U heeft een database met klantgegevens opgebouwd. Nu is het zaak ervoor te zorgen dat deze schat aan data goed ingezet kan - blijven - worden. Deze tips helpen u daarbij.

Inhoudsopgave

1. Segmenteer

Deel de gegevens in de database op in verschillende relevante doelgroepen. Door te segmenteren is het een stuk makkelijker om gerichter en relevanter communiceren.

Twee simpele voorbeelden om onder de aandacht van uw doelgroep te blijven:

– U verzamelt al geruime tijd de geboortedata van uw relaties maar heeft daar nooit iets mee gedaan. Stuur een felicitatie als iemand jarig is.
– Verstuur enkele weken van tevoren een e-mail voor het maken van een onderhoudsafspraak of verwijs naar het moment waarop een nieuw product verkrijgbaar is.

2. Schoon de database op na elke mailing

Verwerk afmeldingen, foutmeldingen en mutaties nauwkeurig. Goede marketingsoftware doet dat automatisch, evenals het verrijken van relatiegegevens op basis van campagneresultaten; dat kan u dus een hoop werk besparen. Bovendien blijft uw database up-to-date en voorkomt u onder meer dat foutmeldingen elke keer  terugkomen en uw e-mailings als spam worden gezien!

3. Geef relaties toegang tot hun gegevens

Een goede manier om ervoor te zorgen dat gegevens in de database worden bijgehouden: geef uw relaties toegang tot hun gegevens. Dit kan met een wijzigingsformulier of een url die u aan campagnes koppelt.

4. Hou de database compleet

Spreek met uw medewerkers af dat zij nieuwe informatie over hun contacten direct in de database verwerken, en niet ergens anders apart opslaan.

5. Gebruik een centrale database

Bewaar de gegevens van uw relaties standaard op een centrale plek. Zo houdt u overzicht over alle gegevens. Werkt u met meerdere softwaresystemen, zoals CRM en marketingsoftware? Koppel deze dan aan elkaar om gegevensuitwisseling mogelijk te maken.

Met dank aan Michael Linthorst van Copernica Marketing Software

Lees ook:

Bouw zelf een goede database met e-mailadressen op »
Voorkom dat uw e-mail als spam wordt gezien »

Haal meer uit e-mailmarketing met deze themapocket van De Zaak

Wat er allemaal bij komt kijken om e-mail goed in te zetten om uw bedrijfsresultaat te verbeteren, leest u in dit handige boekje. Hoe maakt u goede teksten voor een e-mailing? Met welke regels moet u rekening houden? Hoe zorgt u ervoor dat uw boodschap aankomt bij de ontvanger? Hoe bereidt u een e-mailing goed voor, wat is het belang van testen en hoe meet u de resultaten?

Bestel de pocket in onze webshop »

Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
Nieuw personeel werven?
Talent is schaarser dan ooit, het aanbod in vacatures verschuift en werving en selectie vindt steeds vaker op afstand plaats. Lees deze 5 redenen waarom werkgevers waardevolle kandidaten verliezen tijdens het recruitmentproces én tips hoe je dit kunt voorkomen.
Lees ook…
Een verkoopbrief voor een potentiële klant, een schriftelijke reactie op een klacht of een uitnodiging voor de jaarlijkse borrel met belangrijke…
Vragen stellen is een belangrijk onderdeel van ieder gesprek, dus ook van een verkoopgesprek. Je kunt het gesprek in de gewenste richting sturen door…
Veel ondernemers hebben een idee, schrijven zich in bij de KvK, gaan aan de slag met ondernemen, maar slaan een belangrijke stap over. Want, leuk dat…