Kiezen of delen: Maribel de Vlaam

Ondernemen is ook lastige keuzes maken. In deze rubriek maken we het heel zwart of wit. De redactie legt leden van De Zaak pittige dilemma's voor. In aflevering 8: Maribel de Vlaam, marketingmedewerker van Naturapharma.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

1. Gevoel of verstand?

“Gevoel. Zowel je gevoel als je verstand kunnen tegen je liegen. Bij het gevoel is dat beter te verkroppen. Onze maatschappij is sowieso niet geënt op verstand. Wetgeving is samengesteld vanuit gevoelens. Verstand is uiteraard goed, maar je hebt er in het dagelijkse leven weinig aan, als je er over nadenkt.”
 

2. Boris Johnson of Donald Trump?

“Johnson. Ze zijn beiden even gek, maar Boris maakt er tenminste muziek bij. Eigenlijk besef ik maar al te goed dat ik toch geen enkele invloed heb op Johnson en/of Trump. Aan de zijlijn roepen over politiek heeft sowieso geen zin. Veruit de meeste politici zijn op de allereerste plaats bezig met zichzelf, hun eigen carrière en hun volgende, grotere auto. Johnson en Trump zijn uiteraard niet anders.”
 
 
  • Wie is Maribel?

Maribel de Vlaam is marketingmedewerker van Naturapharma. “Ik ben een gezondheidsfijnproever die dol is op koken, eten en het trakteren van mijn lichaam en geest op gezonde dingen. Toen ik een klein meisje was, vond ik het al heerlijk om rond te dwalen in de health food-sectie van supermarkten of reformwinkels.”
“Ik hou ervan dingen terug te brengen naar de basis voor mensen, iets wat we intuïtief in ons bewaren, maar dat verdwaalt tussen al het lawaai. Uiteindelijk, als het op mijn gezondheid aankomt, draait mijn passie om wat de aarde ons in al haar overvloed te bieden heeft.
  • Meer weten over Maribel? Bekijk haar profiel in MijnZaak.

3. Trouwen of vrijblijvende relatie?

“Trouwen. Vrijblijvendheid leidt vroeg of laat toch tot ellende. Het is sowieso fijn om een vast punt in je leven te hebben. Vanuit daar kun je de rest indelen. Ik begrijp die aversie ten opzichte van trouwen of vaste relaties helemaal niet. Vrijblijvendheid heeft ook grenzen. Uiteindelijk kom je erachter dat er altijd meer dingen zijn die je niet kunt krijgen, dan die je wel kunt krijgen.”
 

4. Jezus of Boeddha?

“Zeiden die niet dezelfde dingen? Ik kies Boeddha. Er is minder geweld in zijn naam (geweest). Misschien is Jezus ook wel bevlekt geraakt door het westerse denken. ‘Je kunt alleen maar gelukkig zijn onder bepaalde voorwaarden’, is hier toch wel de leidende gedachte. En die voorwaarden bestaan dan voornamelijk uit kapitalistische waarden.”
 

5. Vaccineren of niet-vaccineren?

“Vaccineren. Ondanks dat het een vorm van betutteling is, voorkomt het toch nog allerlei onnodige problemen. De ontdekking van de voordelen van vaccinatie was een mooie sprong voorwaarts in de medische wetenschap. Als gezondheid je lief is, koester je die. Ik begrijp overigens wel dat mensen die dieren absoluut geen onnodig leed aan willen doen – de vaccins komen immers van ziek gemaakte dieren – afzien van vaccinatie.”
 

6. Communisme of kapitalisme?

“Communisme! Welbeschouwd is de utilitaristische gedachte de best verdedigbare insteek van het leven én die vind je bij het communisme wel terug en bij het kapitalisme niet. Wellicht dat er nog iets te zeggen is voor een systeem van kapitalisme, maar wel met alleen staatsbanken. Toch is dat zeer waarschijnlijk ook niet haalbaar; geld corrumpeert immers.”
 

