Categorieën

Tenaamstelling rekening: je zal het vaker hebben zien staan. Maar wat is de tenaamstelling van een rekening eigenlijk en waarom is dit belangrijk? En je vraagt je wellicht ook af wat de tenaamstelling is van je zakelijke rekening.

In het kort

  • De tenaamstelling van een bankrekening is de naam van de eigenaar of rekeninghouder.
  • Voor particulieren is dit de voor- en achternaam, voor bedrijven is het de bedrijfsnaam.
  • Bij geldovermakingen is naast het rekeningnummer ook de tenaamstelling vereist.
  • Zakelijke rekeningen staan op de bedrijfsnaam of handelsnamen, zoals vermeld op het betaalpasje.

Inhoudsopgave

Wil je lekker verdienen op elke transactie die jij met je bankrekening of creditcard maakt als ondernemer? Dat kan aardig oplopen.  Bekijk de nieuwste ZZP / Holding / MKB Bankrekening (IBAN) van Finom om kennis te maken met hoe bankieren óók kan!

Wat is de tenaamstelling?

Wanneer je in Nederland geld wil overmaken naar een andere bankrekening is het verplicht om de tenaamstelling van de rekening in te vullen. Heel simpel gezegd is de tenaamstelling de naam van de eigenaar of rekeninghouder. Voor particulieren is dat je voor- en achternaam en voor bedrijven is het de bedrijfsnaam van de onderneming. Privérekeningen staan altijd op naam en op de betaalpas zie je die naam ook terug.

De tenaamstelling is dus de naam waaronder alle rekeninghouders, zowel zakelijke rekeningen als particuliere rekeningen, bekend zijn bij de bank. Wanneer je geld wil overmaken heb je naast het rekeningnummer dus ook de tenaamstelling, ofwel de naam van de rekeninghouder, nodig.

Particuliere rekeningen staan veelal op naam van één of twee personen. Zo kun je, wanneer je samen een rekening hebt, allebei beschikken over de rekening. Het is dan veelal voldoende om één van de rekeninghouders en het rekeningnummer in te vullen wanneer je geld wil overschrijven naar de betaalrekening van twee rekeninghouders.

Tenaamstelling zakelijke rekeningen

Wanneer je een zakelijke rekening hebt, staat deze op je bedrijfsnaam of op een van je handelsnamen. Dit is ook de naam die er op je betaalpasje staat.

Je bank controleert tegenwoordig of de naam de rekening klopt bij het rekeningnummer.

Geld overschrijven naar de belastingdienst

Wanneer je geld overmaakt naar de belastingdienst is de tenaamstelling van de rekening ook ‘Belastingdienst’. Naast de naam van de ontvanger, in dit geval dus de belastingdienst, en het rekeningnummer van de belastingdienst, is het altijd verstandig om een omschrijving of betalingskenmerk toe te voegen aan de betaling.

Tenaamstelling rekening verplicht?

De tenaamstelling van de rekening moet verplicht worden ingevoerd wanneer je een betaling wil overmaken naar een andere rekening. Dit is ook het geval wanneer je geld overmaakt naar een zakelijke bankrekening.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Tenaamstelling bankrekening aanpassen

Soms kan het noodzakelijk zijn om de tenaamstelling van je bankrekening aan te passen. Denk daarbij aan situaties waarbij je bedrijfsnaam verandert of wanneer je bijvoorbeeld trouwt. Wanneer je een zakelijke rekening hebt, is het natuurlijk wel zo netjes als je tenaamstelling overeenkomt met je bedrijfsnaam. Meestal is het daadwerkelijk veranderen van de tenaamstelling erg gemakkelijk. 

Extra rekening nodig als freelancer of ondernemer? En eentje die binnen no-time geopend is, hele lage kosten heeft en je zelfs per transactie een cashback krijgt? Neem eens een kijkje bij de ZZP / Holding / MKB Bankrekening (IBAN) van Finom. De toekomst van bankieren voor ondernemers.

Foto van Jos Plantenga

Jos Plantenga

Ik heb een voorliefde voor Google data, contentstrategie en woordgrapjes. SEO schrijver met bijna 10 jaar ervaring en geen onderwerp is mij te gek. Ooit opgeleid tot harpiste maar van je hobby moet je geen beroep maken en dus ging de harp aan de wilgen en kwam er een stevig toetsenbord.
Lees ook…
De Single European Payments Area (SEPA) standaardiseert het betalingsverkeer binnen Europa. In dit overzicht zie je hoeveel landen momenteel onderdeel…
Wanneer je als ondernemer een zakelijke betaalrekening opent, zul je ontdekken dat dit duurder is een particuliere bankrekening. Waar komt dit door? In…