Categorieën

Achter het negentiende-eeuwse pand waarin het Rotterdamse assurantiekantoor P. Schreuder & Co is gevestigd, gaat een mooi verhaal schuil. Dat zie je aan  de glas-in-loodramen en -erkers, het gelambriseerde hout tegen de muren, de ruime hal met lichtkoepel en de statige, brede trap. Aan het hoofd staat Elwyn Schreuder, derde generatie assurantiemakelaar.

Je zou denken dat opa Schreuder, Pieter, ook ooit is begonnen in dit statige kantoor. “Nee hoor,” vertelt Elwyn. “Die zat gewoon thuis, achter een bureau. Het enige wat hij nodig had, was een groot boek waarin hij alle klanten met naam en verzekeringsbedrag noteerde: zijn ‘computer’.”

In die tijd, jaren twintig, zag het beroep van assurantiemakelaar er heel anders uit. Waar tegenwoordig tal van verschillende verzekeringen bestaan en veel via automatische incasso gebeurt, bestond in Pieters tijd aanvankelijk alleen een uitvaartverzekering. Elwyn: “En de premie haalde hij persoonlijk bij zijn klanten op.”

Elwyns vader Hans kwam in 1942 in het bedrijf en haalde Pieter over om uit te breiden. Het assurantiekantoor vestigde zich in een Rotterdams winkelpand en nam een van de eerste ponsmachines in gebruik om de administratie te verwerken. “Mijn vader, Hans, was vooruitstrevend. Hij probeerde zo snel mogelijk te automatiseren,” vertelt Elwyn.

De volgende slag maakte Elwyn zelf. Nadat hij in 1977 het bedrijf in kwam en in 1989 DGA werd, heeft hij zo snel mogelijk de dossierkasten het winkelpand uitgewerkt en er computers voor in de plaats gezet. “Een flinke klus,” herinnert hij zich. “Mijn vader werkte in een grote papierwinkel, vol dossiers die lang bewaard moesten blijven.”

Elwyn vestigt graag de aandacht op de rijke familiegeschiedenis van zijn bedrijf. Hij heeft zelfs een boek laten maken ter ere van het honderdjarige jubileum van P. Schreuder & Co. Het eerste exemplaar nam burgemeester Aboutaleb in ontvangst. “Mijn vader en grootvader hebben ervoor gezorgd dat ik hier zit, dus ik vind dit een mooi eerbetoon. Het is wel erg jammer dat ik het jubileum niet meer samen met hen heb kunnen vieren.”

1915-1955
Wie: Pieter Schreuder (1894-1963)
Focus: uitvaartverzekeringen, later ook schadeverzekeringen
Werknemers: geen
Stond bekend als: sympathiek, secuur

1955-1988
Wie: Hans Schreuder (1922-2004)
Focus: Uitbreiding met allerhande verzekeringen, zoals inboedel
Werknemers: 6
Stond bekend als: streng, wist wat hij wilde

1988-2015
Wie: Elwyn Schreuder (1952)
Focus: vooral bedrijfsmatige verzekeringen voor het mkb
Werknemers: 17

Lees ook…
‘Joehoe, we zijn compagnons!’ staat bij een vrolijke foto op LinkedIn van Floor Meeder (28) en Lise-Lotte Verhoef (28) bij de Kamer van Koophandel….
Als startende ondernemer neem je anno 2022 duurzaamheid natuurlijk meteen mee in je propositie en bedrijfsvoering. Maar ja, hoe dan? En wat kan? Wouter…
Bij een prijsvraag voor een tiny house kreeg hun ontwerp zulke positieve reacties, dat de vier bedenkers ermee verder wilden. Als samenwerkingsvorm…