Categorieën

Alle ondernemers moeten uiterlijk 1 augustus 2014 over zijn op het Europese betalingssysteem SEPA. Daarvoor moet u investeren in aanpassingen van uw administratie en betalingssysteem. Maar voor ondernemers die zaken doen in Europa, wordt een aantal zaken eenvoudiger.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Met Single Euro Payments Area (SEPA) worden overschrijvingen en incasso’s in euro’s voor 32 landen op één en dezelfde manier uitgevoerd en verwerkt. De invoering van SEPA, oftewel overstappen op IBAN is een wettelijke verplichting. U maakt onder meer kosten door aanpassingen van:  

Makkelijker zaken doen in eurolanden

Maar een aantal zaken wordt eenvoudiger. Met SEPA is er één betalingsstandaard voor eurobetalingen, waardoor het makkelijker is om zaken te doen in eurolanden. Het ING Economisch Bureau deed onderzoek naar de voordelen en kansen. 
De voordelen, zoals door het Economisch Bureau benoemd: 

 • Efficiëntere processen en beter inzicht en overzicht in kaspositie
  Voorbeeld: als u toch uw administratieve processen moet aanpassen, is dat een goede aanleiding om over te stappen op digitaal factureren. De Europese Commissie is bezig met internationale richtlijnen. 
 • Verlaging liquiditeitsrisico en efficiëntere inzet van kapitaal mogelijk
  U kunt uw betalingscondities en algemene voorwaarden uniformeren. Nu lopen de betalingsgewoontes in Europa nogal uiteen, waardoor het risico dat u uw geld te laat binnenkrijgt groot is. 
 • Gebruik van grensoverschrijdend incasso
  Van bedrijf naar bedrijf internationaal incasseren wordt met één betalingsstandaard een stuk eenvoudiger. U kunt zelf het factuurbedrag incasseren, waardoor u minder kans loopt op het overschrijden van de betalingstermijn. Wel kan het natuurlijk nog steeds voorkomen dat het saldo van de debiteur onvoldoende is, dan moet u de incasso opnieuw aanbieden. Meer over internationale incasso >>
 • Terugbrengen van het aantal (buitenlandse) rekeningen
  Door SEPA is voor betalingsverkeer nog maar één bankrekening nodig. Meerdere rekeningen in verschillende landen zijn overbodig. Let op, belastingtechnisch gezien zijn meerdere rekeningen soms nog wel nodig, omdat er nog geen fiscale uniformiteit is. 

Lees de uitgebreide beschrijving van het inzetten van SEPA en de kansen die het biedt in het ING rapport – stappen vooruit in credit management >>

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Als ondernemer kun je te maken krijgen met klanten die niet betalen. Het inschakelen van een deurwaarder is dan soms een noodzakelijke stap om…