Categorieën

Als je gaat ondernemen is een zakelijke rekening openen verstandig. Maar is het verstandig om die zakelijke betaalrekening bij dezelfde bank te openen als waar je persoonlijk al bankiert? Wij zetten de voor- en nadelen van een zakelijke en particuliere betaalrekening bij één bank op een rij.

Verbeter je cashflow met flexibel zakelijk krediet. Ontdek gunstige financieringsopties in dit gratis whitepaper.

Inhoudsopgave

Voordelen zakelijke rekening openen bij je privébank

Een zakelijke rekening openen bij dezelfde bank als waar je privé bankiert, is wel zo makkelijk. Je kunt in een paar seconden geld overmaken van je ene naar je andere rekening. Bovendien ken je de bank, de manier van internetbankieren en de voorwaarden. Dat voorkomt verrassingen.

Wanneer je een zakelijk krediet wilt aanvragen, kan het helpen dat de bank weet dat je persoonlijk kredietwaardig bent. De bank heeft inzicht in je persoonlijke spaar- of beleggingsrekening en kan bijvoorbeeld zien dat je jezelf elke maand een net salaris uitkeert.

Overwegingen zakelijke rekening openen bij dezelfde bank

Per bank verschillen de periodieke tarieven voor zakelijke betaalrekeningen, spaarrentes en kosten voor bijvoorbeeld rood staan. Ook betaal je een bedrag voor elke transactie, spoedbetaling en contant geld storten. Er zit behoorlijk wat verschil tussen de zakelijke pakketten van verschillende banken. Vanuit financieel oogpunt is het niet per definitie slim om voor je privé-bank te kiezen. Kies niet blind, maar vergelijk de kosten goed.

Sommige banken bieden een flinke korting aan voor starters die een zakelijke rekening openen, maar bedenk dat het niet makkelijk is om je zakelijke betaalrekening en bijbehorend nummer weer te wijzigen. Kies de bank die het best bij je situatie op de lange termijn past. Het kan zijn dat dit niet de bank is waar je persoonlijk bankiert.

Wanneer je je persoonlijke financiën niet zo goed op orde hebt en bijvoorbeeld regelmatig rood staat op je particuliere rekening, kan je privé-bank je om deze reden een zakelijk krediet weigeren.

Banken moeten tegenwoordig aan behoorlijk strenge regels voldoen, maar het is niet onmogelijk dat er in de toekomst nog eens een bank omvalt. De Nederlandsche Bank geeft een garantie tot 100.000 euro voor particulieren en kleine ondernemers. Heb je meer geld op je zakelijke en persoonlijke spaarrekening staan? Dan is het verstandig om dit te spreiden over verschillende banken en verschillende zakelijke rekeningen.

Kan ik niet gewoon mijn privérekening gebruiken als zakelijke betaalrekening?

Een zakelijke rekening kost vaak meer dan een persoonlijke rekening. Daarom kun je geneigd zijn om je privérekening als zakelijke rekening te gebruiken en je privéspaarrekening als zakelijke spaarrekening in gebruik te nemen.

Een zakelijke bankrekening is niet wettelijk verplicht, maar heeft wel enkele voordelen. Een bankrekening op naam van de zaak help je aan een professionele uitstraling. Ook bij het boekhouden biedt het uitkomst: je hebt meteen een goed overzicht in je uitgaven en inkomsten. Zo kun je je zakelijke doelen gericht nastreven en keuzes maken op basis van cijfers en data. Dat geeft rust.

De Belastingdienst en Kamer van Koophandel vinden het ook erg prettig als je een zakelijke bankrekening opent, eventueel in combinatie met een zakelijke spaarrekening, bijvoorbeeld voor het betalen van btw.

Een zakelijke rekening openen geeft je ook meer mogelijkheden. Je kunt incasso’s laten uitvoeren naar je zakelijke bankrekening. Ook kun je pin- en iDEAL-betalingen aan een zakelijke rekening koppelen, waardoor geen handmatige transacties nodig zijn. Soms kun je ook nog inzicht krijgen in het betalingsgedrag van debiteuren.

Voor het aanvragen van zakelijke bankproducten (zoals een krediet) heb je vaak ook een zakelijke rekening nodig. Tot slot hebben de meeste banken in hun algemene voorwaarden ook opgenomen dat je vanaf een privérekening geen zakelijke betalingen mag doen. De bank wil simpelweg niet dat je je privérekening gebruikt om zakelijke betalingen te doen. Kijk voor meer informatie in de voorwaarden van je persoonlijke bankrekening.

In dit artikel leggen we uit waarom zakelijke betaalrekeningen duurder zijn dan particuliere betaalrekeningen.

Zakelijke bankrekening openen: wat is er nodig?

Wanneer je een zakelijke bankrekening wil openen heb je enkele dingen nodig.

  • KvK-inschrijving. Een zakelijke rekening openen kan uiteraard niet zonder een geldige KvK-inschrijving. Het uittreksel hiervan kun je uploaden tijdens de aanvraag voor je zakelijke rekening.
  • Kopie identiteitsbewijs. Een zakelijke bankrekening openen kan ook niet zonder een kopie van een geldig identiteitsbewijs. De kopie hiervan kun je vaak uploaden bij je aanvraag voor een zakelijke rekening.

Sommige banken stellen bepaalde eisen bij bepaalde rekeningen. Zo wil KNAB geen zakelijke rekening openen voor bedrijven die meer dan 2 miljoen omzet per jaar genereren.

Wanneer je onderneming een bv is met meerdere bestuurders, dan moet je een specifiek type zakelijke rekening openen (bijvoorbeeld om gezamenlijke bevoegdheid te regelen). Ook wanneer je personeel in dienst hebt of een uitzendbureau bent met een g-rekening, is een specifiek type rekening noodzakelijk. In dit artikel gaan we dieper in op zo’n g-rekening.

Bovendien kunnen banken voorwaarden stellen aan voor wie ze een zakelijke bankrekening openen. Ondernemingen die te maken hebben met drughandel, wapenhandel, pornografie en kansspelen zullen vaak moeite hebben met het openen van een zakelijke rekening. Banken controleren daar steeds beter op.

Wil jij je voorraad aanvullen of betalen je klanten laat? Dit kan je makkelijk oplossen met flexibel zakelijk krediet. Leer hoe jij je cashflow verbetert en financiële stabiliteit kan bereiken met dit gratis whitepaper.

Lees ook…
Steeds meer mkb-bedrijven kiezen voor crowdfunding om financiering voor projecten of innovaties binnen te halen. Die populariteit is begrijpelijk, maar…
De Single European Payments Area (SEPA) standaardiseert het betalingsverkeer binnen Europa. In dit overzicht zie je hoeveel landen momenteel onderdeel…
De winstmarge op jouw producten of diensten is een belangrijke graadmeter van de gezondheid van je onderneming. Bereken je winstmarge snel met onze…
i.s.m.
Stel, je droomt van je eigen bedrijfspand. Kopen in plaats van huren. Met oog op uitbreiding van je bedrijf. Of met oog op de toekomst voor je oude…
Werken vanuit de eigen woning biedt een aantal voordelen voor kleine ondernemers. Niet alleen kun je (meestal) werken zonder afgeleid te worden door…
Solvabiliteit berekenen is essentieel voor elke ondernemer die inzicht wil krijgen in de financiële gezondheid van zijn of haar bedrijf. De…