Categorieën

Allard van Lingen en Niels Leenders zochten voor hun website twee passende IT'ers. Ze kwamen uit bij Patrick Broens en David Hund. Een interview over een bijzondere samenwerking.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Zwerven over besneeuwde passen in de Alpen, met fascinerende vergezichten over ruige vlaktes. Schuifelen langs diep uitgesneden kloven in de Hoge Atlas of de kalkstenen massieven van Spanje. Van hut naar hut in de Karpaten of wild kamperen op de uitgestrekte plateaus van het Scandinavische hoge noorden. Voor de doorgewinterde reisleiders Niels Leenders (39) en Allard van Lingen (44) zijn trektochten door het schoon van planeet aarde ‘levensveranderende ervaringen’. Allard: “Je vertraagt, verstilt, je komt los van alles wat je in Nederland hebt.”
 
Samen bestieren ze 360º, een reisorganisatie voor avontuurlijke groepsreizen naar alle uithoeken van de wereld, in zomer en winter. Of ze nou hun sporen trekken op de eindeloze sneeuwvlaktes of zilte zeelucht snuiven langs de grillige kusten van de Schotse Jura. De reizen zijn klimaatneutraal, met kleine groepen, gecertificeerde gidsen en ‘het beste’ materiaal. “Geen reis van het schap”, zo verzekeren ze.
 

Samen verkopen

Niels en Allard kenden elkaar al uit de reiswereld, voordat Niels 360º oprichtte. Reizen moest authentieker en milieuvriendelijker, zo vertelt hij in de tuin van het ‘basiskamp’ in Lengel, een grensdorp in de Achterhoek. En Allard, die zelf al sneeuwwandelreizen organiseerde, moest erbij. Een ‘huwelijk’ dat, tijdens een fietstochtje, snel beklonken was. Want ondernemen is leuk, aldus Allard, maar in je eentje én alles duurzaam willen doen, is bijna onmogelijk. “Je bent een duizendpoot en het reisleidersvak kan best eenzaam zijn.” Dat kan je er op een bergpas met adembenemend uitzicht wel uitlopen, maar er moet ook brood op de plank. Het aantal reizen dat 360º organiseert, nu tussen de tien en vijftien per jaar, mag best verdubbelen. Ze moeten, kort gezegd, verkopen. En dat doe je in de competitieve reiswereld beter samen.
 
Die ‘vermarkting’ valt of staat met een goede website. Die moet de naar bijzondere bestemmingen speurende wandelliefhebber niet alleen het beeldscherm in trekken, maar ook gewoon snel en gebruiksvriendelijk zijn. “We willen een platform bieden waar reizigers hun ervaringen delen en zelf reisvoorstellen kunnen doen”, zo vertellen de mannen. Niels deed de site aanvankelijk zelf, maar ging al snel op zoek naar experts. “Ik zocht mensen met passie en oog voor onze waarden, die bereid zijn mee te denken en een proactieve houding hebben”, vertelt Niels. Hij had ‘heel wat IT-bedrijven’ geprobeerd, “maar geen enkel contact voelde goed.”
 

Wie?

Allard en Niels, 360º

Reisorganisatie 360º is in 2013 opgericht en wordt gerund door de International Mountainleaders Niels Leenders (39) en Allard van Lingen (44). Beiden hebben vele jaren reiservaring. Ze organiseren avontuurlijke groepsreizen met gecertificeerde gidsen, in winter en zomer, voor maximaal 12 personen. De reizen worden 100% gecompenseerd door Trees for All.

“Als je het nog nooit gedaan hebt dan zal je het waarschijnlijk wel kunnen.”~ Niels

“Het pad op kan altijd nog.”~ Allard

Patrick Broens & David Hund

Patrick Broens (46) is opgeleid als werktuigbouwkundige en aan de Kunstacademie, maar al sinds de begindagen van internet daarmee bezig. Zelfstandig programmeur met specialismen in onder meer TYPO3, PHP, MySQL, Javascript en Enterprise web applicaties. Hoofdontwikkelaar van de TYPO3-gemeenschap. Gevestigd: Tilburg.

“Of all the paths you take in life, make sure a few of them are dirty” – Patrick

David Hund (39) is opgeleid als sociaal pedagogisch hulpverlener, maar bouwt al websites sinds 1995. Sinds 2000 maakte Hund van zijn hobby zijn beroep en sinds 2008 is hij fulltime zelfstandig specialist in gebruiks- en mobielvriendelijke front-end ontwikkeling. Gevestigd: Doorwerth

“Een waardevol web voor iedereen” – David

Betrokken IT’ers

Totdat hij al googlend op de zelfstandige IT’er David Hund stuitte. “Bewust, betrokken en door de wol geverfd, zo kwam hij over”, aldus Niels. “Lees zijn profiel maar eens.” En de vraag ‘wie is de beste developer van Nederland?’, op een IT-event, leverde hem Patrick Broens op. Niels, met een grijns: “Toen ik zijn bergschoenen en Land Rover Defender zag, was ik helemaal om.”
 