7. Fysieke gezondheid of mentale gezondheid?

“Mentale gezondheid. Daar is nog steeds amper iets aan te ‘genezen’. Dus als die op orde is, is dat een heuse zegen. Gezondheid is überhaupt een relatief begrip, volgens mij. Wat de één als een prettige toestand aanvaardt, vindt de ander onaangenaam, zowel lichamelijk als geestelijk. De definitie van gezondheid is daarom geënt op wat de maatschappij vindt.”
 

8. Succesvolle onderneming of rijk sociaal leven?

“Een rijk sociaal leven. Succesvol ondernemen volgt daarna gegarandeerd. Dat heeft namelijk grotendeels te maken met wat mensen je gunnen. In Nederland heerst (of je nou wil of niet) een zesjescultuur, en daarmee kun je blijkbaar heel rijk (lees: succesvol) worden. In het sociale leven dulden mensen geen halve intenties. Je kunt dus beter daar succesvol zijn!”
 

9. Alle waarheid is relatief of waarheid is absoluut?

“Waarheid is relatief. En als Nietzsche dat zegt, dan is dat waar. Maar ja, bij het voortschrijden van de tijd kan dat uiteraard veranderen.”
 

10. Belastingdienst of Kamer van Koophandel?

“Allebei even log. Eerlijk gezegd begrijp ik dit dilemma niet. Overheid is overheid. Alle takken van een boom bestaan uit dezelfde bouwstoffen. Bureaucratie is de waas van het moderne westerse leven. En alle goede bedoelingen en mooie strevens worden ermee tenietgedaan.”
 

11. Michelle Obama of Maxima?

“Michelle Obama. Een slimme, sterke vrouw. Maxima heeft een beetje Nederlands leren spreken. Verder kan ik eigenlijk, na al die jaren, niet zo goed opmaken wat voor bijzondere capaciteiten die vrouw zou hebben.”
 

12. Klimaat van nu is onderdeel van cyclus of duidelijk dat de mens verantwoordelijk is voor opwarming van aarde?

“Er is ook sprake van een cyclus, maar de mens zorgt echt wel voor de escalatie. Je zou een weekend lang filmpjes op Youtube kunnen kijken die het standpunt van ‘slechts een cyclus’ verdedigen. En een ander weekend zou je alleen maar films van het andere kamp kunnen bekijken. Ik kies voor de lezing van David Attenborough, omdat ik het zelf simpelweg niet weet.”
 

13. Mens is geschapen of evolutietheorie?

“Geschapen. Als agnost houd ik me hier eigenlijk niet mee bezig. Als alles ‘random’ was, zouden er veel meer ongelukken moeten gebeuren. Ik heb het dan over het verkeer. De mens komt op mij niet over als een oplettend wezen. Dat mensen niet vaker met elkaar botsen, is mijns inziens vooral per ongeluk. En dat zou je wellicht zelfs als een soort Godsbewijs kunnen zien.”
 

14. Wijsheid of rijkdom?

“Wijsheid is rijkdom. Wat een mooi voordeel is van de tijd waarin wij leven, is dat veel informatie gewoon gratis toegankelijk is. Je hebt dus (zo goed als) geen geld nodig om kennis tot je te kunnen nemen. Tijd kun je maar één keer besteden. In de tijd dat je een goed boek leest kun je niet in een speedboot op Ibiza zitten, of andersom. Geef mij maar een boek.”
 

15. Songfestival of Pinkpop?

“Songfestival. Lekker thuis op de bank. Tijden veranderen. Tien jaar geleden ging ik nog graag naar festivals. Maar die drukte trekt me nu niet meer zo. Ik zou bij het Songfestival overigens ook niet graag in de zaal willen zitten.”

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Social media blijft leidend, ook in 2024. Het is nog altijd de goedkoopste en meeste effectieve manier om je doelgroep te bereiken. Lees hier wat de…