In samenwerking met
Ook als ondernemer heb je soms extra financiering nodig. Bijvoorbeeld om je bedrijf naar het volgende niveau te tillen of je dromen te bereiken. Maar kom je in aanmerking voor financiering? En heb je je kredietwaardigheid op orde? In dit artikel bespreken we wat kredietwaardigheid precies is en naar welke zaken worden gekeken.

Inhoudsopgave

Wat is kredietwaardigheid?

In de basis is het concept kredietwaardigheid vrij simpel. Namelijk, is jouw bedrijf gezond genoeg om het geleende geld terug te betalen? Om dit te bepalen wordt er naar verschillende factoren en cijfers gekeken. Dit leidt uiteindelijk tot een inschatting van de kredietwaardigheid van je bedrijf en of je inderdaad in aanmerking komt voor extra financiering.

Als ondernemer is het handig als je kunt investeren op momenten dat het nodig is. Zakelijk krediet kan je hier een handje bij helpen. Maar wat zijn jouw opties? Bereken jouw maximale krediet

Kredietwaardigheid berekenen

Om de kredietwaardigheid van je bedrijf in te schatten, wordt er naar 5 verschillende factoren gekeken. Er wordt gekeken naar de winstgevendheid, de solvabiliteit, de liquiditeit, terugbetaalcapaciteit en complexiteit. Maar wat houden deze factoren precies in?

Winstgevendheid

Als ondernemer wil je graag weten of de hoeveelheid winst opweegt tegen het vermogen dat je in de onderneming gestopt hebt. Door naar de winstgevendheid van je bedrijf te kijken, krijg je inzicht in het rendement dat je met je vermogen behaald hebt. 

Solvabiliteit

Solvabiliteit zegt iets over de manier waarop je bedrijf is gefinancierd. Het is het percentage dat je als eigenaar zelf in de onderneming hebt gestopt, vergeleken met de totale financiering. 

De solvabiliteit geeft aan of je onderneming de schulden op lange termijn kan betalen. Banken en andere geldverstrekkers willen graag weten of je hun lening wel terug kan betalen in de toekomst. De solvabiliteit geeft hen inzicht in hoe de onderneming is gefinancierd. Hoe meer eigen vermogen vergeleken met het vreemde vermogen aanwezig is, hoe gezonder je onderneming is.

Liquiditeit

De liquiditeit geeft aan of je onderneming de kortlopende schulden op korte termijn kan betalen. Veel leveranciers willen graag weten of je hun facturen wel op tijd kunt betalen, en de liquiditeit van je bedrijf geeft hen daar inzicht in.

Bij de liquiditeit is het van belang dat je de voorraden zo klein mogelijk houdt. Ook moet je actief bezig zijn met het innen van je geld bij je debiteuren. Verder kun je de betaaltermijn van je crediteuren juist proberen op te rekken, zodat je facturen later mag betalen. 

Terugbetaalcapaciteit

Hoe snel kun je het geleende bedrag terugbetalen? Bij het afsluiten van een lening worden hier vooraf afspraken voor gemaakt. Zo betaal je bij een zakelijke lening een vast bedrag dat bestaat uit rente en aflossing op de lening. Bij zakelijk krediet kunnen hier ook servicekosten bijkomen. Bij het afsluiten van een lening, wordt er gekeken naar je bestaande aflosverplichtingen en de winst die je bedrijf maakt.

Complexiteit

Om een snelle inschatting te maken van de kredietwaardigheid van je bedrijf, is duidelijkheid een noodzaak. Zijn alle facturen, leningen en cijfers bijvoorbeeld helder voor financierder of is er extra toelichting benodigd? Hoe complexer de aanvraag, hoe meer handwerk er benodigd zal zijn om een inschatting te maken van je kredietwaardigheid.

Nieuwsgierig geworden wat jouw financieringsopties zijn? Ontdek online direct je opties, maximale krediet en rentepercentage.

Financiering zonder businessplan of papierwinkel?
Wil je investeren of juist tekorten oplossen? Bereken online binnen 15 minuten wat je financieringsopties zijn en tegen welke voorwaarden. Simpel, snel en zonder gedoe.
Logo, company name

New10, partner van De Zaak

Wij zijn New10: een fintech en 100% dochter van ABN AMRO. Voor en door ondernemers met de missie om de nieuwe 10 in zakelijke financiering neer te zetten. We helpen ondernemers om te groeien en hun bedrijf draaiende te houden met makkelijke toegang tot financiering. Wij geloven dat je met regie over je financiering je bedrijf naar grote hoogte kunt brengen. We zetten jou als ondernemer achter het stuur en maken online zakelijke financiering zo makkelijk mogelijk. Geen papierwinkel, geen businessplannen. Wel snel schakelen wanneer je kansen ziet om te groeien.

Bekijk alle artikelen van New10>

Financiering zonder businessplan of papierwinkel?
Wil je investeren of juist tekorten oplossen? Bereken online binnen 15 minuten wat je financieringsopties zijn en tegen welke voorwaarden. Simpel, snel en zonder gedoe.
Lees ook…
Je bent lekker aan het ondernemen en groeien. Het is daarom tijd voor een nieuw zakelijk pand. Je hebt een prachtig pand gezien, waar je helemaal weg…
Met de huidige rentetarieven is sparen steeds minder aantrekkelijk. Dan maar je geld in een oude sok bewaren? Niet slim. Beleggen is het nieuwe sparen….
Betaald parkeren, het is met stip ergernis nummer één van de automobilist. Maak uw leven aangenamer en soms zelfs goedkoper: zet een parkeer-app…