Als ondernemer is het extra vervelend als uw auto beschadigd raakt bij een aanrijding. U heeft hem nodig voor uw werk en het is vaak ook het visitekaartje van uw bedrijf. Hoe verschilt schade afhandeling van een bedrijfsauto met die van een eigen auto? Bouwt u eigenlijk wel no-claimkorting op met een leaseauto?

Wist je dat je fors kan besparen door over te stappen van autoverzekering? Bereken nu binnen 1 minuut geheel vrijblijvend je premie en ga goed verzekerd de weg op.

Inhoudsopgave

Na een aanrijding is het allereerst belangrijk dat u alle gegevens van de tegenpartij opschrijft. Noteer ook gegevens van getuigen, maak foto’s van de schade en vul het Europees schadeformulier in. Vervolgens brengt u de verzekeraar of leasemaatschappij op de hoogte. Daar zijn vaak handige smartphone-apps voor.

Heeft u meer schade dan waar u voor bent verzekerd? Vraag toch of uw cascoverzekering die op de tegenpartij wil verhalen. Een cascoverzekering is dit niet verplicht, maar een rechtsbijstandverzekering wel. Als u all risk bent verzekerd, dan keert de verzekering sowieso alle schade uit en verhaalt die indien mogelijk op de tegenpartij.

Schade aan een leaseauto

Als u schade heeft aan een leaseauto, is het van belang of u gekozen heeft voor financial lease of operational lease.

Bij financial lease bent u de ‘economisch eigenaar’. Dat wil zeggen dat u (net als bij een eigen auto) verantwoordelijk bent voor eventuele vermindering van de restwaarde. Ook al wordt grote schade vakkundig gerepareerd, dan nog is de auto altijd minder waard. Een volgende koper kan namelijk niet zien of de aanrijding ook impact had op de onderhuidse structuur van de auto.

Bij operational lease wordt het schadeherstel geregeld door de leasemaatschappij en bent u niet verantwoordelijk voor eventuele waardevermindering.

Schade veroorzaakt door werknemer

Als de schade is veroorzaakt door een werknemer tijdens het werk, is de werkgever aansprakelijk voor schade. Of het nu gaat om een eigen auto of een die geleased is. De werkgever is niet aansprakelijk als hij kan aantonen dat de schade kwam door roekeloos gedrag of opzet van de werknemer.

Als er een eigen risico-bepaling is, moet de werknemer wel het eigen risico betalen. De rest van de schade wordt dan betaald door de werkgever.

Opbouwen schadevrije jaren leaseauto

U bouwt wel schadevrije jaren op met een leaseauto, maar niet op dezelfde manier als bij een eigen auto. U kunt wel een leaseverklaring gebruiken om het aantal schadevrije jaren aan te tonen bij een nieuwe autoverzekering. Die verklaring ontvangt u na afloop van de leaseperiode van de leasemaatschappij.

 

Bereken eenvoudig je premie online en sluit direct je autoverzekering af. Zo ben je goed verzekerd en rijd je meteen weer zorgeloos de weg op!

Lees ook…
De plannen lagen er al langer, maar nu moeten we er toch echt aan geloven. Vanaf 1 januari 2025 verdwijnt namelijk de bpm-vrijstelling voor…
De brandstofprijzen rijzen de pan uit en dat lijkt de komende jaren alleen maar erger te worden. Daardoor gaan autokosten steeds zwaarder op je budget…
Een auto-ongeluk tijdens werktijd kan je als werkgever flink wat hoofdpijn en kosten opleveren. Weet jij wie er aansprakelijk is als je werknemer…
De winter komt eraan en voor veel mensen betekent dat: tijd om op skivakantie te gaan. Ga je met je (zakelijke) auto naar het wintersportgebied? Dan is…