maakt meer kosten voor het onderhouden van een zakelijke rekening dan een particuliere rekening. Deze kosten belasten zij door aan de klant. Een voorbeeld hiervan is de check die een bank, wettelijk verplicht, moet uitvoeren als een nieuwe klant een rekening wil openen. Een bank doet dan een zogenoemd customer due diligence (CDD) onderzoek. Toepassing van CDD zorgt ervoor dat voorkomen wordt dat de financiële onderneming kan worden misbruikt voor de verkeerde doeleinden. Belangrijke voorbeelden van misbruik in dit kader zijn witwassen, terrorismefinanciering en fraude. Voor particuliere klanten geldt dit niet,” legt Merijn van den Dungen van SNS Bank uit. 

Transactiekosten
Op de bankrekening van een ondernemer gebeurt daarnaast – als het goed is – ook een stuk meer dan op de bankrekening van een particulier, die maandelijks zijn salaris krijgt gestort en dit vervolgens langzaam uitgeeft of opspaart. Bij u betalen verschillende klanten kleine bedragen en hebt u waarschijnlijk ook met verschillende crediteurs van doen. 
Doordat de bank meer ‘werk’ aan u heeft, wordt ook een vergoeding per transactie gevraagd. Hoeveel dit is, verschilt per bank en hangt ook af van uw situatie. Ook zijn niet alle soorten transacties even duur. Internetbankieren is goedkoop, maar voor een spoedbetaling betaalt u al snel een paar euro.

Opties
Daarentegen krijgt u als zakelijke klant meer mogelijkheden. Zo staat de rekening op uw bedrijfsnaam – dit komt professioneel over. Ook kunt u automatische incasso’s laten uitvoeren, uw rekening aan een chip- of pinautomaat of iDeal koppelen en een zakelijke creditcard of lening aanvragen. Nog een voordeel: u kunt gebruik maken van extra service, zoals het laten ophalen van contant geld en voorbedrukte acceptgiro’s laten maken. Daarnaast krijgt u vaak een vaste accountmanager voor al uw bankzaken. Aan al deze diensten zijn wel kosten verbonden.

Daarentegen kunt u als zakelijke klant vaak voordelig bij uw bank ondernemersverzekeringen afsluiten. Het aanvragen van een zakelijk krediet kan meestal ook alleen als u een zakelijke rekening heeft.

Verplicht?
Let wel: er staat nergens in de wet dat u als ondernemer een zakelijke bankrekening moet hebben. Wel nemen alle Nederlandse banken in de voorwaarden voor hun particuliere rekeningen op dat de rekening niet zakelijk gebruikt mag worden. Als er veel transacties plaatsvinden, zal de bank vanzelf aan de bel trekken en u dwingen een zakelijke rekening te openen. 

Uw boekhouder zal u in veel gevallen ook vragen een zakelijke rekening te openen, zodat hij overzicht heeft. Hij is veel meer tijd kwijt met aangifte doen als hij eerst uw zakelijke en privé-inkomsten en uitgaven moet scheiden. Dit kost u ook geld. De Belastingdienst en de Kamer van Koophandel raden het eveneens aan om uw zakelijke transacties op een aparte rekening te laten plaatsvinden. 

Dit kennisartikel is tot stand gekomen in samenwerking met onze kennispartner SNS Bank.

Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement