Deze financiële tegemoetkomingen zijn er

Wil jij een eigen bedrijf oprichten? Over het algemeen kost dat veel tijd en inspanning. Bovendien heb je er vaak een spaarpotje voor nodig. Zeker wanneer je te maken hebt met een arbeidsbeperking kan dit een extra drempel zijn voor het starten van een onderneming. Om die drempel weg te nemen, zijn er verschillende regelingen voor startende ondernemers met een handicap of chronische klachten.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans 2023 van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Regelingen vanuit het UWV

Wanneer je een uitkering ontvangt van het UWV, kun je hier terecht voor hulp met het starten van een onderneming. Een arbeidsdeskundige van het UWV kan je bijvoorbeeld helpen met het bespreken van je ondernemingsplannen om gezamenlijk te beoordelen of deze haalbaar zijn. Daarnaast kan het UWV je helpen met enkele financiële regelingen.

Zo is er het starterskrediet. Hier kun je aanspraak op maken om je startkapitaal rond te krijgen. Het kan je helpen wanneer je niet voldoende eigen spaargeld hebt en bij vrienden, familie of de bank onvoldoende kunt lenen. In 2021 kun je als starterskrediet maximaal € 36.155 lenen. Dit bedrag moet je binnen tien jaar – met rente – terugbetalen. 

Een andere regeling die het UWV aanbiedt, is het voorbereidingskrediet. Dit krediet is bedoeld voor de kosten die bij de voorbereidingen op de lancering van jouw bedrijf komen kijken, zoals het werven van klanten of het bezoeken van conferenties of bijeenkomsten. Het krediet wordt gezien als aanvulling op het starterskrediet. 

Bij het UWV kun je aanvullende informatie opvragen over beide regelingen en checken of deze regelingen ook op jouw situatie van toepassing zijn. 

Begeleiding bij het starten van je onderneming

In sommige gevallen kun je als  startende ondernemer met een arbeidsbeperking ook een budget krijgen via het UWV om extra begeleiding te regelen. Met dit budget kun je iemand inhuren die je ondersteunt bij jouw beginperiode als ondernemer. Diegene kan je bijvoorbeeld helpen bij taken die je zelf niet kunt doen door jouw handicap of chronische ziekte. 

Andere vergoedingen 

Naast financiële steun voor het starten van je onderneming, zijn er ook nog andere vergoedingen die je via het UWV kunt krijgen. Je kunt bijvoorbeeld een vergoeding aanvragen voor het aanpassen van je werkplek. Hiermee kun je onder andere een ingang rolstoelvriendelijk laten maken of hulpmiddelen voor het uitvoeren van je werk aanschaffen. 

Ook voor reizen van en naar je werkplek kun je bij het UWV terecht voor een vergoeding. Die vergoeding kun je gebruiken voor aanpassingen aan je fiets of auto of voor taxivervoer. Bij het UWV kun je terecht voor de precieze voorwaarden die de instantie hanteert voor deze vergoedingen. 

Makkelijk je financiën bijhouden

Nu je een beeld hebt van de financiële mogelijkheden die er zijn als startende ondernemer met een arbeidsbeperking, kun je een nog betere inschatting maken van hoe je jouw start kunt maken als ondernemer. 

Zodra je jouw eerste omzet draait, doe je er verstandig aan om meteen goed overzicht te houden over je financiën. Dit doe je door regelmatig je inkomsten en uitgaven bij te houden. Dit kan heel makkelijk met bijvoorbeeld een boekhoudkoppeling, waarmee de transacties op jouw bankrekening automatisch in je boekhoudpakket worden geladen.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Uitbreiden naar een nieuwe stad of zelfs een nieuw land is een spannende maar complexe stap. Of je nu een zzp’er, een mkb’er of een groot bedrijf bent,…
Er bestaan allerlei soorten bedrijfsverzekeringen en niet voor iedereen is het altijd even duidelijk wanneer het handig of zelfs verplicht is om…
Ben jij voornemens je zaak opnieuw in te richten, dan is het allang niet meer zo als dat dit jaren het geval was en de meeste kantoren saai en echt…
In de digitale wereld van vandaag is de eerste indruk vaak visueel. Het belang van een professionele uitstraling kan daarom niet worden onderschat,…
Je leest vaak in vacatures dat bepaalde opleidingen vereist worden, terwijl werk- en ook levenservaring veel meer van pas komt dan een papiertje. Het…
In een steeds complexer wordende wereldmarkt wordt het waarborgen van de financiële stabiliteit van uw bedrijf steeds uitdagender. Om deze uitdagingen…