Hoewel we de laatste jaren te maken hebben met een enorm personeelstekort betekent dit niet dat werkgevers niemand meer ontslaan. Zo dient een werknemer goed werk te leveren om zijn/haar baan te kunnen behouden. Anders kun je beter afscheid van elkaar nemen, bijvoorbeeld via een zogeheten vaststellingsovereenkomst.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Op het moment dat dit ontslag met wederzijds goedvinden gebeurt, wordt er zo’n vaststellingsovereenkomst samengesteld. Hoe goed zo’n contract ook klinkt; het is belangrijk om een vaststellingsovereenkomst zorgvuldig op te stellen en niet ondoordacht te ondertekenen. Bij een onjuiste tekst kan de werknemer bijvoorbeeld een ww-uitkering mislopen of krijg je als ondernemer te maken met een ex-werknemer die je gaat beconcurreren.

Schakel juridische hulp voor ondernemers in om je hierbij te helpen. In dit artfikel vertellen we je er meer over het afscheid nemen van een werknemer via een overeenkomst.

Wat is een vaststellingsovereenkomst precies en wanneer krijg je ermee te maken?

Een vaststellingsovereenkomst is een soort contract dat wordt opgemaakt wanneer je met je werknemer in samenspraak besluit om het arbeidscontract te beëindigen. De beëindiging kan verschillende redenen hebben (bedrijfseconomisch, disfunctioneren, etc ). Er moet in ieder geval altijd een reden worden gegeven. Wanneer je deze overeenkomst tekent, geef je aan dat je als werkgever de ontslagregeling goedkeurt. Je kan er dan niet meer op terugkomen. De werknemer heeft wél nog een herroepingstermijn van veertien dagen

Wat goed is om te weten dat veel werknemers niet zomaar akkoord gaan met een voorgestelde beëindigingsregeling. In de meeste gevallen wordt er namelijk nog onderhandeld over de inhoud van zo’n vaststellingsovereenkomst. Het gaat dan meestal over de hoogte van de ontslagvergoeding, de datum van uit dienst gaan en een periode van vrijstelling van werk. 

Vaak zal een werknemer akkoord gaan met een ontslagaanbod als er een duidelijke reden is voor ontslag. Als de reden die werkgever opgeeft discutabel is, zal werknemer in het algemeen niet zomaar akkoord gaan met ontslag, of hieraan hoge financiële voorwaarden verbinden, zoals een extra hoge ontslagvergoeding. Als werkgever is het daarom raadzaam om na te gaan hoe sterk de ontslagreden is. Als die sterk is, ligt een ontslagvergoeding in de lijn van de wettelijke transitievergoeding het meest voor de hand. De wettelijke transitievergoeding bedraagt 1/3 bruto maandsalaris per gewerkt jaar.

Een werknemer hoeft (uiteraard) niet akkoord te gaan met een ontslagvoorstel. Als een werknemer niet akkoord gaat, kun je hem proberen te verleiden met een beter voorstel, of een ontslagverzoek indienen – afhankelijk van de reden voor ontslag – bij het UWV of de kantonrechter.

Dit staat er zoal in een vaststellingsovereenkomst

Omdat een vaststellingsovereenkomst gaat over het beëindigen van een arbeidscontract wordt het ook wel een beëindigingsovereenkomst genoemd. Hierin vind je de voorwaarden voor het beëindigen van het contract, evenals een aantal andere punten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De reden waarom je werknemer wil ontslaan
  • De einddatum van de arbeidsovereenkomst en de opzegtermijn
  • Informatie over de eventuele vergoeding van juridische kosten
  • Er wordt aangegeven dat het ontslag gebeurt op initiatief van de werkgever en niet van de werknemer
  • De opzegtermijn, transitievergoeding en het concurrentiebeding worden benoemd
  • Ook wordt er vermeld dat het geen ontslag op staande voet betreft
  • De bedenktijd van 14 dagen moet er ook in worden verwerkt
  • Meer informatie over de uitbetaling van vakantiedagen en eventueel de vrijstelling van werk
  • Meer informatie over het inleveren van bedrijfsmiddelen.

     

Daarbij kunnen nog meer afspraken worden opgenomen in een vaststellingsovereenkomst. Let daarom altijd goed op en bedenk vóór het aanbieden welke zaken moeten worden afgesproken bij ontslag.

Schakel juridische hulp voor ondernemers in bij ontslag

Het afscheid nemen van personeel lijkt soms eenvoudig. Maar vaststellingsovereenkomsten zijn niet altijd makkelijk te begrijpen voor mensen die niet in het juridische vak zitten, waardoor je bepaalde zaken misschien over het hoofd kan zien. Dat is jammer, want op die manier benadeel je jezelf waarschijnlijk. Hulp bij het aangaan van een vaststellingscontract vind je bij een jurist van Recht & Raad, het samenwerkingsverband van juristen die gespecialiseerd zijn in rechtshulpverlening aan ondernemers in het MKB en kleinbedrijf. Zij weten precies waar ze op moeten letten bij zo’n overeenkomst, zodat kostbare fouten en missers worden voorkomen!

Omdat de werkgever verantwoordelijk is voor het opstellen van een rechtsgeldige vaststellingsovereenkomst en de inhoud ervan, is het goed om het geheel na te laten kijken of op te laten stellen door een gespecialiseerd jurist. Wil een vaststellingsovereenkomst bijvoorbeeld ‘ww-veilig’ zijn dan moet zo’n overeenkomst voldoen aan drie eisen: de werkgever moet degene zijn die de beëindiging van het contract initieert, het ontslag houdt geen verband met een door de werknemer veroorzaakte reden voor het ontslag (denk aan ontslag op staande voet) en de opzegtermijn van de arbeidsovereenkomst moet in acht worden genomen. Daarom is juridische hulp voor ondernemers in bij ontslag een must. Vraag daarom altijd hulp bij ontslag aan een specialist, zoals Recht & Raad. Je kunt hen bellen op 020 – 6890 863 of een mail sturen. 

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Als zelfstandige professional is het nemen van onnodige risico’s niet iets waar je naar streeft. Je wilt je bedrijf op een veilige en verantwoorde…
De feestdagen zijn altijd een goed moment om weer dichter tot elkaar te komen. Niet alleen door etentjes en gezellige gesprekken met familie en…
Als ondernemer weet je het maar al te goed. Er zijn een aantal kostenposten die iedere maand weer hoger uitvallen dan je eigenlijk had gehoopt. De huur…
Als het gaat om het inrichten van je huis, zijn raambekleding en raamdecoratie vaak ondergewaardeerde elementen. Niet alleen voegen ze esthetische…
Niet betalende debiteuren, oftewel wanbetalers; iedere ondernemer heeft ermee te maken en dat is dan ook gelijk de reden dat veel ondernemers een…
AMSTERDAM, 3 mei 2023 – Na een jaar aanwezigheid op de Nederlandse markt signaleert Payhawk dat finance teams nog veel efficiencywinst kunnen boeken….