Ondernemers lijden steeds meer schade door computercriminaliteit en verwachten dat dit alleen maar erger zal worden. Dat blijkt uit onderzoek van De Zaak en ING Economische bureau. Plus: tips tegen criminaliteit van collega-ondernemers.

Inhoudsopgave

Zou ik de onderstaande verzekeringen wel of niet afsluiten? ? Wat als… Twijfel je? Probeer de online keuzehulp en ontvang binnen 2 minuten een antwoord op welke verzekeringen jij nodig hebt.

Vier op de tien ondernemers in Nederland is in het afgelopen jaar slachtoffer geworden van criminaliteit. De meeste ondernemers kregen met diefstal te maken.

Opkomst computercriminaliteit

Een steeds groter deel van de totale schade die ondernemers lijden, is het gevolg van computercriminaliteit. Dat is nu al 25%. Tweederde van alle respondenten denkt dat de schade die ze oplopen door computercriminaliteit de komende twaalf maanden sneller zal stijgen dan de schade opgelopen door andere vormen van criminaliteit. Kleinere bedrijven zijn vaker het slachtoffer van computercriminaliteit dan de grotere.

Diefstal

62% van de ondernemers die het slachtoffer werden van criminaliteit, kreeg te maken met diefstal. Hierbij gaat het meestal om diefstal door derden, maar een op de vijf ondernemers geeft aan ook bestolen te worden door het eigen personeel.

Wakker liggen

Ongeveer de heflt van de ondernemers ligt wel eens wakker van de criminaliteit waar zij mee te maken kregen, of uit angst voor wat ze mogelijk kan overkomen. Een op de tien ligt hier zelfs regelmatig wakker van.

Rol overheid

Ondenemers zijn niet te spreken over de inspanningen van de overheid om criminaliteit tegen te gaan. De overheid krijgt hiervoor gemiddeld een 5,2 als rapportcijfer.

Preventie

Ondernemers die slachtoffer zijn geworden van criminaliteit investeren jaarlijks gemiddeld 2000 euro aan preventieve maatregelen. Hierbij valt op dat ondernemers uit het noorden het minst investeren in preventie, maar zij zijn minder vaak slachtoffer van criminaliteit dan ondernemers uit het zuiden.

Tips

Ondernemers geven elkaar de volgende preventietips:

– Probeer je bedrijf door de ogen van een crimineel te bekijken: wat zijn zwakke plekken?
– Sla de handen ineen met ondernemers uit de buurt om criminaliteit tegen te gaan
– Teken pas een contract met een bedrijf als je de vertegenwoordiger persoonlijk hebt ontmoet
– Ban  cashgeld uit en communiceer dat
– Zorg voor goed wachtwoord- en inlogbeheer

Beroepsaansprakelijkheid, inventaris, ongevallen, brand… De lijst met verzekeringen voor ondernemers lijkt eindeloos. Met de handige ZZP- en MKB-keuzehulp weet je direct welke verzekeringen je echt nodig hebt.
Lees ook…
Heb je ooit nagedacht over wat er gebeurt als je computer ineens crasht of je dure elektronische apparatuur beschadigd raakt? Een onverwachte storing…
De gevolgen van bedrijfsbrand gaan verder dan materiële schade. Je hele bedrijf kan komen stil te liggen. Een goede brandverzekering dekt veel meer…
Stel je voor: tijdens een klus beschadigt een van je medewerkers per ongeluk een kostbaar object van de klant. Of een klant struikelt over een…
Wist je dat een lekkende tank of verontreinigd bluswater je duizenden euro’s kan kosten? Veel ondernemers onderschatten de impact van milieuschade….
Wist je dat er veel ongevallen gebeuren bij het achteruit uitparkeren? Met deze 6 tips verklein je de kans op schade en letsel aanzienlijk. Lees verder…
Als zzp’er geniet je van vrijheid en flexibiliteit, maar je loopt ook bepaalde risico’s waar je als ondernemer zelf verantwoordelijk voor bent. Ben je…