Categorieën

In Nederland zijn we steeds vaker bezig met het realiseren van een betere wereld. Dat zien we bijvoorbeeld alleen al in het gemiddelde huishouden in ons land.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Uit onderzoek van MilieuCentraal blijkt namelijk dat maar liefst 1 op de 3 Nederlanders iets aan duurzaamheid doet of wil doen. Dat is voornamelijk zo sinds de coronacrisis.

Ook in het bedrijfsleven kiezen ondernemers er vaker voor om stappen te zetten richting een duurzaam of duurzamer bedrijf. Er zijn verschillende manieren om als ondernemer je steentje bij te dragen aan een betere wereld. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je bedrijfspand met onder andere goede zonwering en isolatiemateriaal en aan samenwerken met duurzame partners. In dit artikel lees je er meer over.

Bedrijfspand isoleren voor minder energieverbruik

Duurzaamheid op kantoor gaat hand in hand met energie besparen. Dat zit namelijk zo: bij de productie van energie komt CO2 vrij. CO2 is een schadelijk uitlaatgas dat er onder andere voor zorgt dat er een gat in de ozonlaag ontstaat. Daardoor warmt de aarde op en hebben we steeds vaker te maken met klimaatverandering. Het is dus aan te raden om je energieverbruik terug te schroeven om zo de uitstoot van CO2 terug te dringen. Dat doe je onder andere door je bedrijfspand goed te laten isoleren.

Denk hierbij niet alleen aan isolatie in de muren, de vloeren en de gevel, maar ook aan HR+++ beglazing en kwalitatieve zonwering. Dat laatste wordt vaak vergeten binnen het isoleren, wat zonde is omdat je hier veel winst mee kunt behalen. In de winter gebruik je zonwering om de kou buiten te houden en de warmte binnen te houden en in de zomer zorg je ervoor dat de warmte buiten blijft, zodat je geen airco aan hoeft te zetten voor wat verfrissing. Bij de Zonweringfabriek scoor je goede zonwering voor de zaak.

Wek je eigen groene zakelijke energie op door zonnepanelen

Het laten isoleren van je bedrijfspand en het toevoegen van goede zonwering wordt vaak ook wel gezien als een basis voor een duurzame werkplek. Vanuit daar kun je nog verder uitbreiden. Wat dacht je bijvoorbeeld van de overstap van grijze naar groene energie voor je bedrijf? Grijze stroom wordt nog steeds gezien als de ‘traditionele’ vorm van energie. Dat is eigenlijk hartstikke zonde, want groene energie is veel beter voor de wereld dan grijze stroom.

Ook dat heeft te maken met de CO2-uitstoot. Bij de productie van grijze energie komt veel meer CO2 vrij dan bij de productie van groene stroom. Stap daarom over op een groen zakelijk energiecontract of besluit om zakelijke zonnepanelen aan te schaffen. Daarmee wek je je eigen groene energie op; direct uit de zon! Het grote voordeel daarvan is dat je duurzaam bezig bent én dat je geld bespaart op je zakelijke energierekening. Dat is in tijden van stijgende energietarieven voor de meeste ondernemers in ons land meer dan welkom.

Vervang energieslurpers met duurzame varianten

Op menig werkplek zijn grote apparaten te vinden. Denk aan koelsystemen, kopieerapparaten, machines, verwarmingssystemen en meer. Dit soort grote apparaten vreten vaak veel stroom. Hierbij geldt vaak: des te ouder een machine of apparaat is, des te meer energie en geld je eraan kwijt bent. Dat is zonde voor het milieu en de wereld, maar ook voor je portemonnee. Duurzamer ondernemen betreft dus ook het vervangen van dergelijke apparatuur.

Gelukkig kun je dergelijke machines en apparaten tegenwoordig heel gemakkelijk en snel vervangen met energiebesparende alternatieven. Doe die oude koelkast uit de kantine weg en vervang deze met een nieuwe koelkast met een goed energielabel. Dat geldt ook voor andere apparaten en machines, zoals printers, kopieerapparaten, koffiemachines, computers, airco’s en ga zo maar door. Maak een rondje door het pand en check welke apparaten aan vervanging toe zijn om zo energie te besparen.

Ga in zee met lokale partners en zoek het dichterbij

Het is niet alleen het fysieke kantoor waar je naar moet kijken wanneer we het hebben over duurzaamheid; ook de manier van werken kan worden aangepast naar groene maatstaven. Maak je voor je bedrijf bijvoorbeeld gebruik van producten en/of diensten van andere bedrijven? Het is heel aantrekkelijk om hierbij te gaan voor goedkope krachten of producten uit het buitenland. Maar: wil je de focus op een duurzaam bedrijf dan is het aan te raden om voor partners te gaan die in de buurt te vinden zijn.

In andere woorden: ga in zee met lokale partners voor interessante samenwerkingen. Daarmee druk je op verschillende manieren een stempel op een betere en groenere onderneming. Meetings en vergaderingen kunnen bijvoorbeeld gemakkelijker en zonder lange reistijd worden georganiseerd. Ook het leveren van producten gaat veel sneller; je hoeft geen producten over te laten vliegen. Uiteraard zijn er nóg meer tips voor duurzaamheid op je werkplek, maar met de tips in dit artikel heb je in ieder geval al een goede basis.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Fietsen is populair, maar de wegen worden steeds drukker en onveiliger. Een fietsspiegel is een eenvoudige toevoeging die je veiligheid kan vergroten….
Als zelfstandige zonder personeel (ZZP’er) kun je momenten ervaren waarop je meer geld nodig hebt dan dat je op dat moment in je bedrijf hebt. Of het…
In de moderne kantooromgeving is het gebruik van televisieschermen steeds gebruikelijker geworden. Of het nu gaat om het tonen van…
De voedselveiligheid is een belangrijk onderwerp voor zowel consumenten als producenten. Het is daarom van groot belang dat er voldoende toezicht wordt…
Het overnemen van een bedrijf is een belangrijke stap die zorgvuldige planning en overweging vereist. Of u nu een ondernemer bent die op zoek is naar…
Je hebt de term ‘auto op de zaak’ vast wel eens voorbij horen komen. Dit klinkt natuurlijk ontzettend aantrekkelijk, maar hoe werkt dit in de…