Het huren of verhuren van een bedrijfsruimte is een belangrijke stap voor ondernemers. Of je nu een nieuwe onderneming start of je bestaande bedrijf wilt uitbreiden, het is essentieel om de valkuilen bij het huren van een bedrijfspand te kennen en te vermijden. In deze blog bespreken we de negen belangrijkste valkuilen en geven we je waardevolle tips om deze te voorkomen. Zo kun je met vertrouwen en zekerheid een bedrijfsruimte huren of verhuren.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

En ben jij er klaar voor je zoektocht? Begin dan vandaag nog met zoeken op het woningplatform Huurstunt.nl en vind het bedrijfspand dat perfect past bij jouw wensen en behoeften.

Valkuil 1: Onduidelijke afspraken over de oplevering

Bij het huren of verhuren van een bedrijfs- of kantoorruimte is het van groot belang om duidelijke afspraken te maken over de oplevering. Dit houdt in dat je precies afspreekt in welke staat het pand moet worden opgeleverd en welke voorzieningen aanwezig moeten zijn. 

Maak gebruik van een inspectierapport om de staat van het pand bij aanvang van de huurperiode vast te leggen. Zo voorkom je discussies en onenigheid achteraf. Zorg ervoor dat alle afspraken schriftelijk worden vastgelegd in het huurcontract, zodat beide partijen precies weten wat er van hen wordt verwacht.

Valkuil 2: Onbekendheid met de regels voor de huur van een bedrijfsruimte

Bij het huren van een bedrijfspand moet je rekening houden met specifieke regels die van toepassing zijn. Zo gelden er bijvoorbeeld verschillende regels voor de huur van winkelruimtes en kantoorruimtes. Het is belangrijk om deze regels te kennen en hier tijdens het onderhandelingsproces rekening mee te houden. 

Denk aan zaken zoals de duur van de huurperiode, de opzegtermijn, de mogelijkheid tot huurprijsaanpassing en eventuele opzegvergoedingen. Ook kan een verhuurder een bankgarantie of waarborgsom vragen bij de huur van een bedrijfsruimte.

Win indien nodig juridisch advies in om ervoor te zorgen dat je volledig op de hoogte bent van je rechten en plichten.

Valkuil 3: Niet goed onderhandelen over de huurprijs

Eén van de belangrijkste aspecten bij de huur van een bedrijfspand is de huurprijs. Het is essentieel om goed te onderhandelen over de huurprijs, zodat je niet te veel betaalt en je bedrijfsfinanciën niet onnodig onder druk komen te staan. 

Toets de huurprijs van je bedrijfspand aan de huurprijs van vergelijkbare bedrijfsruimtes in de omgeving om een realistisch beeld te krijgen van de gangbare huurprijzen. Onderhandel op basis van deze informatie en wees bereid om compromissen te sluiten. Vergeet niet dat de huurprijs niet het enige is om rekening mee te houden; ook andere voorwaarden, zoals de huurtermijn en eventuele servicekosten, zijn van belang.

Valkuil 4: Geen rekening houden met huurverhogingen

Bij het huren van een bedrijfspand moet je er rekening mee houden dat de huurprijs in de loop der tijd kan worden verhoogd. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren op basis van een indexering of door een jaarlijkse huurprijsaanpassing. Het is belangrijk om hierop voorbereid te zijn en deze mogelijke kostenstijgingen in je bedrijfsplan mee te nemen. 

Als je een bedrijfspand gaat huren dan stelt de verhuurder een huurcontract op. Controleer het huurcontract op clausules met betrekking tot huurverhogingen en zorg ervoor dat je begrijpt hoe deze worden berekend. Indien mogelijk kun je ook proberen om een huurprijsstabilisatieclausule op te nemen in het huurcontract om een onverwachte en onredelijke huurverhoging van je bedrijfspand te voorkomen.

Valkuil 5: Onbekendheid met de staat van het pand

Voordat je een bedrijfsruimte huurt, is het van groot belang om de staat van het pand grondig te inspecteren. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan, zoals verborgen gebreken of achterstallig onderhoud, die je bedrijfsvoering kunnen beïnvloeden. 

De verhuurder heeft onderhouds- en reparatieverplichtingen. Zorg ervoor dat je samen met een deskundige een grondige inspectie van je bedrijfsruimte uitvoert en eventuele gebreken schriftelijk laat vastleggen. 

Op basis van deze informatie kun je onderhandelen over wie verantwoordelijk is voor eventuele reparaties en onderhoudswerkzaamheden. Het is ook verstandig om een clausule op te nemen in het huurcontract waarin staat dat het gehuurde pand door de verhuurder in goede staat moet worden gehouden.

Valkuil 6: Verkeerde benaming van het soort bedrijfsruimte

Bij het huren of verhuren van een bedrijfspand is het van belang om de correcte benaming te gebruiken. Er bestaan verschillende soorten bedrijfspanden zoals winkelruimtes, kantoorruimtes en horecaruimtes, die elk hun eigen regels en bestemmingen hebben. 

Het is van groot belang dat de huur- of verhuurovereenkomst van bijvoorbeeld je winkelruimte de juiste benaming en bestemming van de bedrijfsruimte bevat. Hierdoor voorkom je mogelijke juridische problemen en kun je ervoor zorgen dat het gehuurde pand geschikt is voor jouw specifieke bedrijfsactiviteiten.

