Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)

100% vrijblijvend | 5% exclusieve korting

Gratis premievergelijk tussen 6 verzekeraars

Binnen 1 werkdag ontvang je de prijzen per email

Opgesteld door onafhankelijk adviseur

Op basis van beste kwaliteit en dekking

6 grote verzekeraars vergeleken

Zeer hoge exclusieve collectieve korting

Verzekeringen - Verzekeringen24 Logo

"Hallo ondernemer, ik ben Michiel

en help je graag met de beste dekking tegen de laagste prijs in de markt"

Onafhankelijk adviseur Verzekeringen24

We gaan zorgvuldig met de gegevens om.

Privacy statement

100% vrijblijvend | Al 3274 x aangevraagd

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

26 mei 2020 in VERZEKEREN

Fouten maken is menselijk, maar maak je ze tijdens je werkzaamheden dan kan dit vervelende financiële gevolgen hebben. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is noodzakelijk als jij aansprakelijk kan worden gesteld voor financiële schade veroorzaakt door het niet goed uitvoeren van de opdracht (beroepsfouten) of door het geven van verkeerd advies.

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt dekking tegen vermogensschade (financiële schade) die ontstaat door beroepsfouten. Denk hierbij aan een verkeerd advies of een toerekenbare tekortkoming. Bijvoorbeeld een arts die verzuimt om een patiënt door te verwijzen naar een specialist, een assurantie-adviseur die een klant niet goed voorlicht over een polis of een makelaar die belangrijke informatie vergeet over te brengen. Van een specialist mag immers worden verwacht dat hij ook oog heeft voor nevenzaken die niet expliciet in een contract worden genoemd.


Vaak is er geen dekking als er sprake is van opzet of nalatigheid.

Waarom een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Fouten maken is menselijk, maar beroepsfouten kunnen voor hoge schadeclaims zorgen. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, afgekort BAV, is een ondernemer gedekt tegen schade die ontstaat door beroepsfouten, zoals een verkeerd advies.

Waarom een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Voor welke beroepen?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is niet voor iedereen benodigd. Heb jij echter een adviserend beroep, maak jij tekeningen of voer jij berekeningen uit? Dan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken handig zijn. Enkele voorbeelden van beroepen: Architect, boekhouder, consultant, ICT-er, accountant, advocaat, ingenieur, belastingadviseur, marketingadviseur, software ontwikkelaar.

Verplicht of niet?

Voor sommige beroepen, zoals financiële adviseurs is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering inderdaad verplicht. Dit is geregeld in de wet.


Soms komt het voor dat opdrachtgevers jou een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplichten, voordat ze jou accepteren. Hierdoor zijn zij verzekerd dat mocht er financiële schade ontstaan, ze dit ook volledig vergoed krijgen. Ook stellen veel beroepsorganisaties van vrije beroepsbeoefenaars een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht. Eenmaal afgesloten, dekt de beroepsaansprakelijkheidsverzekering vaak ook eventuele fouten van personeel, uitzendkrachten en stagiaires.

Vind de beste en goedkoopste beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor jou

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering of een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) wordt vaak verward met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). Echter is de dekking van deze verzekeringen erg verschillend.


Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt de financiële schade als gevolg van een beroepsfout/verkeerd advies.

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt, anders dan de beroepsaansprakelijkheidsverzekering, juist de schade aan personen of zaken die is veroorzaakt door werknemers, productiemiddelen, producten en verleende diensten. Het gaat hier om aansprakelijkheid voor lichamelijk letsel, materiële en gevolgschade, zoals inkomstenverlies.


Ter verduidelijking voor zowel de bedrijfs- als de beroepsaansprakelijkheidsverzekering een voorbeeld.


Beroepsaansprakelijkheidsverzekering: Als architect heb jij de schetsen van een nieuw gebouw getekend. Halverwege de bouw kom je er helaas achter dat je een rekenfout hebt gemaakt, waardoor de bouw een maand stil ligt. De financiële schade is enorm en jij kan aansprakelijk worden gesteld door de gemaakte beroepsfout. Dan biedt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering uitkomst.


Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: Een klant komt naar jouw kantoor om jouw bedrijfsvoorstel te horen. Midden in je presentatie stoot jij in je enthousiasme tegen een vol koffie kopje aan, waarvan de volledige inhoud terecht komt op de laptop van je klant. Heel vervelend zo’n kapotte laptop, maar met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hoef je in ieder geval niet voor de kosten op te draaien.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering of een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Premie en verzekerd bedrag

Zoals bij elke verzekering, hangt de premie van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af van een aantal factoren: bijvoorbeeld het beroep en de omvang van het bedrijf en de omzet. Er zijn geen standaardtarieven en vaak gelden minimumpremies. Het aansprakelijkheidsrisico verschilt per beroepsgroep, vandaar dat er verschillende beroepsaansprakelijkheidspolissen op de markt zijn. Vraag bij verschillende verzekeringsmaatschappijen een offerte aan en laat je altijd goed adviseren.

Factoring die de tarieven van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering beïnvloeden:

1. Het beroep dat je uitoefent

2. De omvang van je bedrijf

3. Het verzekerde bedrag

4. De omzet van je bedrijf


Via onze onafhankelijke verzekeringsadviseur Verzekeringen24 kan je snel en eenvoudig een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken, zodat je direct weet hoeveel je maandelijkse kosten zijn.


Hoe bepaal ik een verzekerd bedrag?

Bij de meeste verzekeraars kan je kiezen voor een verzekerd bedrag van €250.000 tot €1.250.000 per schadeclaim. Elke situatie is anders. Bespreek daarom goed met een expert tot welk bedrag jij risico loopt.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken via Verzekeringen24

Wie is Verzekeringen24?

Ondernemers zijn vaak al druk genoeg met ondernemen. Daarom helpt Verzekeringen24 je alvast wat verder met je zakelijke verzekeringen, waaronder een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.


Wij zijn een onafhankelijke online adviseur en kijken welke verzekeraar de beste verzekering voor jou heeft! Zo kan je gemakkelijk en snel de premies van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken.


Hoe werkt het?

Vergelijk via onze onafhankelijke partner Verzekeringen24 de 6 grote verzekeraars om jouw beroepsaansprakelijkheid goed af te dekken. Zo kan jij eenvoudig een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken en de beste verzekering vinden voor jouw situatie:


1. Vul je gegevens en voorkeuren in

2. Krijg per e-mail een passende offerte door onze onafhankelijke partner Verzekeringen24

3. Kies je beroepsaansprakelijkheidsverzekering en sluit direct af met éxtra collectieve korting

Vind de beste en goedkoopste beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor jou