Categorieën

Als ondernemer heb je dagelijks te maken met uitdagingen en risico's. Of je nu een startende ondernemer bent, zzp'er, of een gevestigd bedrijf runt, het is belangrijk om jezelf te beschermen tegen onverwachte juridische geschillen en kosten in het geval van een zakelijk conflict.

In het kort

 • Een zakelijke rechtsbijstandverzekering beschermt ondernemers tegen juridische geschillen en biedt bijstand bij zakelijke conflicten.
 • Voordelen zijn kostenbesparing, juridische bijstand, gemoedsrust, tijdsbesparing en aanpasbare dekking.
 • Niet alle geschillen worden gedekt, zoals belastingzaken en verkeersovertredingen.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Wat is een rechtsbijstandverzekering voor ondernemers?

Een zakelijke rechtsbijstandverzekering is een verzekering die bedrijfseigenaren beschermt in juridische geschillen en bijstand biedt in het geval van zakelijke conflicten met leveranciers, werknemers of klanten. Bijvoorbeeld als een leverancier zich niet aan de afspraken houdt, jouw klanten niet betalen, of als een werknemer het niet eens is met zijn ontslag of arbeidscontract.

Juridische procedures

Deze verzekering is bedoeld om de kosten te dekken die gepaard gaan met juridische procedures, zoals advocatenhonoraria, gerechtskosten en andere juridische uitgaven.

Wat is verzekerd met een zzp rechtsbijstandverzekering?

 • Bijstand bij een juridisch conflict: Bij de meeste verzekeraars en aanbieders van zakelijke rechtsbijstandverzekeringen is mediatie, bemiddeling en juridisch advies verzekerd, omdat het voor alle partijen beter is om een juridische procedure of rechtszaak te voorkomen.
 • Advies: Denk bijvoorbeeld aan: advies over personeel, sociale wetgeving of koop, huur en onderhoud van bedrijfsruimte.


Voordelen van een rechtsbijstandverzekering voor ondernemers

Het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering voor ondernemers heeft verschillende voordelen. Dit zijn de belangrijkste:

 • Kostenbesparing: Juridische geschillen kunnen zeer kostbaar zijn. Een rechtsbijstandverzekering dekt in veel gevallen de juridische kosten, waaronder advocatenhonoraria en gerechtskosten.
 • Juridische bijstand: Met een rechtsbijstandverzekering heb je toegang tot juridische experts en advocaten die je kunnen adviseren en bijstaan bij juridische kwesties.
 • Gemoedsrust: Als ondernemer sta je regelmatig voor onzekerheden en risico’s. Met een rechtsbijstandverzekering kun je in elk geval gerust zijn dat je juridische bescherming hebt in geval van een geschil.
 • Tijdsbesparing: Juridische kwesties kunnen veel tijd in beslag nemen. Door een rechtsbijstandverzekering af te sluiten, kun je je richten op je bedrijfsactiviteiten en de verzekeraar het werk laten doen om jouw juridische belangen te behartigen.
 • Aanpasbare dekking: Rechtsbijstandverzekeringen kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van jouw bedrijf. Je kunt dekkingsopties kiezen die het beste passen bij de aard van je onderneming en de risico’s waarmee je wordt geconfronteerd.


Wat is meestal niet verzekerd?

Een aantal gevallen wordt vaak niet gedekt door zakelijke rechtsbijstand. Bijvoorbeeld juridische conflicten en geschillen bij:

 • belastingzaken
 • een verkeersovertreding
 • faillissement
 • een geschil tussen vennoten
 • een fusie of overname
 • partijen in het buitenland
 • kredietverlening, subsidies en dergelijke
 • vastleggen van rechten over merknamen, octrooirechten, handelsnaamrechten, auteursrechten


Waarop moet je letten bij het afsluiten van een zakelijke rechtsbijstandverzekering?

Bij het afsluiten van een zakelijke rechtsbijstandverzekering voor ondernemers zijn er enkele belangrijke overwegingen waarmee je rekening moet houden:

