Categorieën

Van plan een bedrijfswagen te kopen? Overweeg eens een tweedehands. Tweedehands bedrijfswagens zijn vele malen goedkoper en vaak nog van prima kwaliteit. Het is wél zinvol het schadeverleden te checken. Zo weet je precies wat je koopt.

Inhoudsopgave

Wist je dat je tot wel €850,- per personenauto kan besparen door over te stappen van autoverzekering? Bereken nu binnen 1 minuut geheel vrijblijvend je premie en bekijk wat jij kan besparen.

Eén op de vier automobilisten rijdt wel eens schade. Elk jaar worden bij verzekeraars meer dan een miljoen autoschades gemeld. Gemiddeld gaat het om een bedrag van 2000 euro en dat gemiddelde stijgt. Daar komt nog bij dat veel schade niet wordt gemeld. De premie stijgt immers, waardoor de uiteindelijke kosten soms hoger uitvallen dan de herstelkosten. In werkelijkheid wordt er dus meer schade gereden dan bij de verzekeraars bekend is. Het is niet onwaarschijnlijk dat jouw nieuwe tweedehands al eens wat deuken opliep. Of erger. Matige tot ernstige autoschade kan in de toekomst voor problemen zorgen, dus dat wil je weten voordat je investeert.

Schade is niet altijd zichtbaar

De kans dat je ongemerkt een auto koopt die ooit eens schade heeft opgelopen is zo’n 50%. Lak- of ruitschade zal niet veel invloed hebben, maar als gevolg van een aanrijding kan er ook motorschade optreden. De radiator van een auto zit voorin onder de motorkap. Dit is vaak een van de eerste onderdelen die stukgaat. Afhankelijk van het merk en model zullen andere onderdelen aan het motorblok schade kunnen oplopen. Problemen die niet altijd direct zichtbaar zijn, maar later alsnog de kop opsteken.

Internet biedt een enorme hoeveelheid occasions. Dat heeft voordelen, want je kunt net zo lang zoeken tot je de auto vindt die helemaal bij je bedrijf en je budget past. Je kijkt naar de opties, het aantal kilometers, of en wanneer de auto werd geïmporteerd en hoe lang de vorige eigenaar erin reed. Auto’s die geïmporteerd lijken om meteen door te verkopen hebben de reputatie van slechte kwaliteit te zijn, maar dat hoeft niet per se. Er zijn genoeg dealers die dit keurig aanpakken. Houd er wel rekening mee dat je zo’n auto, vanwege diezelfde reputatie niet gemakkelijk kwijtraakt als je hem zelf weer wilt verkopen.

Het Autoverleden schaderapport

Maar na die eerste selectie komt de vraag of die droomwagen écht zo goed is als het lijkt. De verkoper zal altijd zijn best doen om je zoveel mogelijk in het ongewisse te laten over het schadeverleden van een auto. Hij wil die auto immers zo goed mogelijk verkopen. Vertrouw niet blindelings op zijn verhaal, het is jouw geld en een flinke investering. Neem het heft in eigen hand en doe een schadecheck. Een kleine extra investering die voorkomt dat je een onverkoopbare auto aanschaft die je constant op kosten jaagt.

Het Autoverleden schaderapport van Autoverleden.nl geeft een betrouwbare indicatie van het schadeverleden. Binnen een paar seconden heb je uitsluitsel. Autoverleden maakt gebruik van de meest uitgebreide database van schadegevallen en is daarbij niet beperkt tot de meldingen bij verzekeraars. Let er evengoed op dat er altijd schadegevallen zijn die echt onder de radar blijven. Blijf dus uitkijken en neem eventueel iemand mee die er verstand van heeft als je een auto gaat bezichtigen.

Alle schade op een rij

Het Autoverleden schaderapport laat je precies zien welke schade een auto heeft gehad en wanneer. Je krijgt een gedetailleerd overzicht van de datums waarop schade is geweest, waar die schade zat en wat de kosten waren. Dat geeft namelijk een goede indicatie van de ernst van de schade en geeft je daarnaast een sterkere onderhandelingspositie. Want zelfs een goed herstelde auto is minder waard dan een auto zonder geschiedenis. Met deze gegevens kun je bovendien gericht vragen naar het schadeherstelbedrijf die de schade heeft verholpen. Het is aan te raden contact met dat bedrijf op te nemen voordat je koopt. Zij kennen de auto en kunnen je helpen een goede inschatting te maken.

Autoschadechecks zijn mogelijk bij verschillende aanbieders. Laat je niet verleiden door de gratis varianten. In de praktijk krijg je altijd de rekening gepresenteerd. Ook een zogenaamde WOK-melding – wacht op keuren – geeft geen uitsluitsel. Deze melding kun je opvragen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer en geldt voor auto’s die na ernstige schade van de weg zijn gehaald. Na reparatie moeten ze eerst worden gekeurd voordat ze de weg weer op mogen en krijgen dan de status ‘Verbod voor rijden op de weg.’ Als de auto echter hersteld is, verdwijnt de WOK-melding. De gratis RDW-check zal dan melden dat er geen schade geregistreerd is, terwijl die er wel degelijk is geweest.

Koop je een tweedehands auto vertrouw dan op het Autoverledenschaderapport, maar ook op je gevoel. Er zijn genoeg mooie occasions. Wacht nog even als je twijfelt. De perfecte auto voor jouw onderneming komt gauw genoeg voorbij.

Bereken eenvoudig je premie online en sluit direct je autoverzekering af. Zo ben je goed verzekerd en rijd je meteen weer zorgeloos de weg op!

Lees ook…