Categorieën

De dekkingen van de verschillende verzekeringsmaatschappijen zijn nagenoeg hetzelfde, maar de premies verschillen aanzienlijk. Waar moet je op letten bij het kiezen van een autoverzekering?

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Verzekeringen: aanzienlijke premieverschillen

De dekkingen van de verschillende verzekeringsmaatschappijen zijn nagenoeg hetzelfde, maar de premies verschillen aanzienlijk. Welke verzekering in jouw geval het voordeligst is, kan ook nog eens van jaar tot jaar verschillen. Dus het loont zeker de moeite om jaarlijks eens na te gaan of het elders goedkoper kan. Steeds meer verzekeraars ‘ontdekken’ trouwens de kleinere wagenparken. Voordeel is dat bij dergelijke contracten zaken als vervangend vervoer (soms gratis aangeboden!) en een vlot schadeherstel wordt geregeld.

De traditionele verzekeringen

Grofweg zijn er drie soorten autoverzekeringen:

  • WA (Wettelijke aansprakelijkheid);
  • Beperkt casco (ook wel WA plus genoemd);
  • Volledig casco (ook wel All Risk genoemd).


WA

De WA-verzekering dekt de schade die je met je auto aan anderen en hun bezittingen toebrengt en waarvoor je wettelijk aansprakelijk bent. De schade wordt ook vergoed als je een ander in jouw auto laat rijden. De schade aan je eigen auto wordt niet vergoed. Ook niet als er sprake is van diefstal en ruitbreuk. Als autobezitter bent je verplicht je auto minimaal WA te verzekeren. Over het algemeen is het aan te raden om auto’s ouder dan 8 jaar uitsluitend WA te verzekeren. De vergoeding bij diefstal en/of schade aan de eigen auto is dan namelijk gering.

Beperkt casco

Een beperkt casco dekking omvat naast een WA-verzekering ook een dekking voor diefstal, brand, ruitbreuk, storm en botsing met dieren. Schade die je zelf veroorzaakt aan je eigen auto is uitgesloten. Deze verzekering wordt veelal gesloten voor auto’s die tussen de vier en acht jaar oud zijn.

Volledig casco

Een volledig casco verzekering vergoedt naast de schade aan anderen (WA dekking) ook de schade aan je eigen auto. Ook als de schade je eigen schuld is. Auto’s van maximaal drie jaar oud worden vaak volledig casco verzekerd. Ook automobilisten die hun auto volledig gefinancierd hebben sluiten vaak een volledig casco verzekering af.

Hoe is de premie opgebouwd?

De premie is afhankelijk van wel meer dan 20 factoren. Allereerst de auto(‘s) zelf. Bij een WA-verzekering is vooral het gewicht van belang. Bij cascoverzekeringen de nieuwwaarde en het merk/type auto. Daarnaast speelt het gebruik een rol. Hoeveel kilometers rij je per jaar en wordt de auto zakelijk of privé gebruikt. Tot slot is je persoonlijke situatie van groot belang. Jongeren onder de 24 jaar betalen duidelijk meer dan ouderen, inwoners van de grote steden betalen meer dan automobilisten op het platteland en verzekerden die werkzaam zijn bij de overheid krijgen soms korting. Daarnaast krijg je korting als je kunt aantonen dat je een jaar of langer schadevrij rijdt. Hoe langer je geen schades hebt veroorzaakt waaraan je schuldig bent, hoe hoger je positie op Bonus/Malusladder (B/M) en hoe meer korting je krijgt.

Internet, kijk en vergelijk

Internet maakt het vergelijken van verzekeraars erg gemakkelijk. Op diverse websites kun je eenvoudig je premie laten berekenen en offertes laten aanmaken. Op die manier kun je de hoogte van de premie gemakkelijk vergelijken en vaak online meteen een polis afsluiten.

Probleem met dit soort ‘bedrijven’ is toch dat er weinig maatwerk mogelijk is. En er valt natuurlijk niets te onderhandelen…

Offertes opvragen

Niet vergeten:

  • Check of je een verzekering via vakbond, beroepsorganisatie of andere instellingen waarvan je lid bent kunt afsluiten. Scheelt vaak weer enkele procenten;
  • Een maatschappij waarbij je ook andere verzekeringen hebt lopen, is vaak genegen kortingen te geven als je ook de auto bij hen wilt verzekeren;
  • Vraag vooral offertes aan rechtstreeks bij verzekeraars die geen zaken doen met tussenpersonen, de zogenaamde ‘direct writers’. Die zijn vaak goedkoper! Voorbeelden: FBTO en OHRA;
  • Woon je in Zuid-, Oost- of Noord-Nederland (ZON)? Dan maak je volgens enkele verzekeraars minder brokken (blijkt tenminste uit de statistieken) en daar staan dan kortingen van soms wel 5 procent tegenover. Het zijn de zogenaamde ZON-tarieven;
  • Tip van de consumentenbond aan bewoners van Zeeland en Noord-Brabant: vraag een offerte aan bij verzekeraar ZLM. Deze komt namelijk vaak als goedkoopste uit de bus.


Overigens bieden steeds meer verzekeraars speciale ‘MKB-pakketten’ aan, zoals bijvoorbeeld Aegon. Daar kun je zowel de personen- als de bestelauto’s verzekeren, en daarbij ook nog eens je eigen oldtimer, motorfiets of caravan. Volgens de ronkende reclameteksten kan zelfs de privé-auto van de trouwste werknemer op één en dezelfde polis. Laat je niet al te snel verleiden door dergelijke taal: vaak staat het gemak voorop (één polis) en niet zozeer de prijs.

Wagenparkverzekeringen

Als je over een wagenpark beschikt kan het gunstig zijn deze auto’s collectief te verzekeren. Helemaal als je een goed schadebeleid hebt (lees: de medewerkers maken weinig brokken) dan kun je flink afdingen op de premie. Kijk ook altijd naar de manier waarop schades bij een verzekeraar worden afgehandeld. Vaak komen er enorm veel partijen bij kijken. Dit hele proces bedraagt vaak 50% van de kosten van een schade! Vergeet ook niet de voorwaarden voor vervangend vervoer goed door te nemen. Want zelf auto’s huren is een dure aangelegenheid.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…