Bescherm je bedrijf tegen cybercrime

Hoe weet je of de mail van je bank niet van cybercriminelen komt? Met deze tips van cybercrime expert Wouter Parent trap jij niet in de val.

Weet jij wat je moet doen bij een cyberaanval? Download nu de gratis whitepaper ‘Gehackt’ om hackers te slim af te zijn

Inhoudsopgave

Phishing

Vroeger kon je een mail nog kon herkennen aan spelfouten en slechte grammatica, tegenwoordig is een phishingmail bijna niet meer van echt te onderscheiden. “Het zijn nu serieuze jongens, ze investeren veel tijd en geld in het maken van deze mails” volgens Wouter. 

Er zijn verschillende soorten: 

Phishingaanval

Een phishing aanval kan verschillende vormen hebben. De meest voorkomende  vorm is het schieten met hagel waarbij dezelfde mail naar een grote groep met mensen wordt gestuurd. “Denk bijvoorbeeld aan een bericht dat zogenaamd van de ABN-Amro komt, maar ook gestuurd wordt naar mensen die helemaal geen rekening bij die bank hebben. Ze mikken er dan op dat in elk geval een deel van de ontvangers er toch in zal trappen”, vertelt Wouter.

Spearfishing

Hierbij wordt een mail gestuurd naar mensen waarvoor het aannemelijk is dat ze een mail van die partij ontvangen. Dit was ook het geval bij het schandaal van Google Docs, waarbij specifiek de mensen die daar al een account hadden een phishingmail ontvingen. “Bij spearfishing wordt aan alles gedacht, de logo’s kloppen, de opmaak is bijna niet van echt te onderscheiden, de juiste gebruikers worden benaderd en het e-mailadres ziet er betrouwbaar uit.” Dat laatste wordt ook wel spoofing genoemd, hierbij wordt het e-mailadres van de ontvanger vervalst.

Smishing

Is een vorm van phishing waarbij gebruik wordt gemaakt van WhatsApp of sms-berichten. Er wordt een bericht verstuurd met een link waarmee cybercriminelen inloggegeven proberen te achterhalen.

Hoe herken je een phishing mail?

Er zijn verschillende manieren om phishingmail te herkennen. Gebruik allereerst de 10 seconderegel. Voordat je op een link in de mail klikt, neem je tien seconden om na te denken of de mail wel echt is. De vorm waarbij met hagel wordt geschoten is het makkelijkst te ontmaskeren. “Bedenk voor jezelf of het logisch is dat deze partij je een mail stuurt waarin ze vragen om persoonlijke gegevens.”

Bij spearfishing is het iets ingewikkelder. “Als je een mail ontvangt met links waar je op zou moeten klikken, plaats dan eerst je muis over de link, zonder te klikken. Vrijwel direct verschijnt het adres waar de link daadwerkelijk naartoe leidt. Is dit niet wat je verwacht? Klik er dan vooral niet op”, vertelt Wouter.

Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Ik heb geklikt op een link, wat nu?

“Dan is er nog steeds niets aan de hand. Klik de pagina gewoon weg. Bij phishing wordt namelijk alleen gegevens gestolen die je zelf invult omdat je denkt dat je communiceert met een veilige partij.” Dat is anders bij bijvoorbeeld Ransommail waarbij het openen van een link al kan leiden tot een gijzeling van je gegevens.

“Heb je een phishing mail ontdekt? Meld het dan bij de instantie waar de mail zogenaamd vandaan komt en licht de fraudehelpdesk in. Zo kan ook je je steentje bijdragen.”

MKB steeds vaker slachtoffer van cybercrime. Download onze nieuwste whitepaper ‘Gehackt’ en ontdek wat te doen bij een cyberaanval.

Lees ook…
Cybercriminaliteit is een van de grootste kopzorgen van ondernemend Nederland. Elk jaar krijgt een op de vijf bedrijven – van groot tot klein – te…
Telefonie en internet stelt je als ondernemer in staat om toegang te krijgen tot informatie, wereldwijd te communiceren, of e-commerce te benutten….
De populariteit van VoIP blijft groeien: meer dan 90 procent van de Nederlandse bedrijven is al overgestapt op internetbellen. En dat is geen…
i.s.m.
Als ondernemer ben je altijd verbonden met je bedrijf, zelfs wanneer je geniet van een welverdiende vakantie. Steeds vaker reist je laptop of tablet…
i.s.m.
Het internet is in de ban van ChatGPT. Voor het eerst is er een aanspreekbare AI (artificiële of kunstmatige intelligentie) ontwikkeld. Voor het eerst…
Oplichters kunnen jou of een van je medewerkers bellen, mailen vanaf een willekeurige nummer of e-mailadres. Bijvoorbeeld met het nummer van jouw bank….