Categorieën

Ben je eigenaar van een bedrijf en stuur je zelf jouw team aan? Dan zijn goede managementvaardigheden onmisbaar. Niet alleen bij het aansturen en delegeren van je medewerkers, maar ook als het gaat om hun persoonlijke ontwikkeling . Met coachend leiderschap ben je in staat het beste uit iedereen te halen. In dit artikel leggen we uit wat coachend leiderschap precies is en wat de positieve effecten zijn voor je medewerkers én je bedrijf.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Wat is coachend leidinggeven?

Coachend leidinggeven is een managementstijl waarbij je als leidinggevende optreedt als een coach voor je teamleden. Hierbij pas je coachingstechnieken en -vaardigheden toe. Het doel van coachend leiderschap is om medewerkers te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun professionele vaardigheden en persoonlijke groei. Deze vorm van leidinggeven heeft de volgende kenmerken:

  1. De focus ligt op de lange termijn ontwikkeling van medewerkers. De leidinggevende helpt individuen hun potentieel te realiseren en stimuleert hen om nieuwe vaardigheden te leren en uitdagingen aan te gaan.
  2. Coachende leiders investeren tijd in het begrijpen van de individuele behoeften en doelen van hun medewerkers. Ze bieden persoonlijke aandacht en feedback die is afgestemd op het individu.
  3. In plaats van directe opdrachten te geven, gebruiken coachende leiders vaak vragen om medewerkers te helpen zelf oplossingen en inzichten te ontdekken. Dit bevordert zelfreflectie en zelfstandig denken.
  4. Leidinggevenden geven medewerkers verantwoordelijkheid en autonomie. Hiermee bouwen coachende leiders vertrouwen op. Dit helpt medewerkers om zich bevoegd te voelen en bevordert betrokkenheid bij hun werk.
  5. Er wordt gestreefd naar een open communicatie waarbij feedback van beide kanten wordt aangemoedigd. Dit creëert een cultuur van transparantie en continue verbetering.
  6. Hoewel de nadruk ligt op persoonlijke ontwikkeling, is het einddoel om de prestaties van het team en de organisatie te verbeteren. Coachende leiders zijn dus ook resultaat gericht.

Bewezen resultaat

Er zijn verschillende onderzoeken die de positieve impact van coachend leidinggeven aantonen. Zo laat een onderzoek van Google zien dat effectieve managers over veel coachende eigenschappen beschikken. In een Koreaans onderzoek vonden wetenschappers een verband tussen coachend leiderschap en creatieve prestaties. In een Portugees onderzoek ontdekten onderzoekers dat coachend leiderschap bijdraagt aan het geluk van werknemers. Ook toont dit onderzoek aan dat werknemers dankzij coachend leiderschap minder de behoefte hebben om van baan te wisselen.

Verbeter je coachende vaardigheden

De positieve effecten van coachend leiderschap lijken dus universeel te zijn. Wil jij jouw coachende vaardigheden als leidinggevende verbeteren? Dan adviseren we de managementopleidingen van Streng Dijkerman & Partners. Dit opleidingsinstituut biedt al meer dan 20 jaar managementopleidingen aan.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
In onze snelle wereld is het vinden van een balans tussen werk en een gezonde levensstijl essentieel. Je bent niet alleen wat je eet, maar ook hoe je…
ALMELO, Nederland, 12 februari 2024 – Skepp, een aanbieder van flexibele kantoorinrichting, lanceert Sollf: een gebruiksvriendelijk online platform dat…
De wereld is heel erg aan het digitaliseren en daarmee loop je als bedrijf ook een groter risico dat je gegevens gehackt worden. Het wordt dus steeds…
Wat is een luxe auto? Als we de strikte, conservatieve definitie zouden volgen, zou het iets zijn in de trant van een gigantisch, opvallend en toch…
Verzenden kan stressvol zijn vooral als je niet weet welk type pakketje geschikt is voor je goederen. Verpakking moet goed gekozen worden zodat het…
De complexiteit van het navigeren in een wereld die economische en sociale veranderingen ondergaat, inclusief oorlogen en conflicten, neemt toe….