Deze financiële tegemoetkomingen zijn er

Wil jij een eigen bedrijf oprichten? Over het algemeen kost dat veel tijd en inspanning. Bovendien heb je er vaak een spaarpotje voor nodig. Zeker wanneer je te maken hebt met een arbeidsbeperking kan dit een extra drempel zijn voor het starten van een onderneming. Om die drempel weg te nemen, zijn er verschillende regelingen voor startende ondernemers met een handicap of chronische klachten.

Regelingen vanuit het UWV

Wanneer je een uitkering ontvangt van het UWV, kun je hier terecht voor hulp met het starten van een onderneming. Een arbeidsdeskundige van het UWV kan je bijvoorbeeld helpen met het bespreken van je ondernemingsplannen om gezamenlijk te beoordelen of deze haalbaar zijn. Daarnaast kan het UWV je helpen met enkele financiële regelingen.

Zo is er het starterskrediet. Hier kun je aanspraak op maken om je startkapitaal rond te krijgen. Het kan je helpen wanneer je niet voldoende eigen spaargeld hebt en bij vrienden, familie of de bank onvoldoende kunt lenen. In 2021 kun je als starterskrediet maximaal € 36.155 lenen. Dit bedrag moet je binnen tien jaar – met rente – terugbetalen. 

Een andere regeling die het UWV aanbiedt, is het voorbereidingskrediet. Dit krediet is bedoeld voor de kosten die bij de voorbereidingen op de lancering van jouw bedrijf komen kijken, zoals het werven van klanten of het bezoeken van conferenties of bijeenkomsten. Het krediet wordt gezien als aanvulling op het starterskrediet. 

Bij het UWV kun je aanvullende informatie opvragen over beide regelingen en checken of deze regelingen ook op jouw situatie van toepassing zijn. 

Begeleiding bij het starten van je onderneming

In sommige gevallen kun je als  startende ondernemer met een arbeidsbeperking ook een budget krijgen via het UWV om extra begeleiding te regelen. Met dit budget kun je iemand inhuren die je ondersteunt bij jouw beginperiode als ondernemer. Diegene kan je bijvoorbeeld helpen bij taken die je zelf niet kunt doen door jouw handicap of chronische ziekte. 

Andere vergoedingen 

Naast financiële steun voor het starten van je onderneming, zijn er ook nog andere vergoedingen die je via het UWV kunt krijgen. Je kunt bijvoorbeeld een vergoeding aanvragen voor het aanpassen van je werkplek. Hiermee kun je onder andere een ingang rolstoelvriendelijk laten maken of hulpmiddelen voor het uitvoeren van je werk aanschaffen. 

Ook voor reizen van en naar je werkplek kun je bij het UWV terecht voor een vergoeding. Die vergoeding kun je gebruiken voor aanpassingen aan je fiets of auto of voor taxivervoer. Bij het UWV kun je terecht voor de precieze voorwaarden die de instantie hanteert voor deze vergoedingen. 

Makkelijk je financiën bijhouden

Nu je een beeld hebt van de financiële mogelijkheden die er zijn als startende ondernemer met een arbeidsbeperking, kun je een nog betere inschatting maken van hoe je jouw start kunt maken als ondernemer. 

Zodra je jouw eerste omzet draait, doe je er verstandig aan om meteen goed overzicht te houden over je financiën. Dit doe je door regelmatig je inkomsten en uitgaven bij te houden. Dit kan heel makkelijk met bijvoorbeeld een boekhoudkoppeling, waarmee de transacties op jouw bankrekening automatisch in je boekhoudpakket worden geladen.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
Nieuw personeel werven?
Talent is schaarser dan ooit, het aanbod in vacatures verschuift en werving en selectie vindt steeds vaker op afstand plaats. Lees deze 5 redenen waarom werkgevers waardevolle kandidaten verliezen tijdens het recruitmentproces én tips hoe je dit kunt voorkomen.
Lees ook…
SEO, een afkorting van search engine optimization, is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden voor websitehouders. Het is de tegenhanger van…
De dagen waarin je met alleen de juiste keywords je website bovenaan in Google kon krijgen zijn voorbij. De nieuwe technieken en technologie vereisen…
Heb je binnenkort een drukke planning met werk of school? Dan is het aan te raden om voor een agenda te gaan. Het is namelijk ontzettend stressvol om…