Valkuil 7: Onduidelijkheid over wie verantwoordelijk is voor reparaties en onderhoud

Het is essentieel om duidelijke afspraken te maken over wie verantwoordelijk is voor reparaties en onderhoudswerkzaamheden aan het gehuurde pand. In het huurcontract dienen deze verplichtingen te worden vastgelegd. Hierbij is het belangrijk om te bepalen wat onder kleine reparaties valt en wat onder groot onderhoud valt. 

Verduidelijk ook wie de kosten draagt voor deze werkzaamheden en op welke termijn ze moeten worden uitgevoerd. Door deze afspraken vooraf te maken, voorkom je onenigheid en mogelijke geschillen tijdens de huurperiode.

Valkuil 8: Geen rekening houden met opzegtermijn en opzegvergoeding

Bij het huren van een pand moet je goed op de hoogte zijn van de regels met betrekking tot de opzegtermijn van je huurovereenkomst voor de bedrijfsruimte en wat de eventuele opzegvergoedingen zijn. Deze kunnen per huurcontract verschillen. Het is belangrijk om deze voorwaarden zorgvuldig te lezen en te begrijpen voordat je het huurcontract ondertekent. 

Wees je bewust van de consequenties van voortijdige beëindiging van de huurovereenkomst en zorg ervoor dat je voldoende flexibiliteit hebt voor de toekomstige ontwikkeling van je bedrijf. Het is raadzaam om juridisch advies in te winnen om ervoor te zorgen dat je volledig op de hoogte bent van je rechten en verplichtingen bij het opzeggen van je huurcontract van de bedrijfsruimte.

Valkuil 9: Geen juridisch advies inwinnen

Bij het huren of verhuren van een bedrijfsruimte kunnen complexe juridische vraagstukken en valkuilen opduiken. Het is daarom verstandig om juridisch advies in te winnen over wat er komt kijken bij een bedrijfsruimte of kantoor huren, voordat je een huurcontract ondertekent. 

Sommige huurcontracten hebben een huurperiode van minstens vijf jaar. Ook is er een verschil tussen een flexibele en langdurige verhuur. Het is verstandig om van dit soort zaken vooraf op de hoogte te zijn. Een gespecialiseerde jurist kan je helpen om de valkuilen te identificeren en je adviseren over de beste aanpak. 

Ze kunnen het huurcontract controleren, je rechten en plichten toelichten en eventuele vragen beantwoorden. Het inhuren van een juridisch expert kan uiteindelijk veel problemen en kosten besparen en je gemoedsrust geven bij het huren of verhuren van een bedrijfspand.

Conclusie

Het huren of verhuren van een bedrijfspand is een belangrijke beslissing die impact kan hebben op het succes van je onderneming. Het is essentieel om de valkuilen te kennen en deze te vermijden. 

In deze blog hebben we negen valkuilen besproken, variërend van onduidelijke afspraken over de oplevering tot het niet inwinnen van juridisch advies. Door je goed voor te bereiden, duidelijke afspraken te maken en waar nodig juridisch advies in te winnen, kun je met vertrouwen en zekerheid een bedrijfsruimte huren of verhuren. 

Vergeet niet dat het inhuren van een deskundige zoals een advocaat met kennis van het huurrecht van bedrijfspanden je kan helpen bij het vermijden van mogelijke valkuilen en het beschermen van je rechten en belangen. 

Neem de tijd om alle benodigde stappen te doorlopen en zorg ervoor dat je huurcontract volledig voldoet aan jouw wensen en behoeften. Op die manier leg je een stevige basis voor een succesvolle en zorgeloze huurperiode.

Vind een bedrijfsruimte via Huurstunt

Ben jij op zoek naar een leuke ruimte voor je kantoor of bedrijf? Bij Huurstunt.nl kun je handig zoeken naar bedrijfsruimtes. Of je nu een kantoor, winkelruimte of opslagplaats zoekt, Huurstunt heeft het allemaal. 

Met de gebruiksvriendelijke zoekfunctie op die populaire platform kun je eenvoudig je wensen specificeren, zoals locatie, oppervlakte en prijsklasse. Zo krijg je snel een overzicht van de beschikbare bedrijfspanden die aan jouw criteria voldoen.

Bovendien worden de advertenties op Huurstunt voorzien van duidelijke foto’s, gedetailleerde beschrijvingen en relevante informatie, zodat je een goed beeld krijgt van het pand voordat je contact opneemt met de verhuurder.

Kortom, als je op zoek bent naar een bedrijfspand, biedt Huurstunt een uitstekende optie. Met het ruime aanbod, betrouwbaarheid en gebruiksgemak vind je gegarandeerd een geschikte locatie voor jouw onderneming.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Als je een groot deel van je dag op kantoor doorbrengt, dan weet je hoe belangrijk het is om comfortabel te zitten en te…
Ben je op zoek naar een goedkope Schiphol taxi om geld te besparen op je vervoer van en naar de luchthaven? Dan ben je hier aan het juiste adres! In…
Als je een eigen bedrijf hebt, kan het lonen om je zo goed mogelijk in te dekken tegen eigen (of door medewerkers gemaakte) fouten. Je zit namelijk…
Iedere dag staan er veel mensen klaar voor jouw bedrijf. Medewerkers zijn bezig om het bedrijf draaiende te houden, klanten kopen de producten of…
Heb jij veel sieraden in bezit en wil je graag wat meer organisatie zodat je gemakkelijk jouw gewenste paar oorbellen terug kan vinden? Lees dan deze…
De meeste ondernemers willen zich altijd representatief naar de buitenwereld opstellen. Maar hoe doe je dat en waar moet je als ondernemer beginnen met…