ADVERTORIAL
Wil jij een eigen bedrijf oprichten? Over het algemeen kost dat veel tijd en inspanning. Bovendien heb je er vaak een spaarpotje voor nodig. Zeker wanneer je te maken hebt met een arbeidsbeperking kan dit een extra drempel zijn voor het starten van een onderneming. Om die drempel weg te nemen, zijn er verschillende regelingen voor startende ondernemers met een handicap of chronische klachten.

Regelingen vanuit het UWV

Wanneer je een uitkering ontvangt van het UWV, kun je hier terecht voor hulp met het starten van een onderneming. Een arbeidsdeskundige van het UWV kan je bijvoorbeeld helpen met het bespreken van je ondernemingsplannen om gezamenlijk te beoordelen of deze haalbaar zijn. Daarnaast kan het UWV je helpen met enkele financiële regelingen.

Zo is er het starterskrediet. Hier kun je aanspraak op maken om je startkapitaal rond te krijgen. Het kan je helpen wanneer je niet voldoende eigen spaargeld hebt en bij vrienden, familie of de bank onvoldoende kunt lenen. In 2021 kun je als starterskrediet maximaal € 36.155 lenen. Dit bedrag moet je binnen tien jaar – met rente – terugbetalen. 

Een andere regeling die het UWV aanbiedt, is het voorbereidingskrediet. Dit krediet is bedoeld voor de kosten die bij de voorbereidingen op de lancering van jouw bedrijf komen kijken, zoals het werven van klanten of het bezoeken van conferenties of bijeenkomsten. Het krediet wordt gezien als aanvulling op het starterskrediet. 

Bij het UWV kun je aanvullende informatie opvragen over beide regelingen en checken of deze regelingen ook op jouw situatie van toepassing zijn. 

Begeleiding bij het starten van je onderneming

In sommige gevallen kun je als  startende ondernemer met een arbeidsbeperking ook een budget krijgen via het UWV om extra begeleiding te regelen. Met dit budget kun je iemand inhuren die je ondersteunt bij jouw beginperiode als ondernemer. Diegene kan je bijvoorbeeld helpen bij taken die je zelf niet kunt doen door jouw handicap of chronische ziekte. 

Andere vergoedingen 

Naast financiële steun voor het starten van je onderneming, zijn er ook nog andere vergoedingen die je via het UWV kunt krijgen. Je kunt bijvoorbeeld een vergoeding aanvragen voor het aanpassen van je werkplek. Hiermee kun je onder andere een ingang rolstoelvriendelijk laten maken of hulpmiddelen voor het uitvoeren van je werk aanschaffen. 

Ook voor reizen van en naar je werkplek kun je bij het UWV terecht voor een vergoeding. Die vergoeding kun je gebruiken voor aanpassingen aan je fiets of auto of voor taxivervoer. Bij het UWV kun je terecht voor de precieze voorwaarden die de instantie hanteert voor deze vergoedingen. 

Makkelijk je financiën bijhouden

Nu je een beeld hebt van de financiële mogelijkheden die er zijn als startende ondernemer met een arbeidsbeperking, kun je een nog betere inschatting maken van hoe je jouw start kunt maken als ondernemer. 

Zodra je jouw eerste omzet draait, doe je er verstandig aan om meteen goed overzicht te houden over je financiën. Dit doe je door regelmatig je inkomsten en uitgaven bij te houden. Dit kan heel makkelijk met bijvoorbeeld een boekhoudkoppeling, waarmee de transacties op jouw bankrekening automatisch in je boekhoudpakket worden geladen.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Zakelijke financiering
Geen papierwinkel of businessplannen. Regel je zakelijke financiering nu volledig online en zonder gedoe.
Nationale-Nederlanden
Meer pensioen nieuws?
Wat moet je als werkgever weten over de nieuwe pensioenregels? Lees het direct op het nieuwe kennisplatform vol verhalen van experts, pensioenfeiten en handige tips & tricks.
Lees ook…
Met ingang van 1 januari 2022 gaat Van Duuren een strategische samenwerking aan met Jac. Goenee Douane-Expediteur….
Een van de belangrijkste aspecten van het zakendoen is de relaties die je onderhoudt met je klanten. Ontevreden klanten stappen niet alleen over naar…
Het is fijn om de kinderen te kunnen helpen met de financiële situatie. Dat kan bijvoorbeeld met een schenking aan kind. Het is dan wel belangrijk om…