Gratis WiFi, wie wil dat nou niet? Meerdere aanbieders, zoals Ziggo en KPN, maken dat op een of andere manier mogelijk. Bij bovenstaande aanbieders overigens alleen als je klant bij hen bent. Anders kun je altijd wel ergens inloggen met of zonder wachtwoord. Wat komt er bij kijken en waar moet je op letten?

Weet jij wat je moet doen bij een cyberaanval? Download nu de gratis whitepaper ‘Gehackt’ om hackers te slim af te zijn

Inhoudsopgave

WiFi netwerken Ziggo en KPN

Zowel Ziggo als KPN werken aan gedeeld mobiel internet, waarbij klanten via wifi gebruik kunnen maken van elkaars breedbandinternet. Hiervoor wordt een publiek signaal, dat bedoeld is voor andere leden van het netwerk, toegevoegd aan jouw eigen privé signaal. Wat betreft veiligheid zijn dit twee totaal gescheiden signalen die – zo wordt beloofd – nooit met elkaar in contact kunnen komen.

Om hiervan te profiteren moet je allereerst klant zijn bij Ziggo of KPN en over apparatuur beschikken waarmee je gebruik kan maken van wifi. Denk aan een smartphone, laptop of tablet.

Bovendien werkt dit gedeelde mobiele internet op basis van wederkerigheid: je moet je eigen verbinding openen om die van iemand anders te kunnen gebruiken.

WiFiSpots from Ziggo

Alle Ziggo-klanten hebben nu een modem/router die geschikt is voor wifispots. Met Wifispots van Ziggo ben je nu al op 2 miljoen plekken online, zonder extra kosten. En omdat dit netwerk los staat van je eigen verbinding, zal dit geen gevolgen hebben op je eigen internetsnelheid. 

KPN Hotspots

Zowel KPN-klanten als niet-klanten kunnen gebruikmaken van de KPN HotSpots. Deze 4.500 Wifi punten zijn op allerlei publieke plekken in Nederland te vinden, zoals op de NS-stations, hotels en restaurants.

Ben je klant van KPN? Dan kan je altijd gratis gebruiken maken van de KPN Hotspots. Als niet-klant zijn sommige HotSpots gratis en andere HotSpots tegen betaling toegankelijk. 

Veiligheid

Uit onderzoek blijkt dat een op de vier Nederlanders wel eens een hotspot gebruikt zonder wachtwoord. De verleiding is natuurlijk groot om op vakantie of gewoon ergens onderweg gebruik te maken van een openbare wifi-verbinding, zeker als daar geen wachtwoord voor nodig is.

Je loopt echter een verhoogd beveiligingsrisico. Het is dan ook geen overbodige luxe om ook beveiligingssoftware voor een smartphone of tablet aan te schaffen.

Preventieve maatregelen

Als je de verleiding om wat voor reden dan ook niet kan weerstaan, neem dan de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Ga niet online bankieren op een onbeveiligde hotspot;
  • Voorkom dat je apparaat automatisch contact maakt met een openbare hotspot;
  • Zodra je thuis bent, verwijder je alle gratis wifi-hotspots die je hebt gebruikt;
  • Log niet in op apps die je niet nodig hebt tijdens een reis.
  • Controleer of een hotspot inderdaad hoort bij het hotel/restaurant/locatie waar je op dat moment verblijft.

MKB steeds vaker slachtoffer van cybercrime. Download onze nieuwste whitepaper ‘Gehackt’ en ontdek wat te doen bij een cyberaanval.

Lees ook…
Telefonie is een essentieel communicatiemiddel voor jou als ondernemer. Het is een belangrijk kanaal voor je klantenservice en ondersteuning. Ook stelt…
De populariteit van VoIP blijft groeien: meer dan 90 procent van de Nederlandse bedrijven is al overgestapt op internetbellen. En dat is geen…
Steeds meer bedrijven maken gebruik van cloud computing. Werken in de cloud heeft voor jou als ondernemer bepaalde voordelen. Hier leggen we uit wat…
i.s.m.
ChatGPT geeft ons toegang tot een ongekende technologische vooruitgang. De schaduwzijde van dit soort AI-tools is dat ze de weg openen voor nieuwe…
Oplichters kunnen jou of een van je medewerkers bellen, mailen vanaf een willekeurige nummer of e-mailadres. Bijvoorbeeld met het nummer van jouw bank….
Als we het hebben over technologische ontwikkelingen, valt al snel het woord AI (Artificial Intelligence). Geen verrassing, want kunstmatige…