U heeft een database met klantgegevens opgebouwd. Nu is het zaak ervoor te zorgen dat deze schat aan data goed ingezet kan - blijven - worden. Deze tips helpen u daarbij.

Maximale omzet voor je webshop of e-commerce platform in 2024 met e-mailmarketing. Download nieuwe whitepaper >>

Inhoudsopgave

1. Segmenteer

Deel de gegevens in de database op in verschillende relevante doelgroepen. Door te segmenteren is het een stuk makkelijker om gerichter en relevanter communiceren.

Twee simpele voorbeelden om onder de aandacht van uw doelgroep te blijven:

– U verzamelt al geruime tijd de geboortedata van uw relaties maar heeft daar nooit iets mee gedaan. Stuur een felicitatie als iemand jarig is.
– Verstuur enkele weken van tevoren een e-mail voor het maken van een onderhoudsafspraak of verwijs naar het moment waarop een nieuw product verkrijgbaar is.

2. Schoon de database op na elke mailing

Verwerk afmeldingen, foutmeldingen en mutaties nauwkeurig. Goede marketingsoftware doet dat automatisch, evenals het verrijken van relatiegegevens op basis van campagneresultaten; dat kan u dus een hoop werk besparen. Bovendien blijft uw database up-to-date en voorkomt u onder meer dat foutmeldingen elke keer  terugkomen en uw e-mailings als spam worden gezien!

3. Geef relaties toegang tot hun gegevens

Een goede manier om ervoor te zorgen dat gegevens in de database worden bijgehouden: geef uw relaties toegang tot hun gegevens. Dit kan met een wijzigingsformulier of een url die u aan campagnes koppelt.

4. Hou de database compleet

Spreek met uw medewerkers af dat zij nieuwe informatie over hun contacten direct in de database verwerken, en niet ergens anders apart opslaan.

5. Gebruik een centrale database

Bewaar de gegevens van uw relaties standaard op een centrale plek. Zo houdt u overzicht over alle gegevens. Werkt u met meerdere softwaresystemen, zoals CRM en marketingsoftware? Koppel deze dan aan elkaar om gegevensuitwisseling mogelijk te maken.

Met dank aan Michael Linthorst van Copernica Marketing Software

Lees ook:

Bouw zelf een goede database met e-mailadressen op »
Voorkom dat uw e-mail als spam wordt gezien »

Haal meer uit e-mailmarketing met deze themapocket van De Zaak

Wat er allemaal bij komt kijken om e-mail goed in te zetten om uw bedrijfsresultaat te verbeteren, leest u in dit handige boekje. Hoe maakt u goede teksten voor een e-mailing? Met welke regels moet u rekening houden? Hoe zorgt u ervoor dat uw boodschap aankomt bij de ontvanger? Hoe bereidt u een e-mailing goed voor, wat is het belang van testen en hoe meet u de resultaten?

Bestel de pocket in onze webshop »

Wist je dat e-mailmarketing steeds effectiever wordt door nieuwe regelgeving? Leer hoe jij maximaal deze kant benut met de whitepaper ‘maximale omzet e-mailmarketing’

Lees ook…
i.s.m.
E-mailmarketing heeft een enorme positieve impact op je business. Misschien zet je e-mail daarom ook al in om je (potentiële klanten) te bereiken en…
i.s.m.
Als ondernemer anticipeer en reageer je continu op een breed scala aan uitdagingen, trends en ontwikkelingen. Ook op het gebied van marketing, het…