Als ondernemer is het extra vervelend als uw auto beschadigd raakt bij een aanrijding. U heeft hem nodig voor uw werk en het is vaak ook het visitekaartje van uw bedrijf. Hoe verschilt schade afhandeling van een bedrijfsauto met die van een eigen auto? Bouwt u eigenlijk wel no-claimkorting op met een leaseauto?

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Na een aanrijding is het allereerst belangrijk dat u alle gegevens van de tegenpartij opschrijft. Noteer ook gegevens van getuigen, maak foto’s van de schade en vul het Europees schadeformulier in. Vervolgens brengt u de verzekeraar of leasemaatschappij op de hoogte. Daar zijn vaak handige smartphone-apps voor.

Heeft u meer schade dan waar u voor bent verzekerd? Vraag toch of uw cascoverzekering die op de tegenpartij wil verhalen. Een cascoverzekering is dit niet verplicht, maar een rechtsbijstandverzekering wel. Als u all risk bent verzekerd, dan keert de verzekering sowieso alle schade uit en verhaalt die indien mogelijk op de tegenpartij.

Schade aan een leaseauto

Als u schade heeft aan een leaseauto, is het van belang of u gekozen heeft voor financial lease of operational lease.

Bij financial lease bent u de ‘economisch eigenaar’. Dat wil zeggen dat u (net als bij een eigen auto) verantwoordelijk bent voor eventuele vermindering van de restwaarde. Ook al wordt grote schade vakkundig gerepareerd, dan nog is de auto altijd minder waard. Een volgende koper kan namelijk niet zien of de aanrijding ook impact had op de onderhuidse structuur van de auto.

Bij operational lease wordt het schadeherstel geregeld door de leasemaatschappij en bent u niet verantwoordelijk voor eventuele waardevermindering.

Schade veroorzaakt door werknemer

Als de schade is veroorzaakt door een werknemer tijdens het werk, is de werkgever aansprakelijk voor schade. Of het nu gaat om een eigen auto of een die geleased is. De werkgever is niet aansprakelijk als hij kan aantonen dat de schade kwam door roekeloos gedrag of opzet van de werknemer.

Als er een eigen risico-bepaling is, moet de werknemer wel het eigen risico betalen. De rest van de schade wordt dan betaald door de werkgever.

Opbouwen schadevrije jaren leaseauto

U bouwt wel schadevrije jaren op met een leaseauto, maar niet op dezelfde manier als bij een eigen auto. U kunt wel een leaseverklaring gebruiken om het aantal schadevrije jaren aan te tonen bij een nieuwe autoverzekering. Die verklaring ontvangt u na afloop van de leaseperiode van de leasemaatschappij.

 

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…