 • Dekkingsgebied: Controleer zorgvuldig het dekkingsgebied van de verzekering. Niet alle rechtsbijstandverzekeringen dekken dezelfde soorten geschillen. Zorg ervoor dat de dekking aansluit op de specifieke behoeften van je bedrijf.
 • Kosten en premies: Vergelijk de kosten en premies van verschillende verzekeraars. Let op de maandelijkse premie, maar ook op het eigen risico en de limieten van de dekking. Zorg ervoor dat de kosten in verhouding staan tot de geboden dekking.
 • Wachttijd: Sommige rechtsbijstandverzekeringen hebben een wachttijd voordat je aanspraak kunt maken op de dekking. In sommige gevallen krijg je pas na een bepaalde periode recht op juridische bijstand. Zorg ervoor dat je weet wat de wachttijd is en of deze acceptabel is voor je bedrijf.
 • Uitsluitingen: Let op eventuele uitsluitingen in de polis. Sommige verzekeraars sluiten bepaalde soorten geschillen of branches uit van de dekking. Zorg ervoor dat je bekend bent met deze uitsluitingen en overweeg of ze relevant zijn voor je bedrijf.
 • Juridische dienstverleners: Onderzoek welke juridische dienstverleners de verzekeraar gebruikt. Het is belangrijk om te weten welke advocatenkantoren of juridische experts beschikbaar zijn om je bij te staan.
 • Klantenservice: Kies een verzekeraar met een goede reputatie op het gebied van klantenservice. Je wilt er zeker van zijn dat je snel en efficiënt toegang hebt tot juridische bijstand wanneer dat nodig is.
 • Contractduur en opzegmogelijkheden: Controleer de duur van het verzekeringscontract en de opzegmogelijkheden. Sommige contracten hebben een vaste looptijd, terwijl andere op elk moment kunnen worden opgezegd. Zorg ervoor dat je weet hoe je het contract kunt beëindigen als dat nodig is.
 • Beoordelingen en reviews: Lees beoordelingen en reviews van andere ondernemers die dezelfde verzekeraar hebben. Dit kan je inzicht geven in de ervaringen van anderen en helpen bij het nemen van een geïnformeerde beslissing.
 • Bespreek met een advocaat: Overweeg om met een onafhankelijke advocaat te spreken voordat je een rechtsbijstandverzekering afsluit. Een advocaat kan je helpen bij het begrijpen van de voorwaarden van de polis en ervoor zorgen dat je de juiste dekking krijgt.


Let op!

Doe je als ondernemer of zzp’er een beroep op je rechtsbijstandverzekering, dan worden kosten in principe volledig vergoed. Dit gaat niet altijd op als je kiest voor: 

 • een externe advocaat of rechtshulpverlener
 • vertegenwoordiging door een advocaat als het niet verplicht is


Polisvoorwaarden

In deze gevallen vergoeden veel rechtsbijstandsverzekeraars vaak maximum bedragen. Dit bedrag is opgenomen in de polisvoorwaarden. 

Vrije advocaatkeuze

Wat betreft vrije advocatenkeuze: schakel als verzekerde niet op eigen houtje een externe partij (zoals een advocaat) in. Je hebt toestemming en een opdracht van je rechtsbijstandverzekeraar nodig. Dan krijg je de kosten vergoed. 

Toestemming vragen bij een juridische of administratieve procedure, is een formaliteit. De verzekeraar mag het recht op een eigen advocaat niet weigeren. Meestal mag je per procedure een keer zelf een rechtshulpverlener kiezen.

Conclusie

Een rechtsbijstandverzekering voor ondernemers kan een waardevolle aanvulling zijn op de bescherming van je bedrijf tegen juridische geschillen en de daarmee samenhangende kosten. Het biedt niet alleen financiële bescherming, maar ook toegang tot juridische bijstand om je belangen te behartigen. Het is van cruciaal belang om zorgvuldig te overwegen welke dekking je nodig hebt en welke verzekeraar het beste past bij je specifieke behoeften. Met de juiste rechtsbijstandverzekering kun je met vertrouwen zakendoen, wetende dat je bedrijf juridisch beschermd is.

Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Veelgestelde vragen zakelijke rechtsbijstandverzekeringen

Wat dekt een zakelijke rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering dekt financiële risico’s af. Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering bent je verzekerd voor juridische bijstand bij een conflict met leveranciers, klanten en werknemers.

Wat zit er in een rechtsbijstandverzekering?

 • Juridische hulp bij een juridisch conflict of zakelijk conflict
 • Proceskosten die je bij verlies aan tegenpartij moet betalen
 • Conflictbemiddeling


Waarom een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers?

Als zzp’er heb je vaak te maken met verschillende partijen en opdrachtgevers, waarbij het altijd mogelijk is dat er een conflict ontstaat. Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering kun je als zzp’er rekenen op juridische hulp bij conflicten die ontstaan door of tijdens je werk.

Wat is een zzp rechtsbijstandverzekering?

Een zzp rechtsbijstandverzekering is een zakelijke verzekering voor de kosten van juridische hulp en de kosten van rechtsbijstand.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Picture of Bob van der Burg

Bob van der Burg

Bob van der Burg is econoom, ondernemer en schrijver.
Lees ook…
Jezelf zakelijk verzekeren kost geld, maar kan een hoop financiële ellende voorkomen. Dat geldt voor zowel zzp’ers als ondernemers met werknemers in…
Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) werk je voor een rechtspersoon: je bv. Je bent in dienst van je eigen onderneming en betaalt naast loonheffing…