En het genoegen bleek wederzijds. Beide IT’ers, die ook zijn aangeschoven aan de houten buitentafel in Lengel, werken veel voor grote organisaties en bedrijven als omroepen en universiteiten. Dan worden ze ‘even ingevlogen voor een klus’. Goed betaald, maar met doorgaans weinig ruimte voor eigen inbreng. En dat krijgen ze wel bij 360º, een tweemansbedrijf met een handvol gidsen. “Bij 360º zijn de lijntjes kort en wordt een grotere betrokkenheid gevraagd. We zijn onderdeel van de besluitvorming”, zegt Hund. “Heel fijn voor een eigenwijze IT’er als ik.” De opdracht is niet al te gedetailleerd, zegt ook Patrick, met lange staart, TYPO3-t-shirt en op gezette tijden een knallende schaterlach. “Hun ethos spreekt me enorm aan.” Niels en Allard hebben bovendien een visie op IT, aldus David. “Zij zien het als een pijler van hun bedrijf. Dat zie je echt niet vaak.”
 

Technische uitdaging

Aan hun de taak die beleving van besneeuwde pieken, ruige vlaktes, verstilling, en fascinerende vergezichten in een stukje techniek te fietsen. Ieder zijn specialisme: David doet de ‘voorkant’ van de website (front-end), Patrick de hele techniek van de ‘achterkant’ (back-end). “Het is technisch uitdagend werk voor een stel toffe gasten”, grijnst David. “Want een goede website bouwen is ontzettend complex”, legt hij uit.

“Het is zéker geen kwestie van een goede internetverbinding en wat mooie plaatjes plakken.” David: “Je moet een wendbaar systeem bouwen, met oog voor toekomstige ambities zoals dat interactieve platform.” “Een website die door Niels en Allard zelf onderhouden kan worden”, aldus Patrick, “met zo min mogelijk techniek.” En voor een kleine organisatie moeten de investeringen zich ook nog eens terugverdienen. Patrick en David zijn ieder zo’n twee dagen per week bezig met 360º-werk. Het contact kan soms dagelijks zijn.

De samenwerking is oneindig, wat Niels en Allard betreft. Ze hebben niks concreets afgesproken, maar zien wel ‘andere samenwerkingsvormen’ in de toekomst, bijvoorbeeld in de vorm van een aandeelhouderschap. “Dat kunnen we behalve de verantwoordelijkheid ook de successen delen.” Maar zo ver is het nog niet. Het is nu vooral investeren, investeren, investeren. Met af en toe een ‘herijking’, als het aantal uren van de IT-ers overloopt. Want alledrie, (Allard lachend: “Ik kijk vooral toe”), kennen de valkuil van perfectie.
 

Communicatieve nerds

Tussendoor doen ze ‘leuke dingen’. Onlangs werd er nog gekaasfondued, in de tuin van een van de gidsen. Niels: “Da’s goed voor de betrokkenheid.” Het helpt dat Patrick en David ‘communicatieve nerds’ zijn, zo wordt luid gegrapt. Waarschijnlijk te danken aan de maatschappelijke opleidingen die beide IT’ers hebben. David komt uit de hulpverlening, Patrick deed de Kunstacademie. Beide maakten van hun hobby hun beroep. Voor 360º een zegen, want “spraakzame nerds zijn spaarzaam binnen de IT-wereld”, grapt Niels met een serieuze ondertoon. “Je gaat een lang traject in. Dan is communicatie en vertrouwen belangrijk.”

Andersom net zo goed. Patrick: “Jullie zijn wel goed in het persoonlijke contact inderdaad.” Die ‘aandacht’ is een stokpaardje van de mannen van 360º, hoe druk het dagelijks bedrijf ook is. Voor de reizigers, de gidsen, voor alle betrokkenen eigenlijk. En dat is niet alleen uit aardigheid, daar zit ook eigenbelang. “Zijn wij authentiek richting de mensen om ons en 360º heen”, zegt Allard, “dan haken mensen wel aan.”

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Jezelf zakelijk verzekeren kost geld, maar kan een hoop financiële ellende voorkomen. Dat geldt voor zowel zzp’ers als ondernemers met werknemers in…
Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) werk je voor een rechtspersoon: je bv. Je bent in dienst van je eigen onderneming en betaalt naast loonheffing…
Als ondernemer heb je dagelijks te maken met uitdagingen en risico’s. Of je nu een startende ondernemer bent, zzp’er, of een gevestigd bedrijf runt,…