Categorieën

Een fout maken is menselijk, dus het kan iedere zzp’er overkomen. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp dekt de financiële schade ontstaan door een beroepsfout. Benieuwd of jij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig hebt en wat deze verzekering kost?

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

InhoudsopgaveWaarom een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (zzp) is interessant wanneer je werk doet waarbij risico’s spelen op het gebied van financiële schade. Je kunt hierbij denken aan advieswerk en consultancy. Dooreen foutief of onvolledig advies kan een klant forse schade ervaren. 

Ook programmeerwerk van software is een belangrijke categorie. Een foutje in een planningssysteem kan tot veel problemen in de logistiek van een bedrijf leiden. Zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen. Een aannemer kan bijvoorbeeld een vergunningsverplichting over het hoofd zien. De kosten die door deze fout ontstaan kunnen enorm oplopen. Een goede afhandeling van een soortgelijk incident ontzorgt en komt vaak je reputatie ten goede!

Gratis premievergelijk beroepsaansprakelijkheidsverzekering via De Zaak

Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp verplicht?

Voor een aantal beroepen is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp verplicht gesteld. Dit zijn beroepen, die relatief veel risico lopen op grote financiële schade ontstaan door een beroepsfout. Je kunt hierbij denken aan notarissen en accountants. Ook voor architecten is deze verzekering verplicht.

Voor vrijwel de meeste zzp’ers is het echter een keuze om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp af te sluiten. Het is dus van belang hierin een goede afweging te maken. Welke financiële risico’s loop je wanneer je een fout maakt? 

Naast de wettelijk verplichting voor een aantal beroepen zijn er ook voorwaarden welke een branchevereniging stelt. Bij sommige verenigingen geldt deze verzekering als een lidmaatschapsverplichting voor hun leden. Hierdoor geeft de beroepsvereniging aan dat haar leden voldoende aan bepaalde mate van kwaliteit.

Wat verzeker je met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp?

Er zijn verschillende type beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen op de markt. Net als bij iedere verzekering is het van belang goed door te lezen welke situaties wel of niet binnen de dekking van je polis vallen. Over het algemeen is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp een aanvullende verzekering op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt de materiële schade die ontstaat door een beroepsfout.

Door een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp erbij te nemen, dek je ook de financiële schade af. Dit geldt voor schade waar jij of je medewerkers aansprakelijk voor zijn. Vanzelfsprekend is schade, die met voorbedachten rade is veroorzaakt niet gedekt door de verzekering. Ook boetes worden in veel situaties niet gedekt via de beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp.

Wat kost een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp?

Een belangrijk aspect voor jouw als zzp’er is de kostenpost voor het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp. De verzekeringsmaatschappij maakt een inschatting van het risico wat zij moeten afdekken middels de premie. Op basis van de risicocalculatie wordt de hoogte van de premie bepaald. Factoren zoals de grootte van de organisatie en de sector waarin het bedrijf actief is zijn hierop van invloed. De minimale premie voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp bedraagt 300 euro per jaar inclusief belasting. 

Veel verzekeringsmaatschappijen bieden via internet een tool aan om de premie specifiek voor jou situatie te berekenen. Ook een gesprek met een verzekeringsadviseur of tussenpersoon kan hierbij van meerwaarde zijn. Dit is over het algemeen kosteloos en geheel vrijblijvend mogelijk voor jou als zzp’er.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp vergelijken

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp is een complexe verzekering, doordat het belang per persoon en bedrijf sterk verschilt. Dit geldt ook de polisvoorwaarden en de premie bij de verschillende verzekeraars. Het kan dus best een lastige klus zijn hier zelfstandig goed inzicht in te krijgen. Tegenwoordig is het altijd de moeite waard om voor het afsluiten van een verzekering een goede vergelijking tussen verschillende polissen te maken. Dit geldt ook voor de beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp vergelijken.

De polisvoorwaarden en premie worden eenvoudig en snel met elkaar vergeleken, waardoor je met een korte tijdsinvestering snel het beste advies voor een passende beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp te pakken.

 

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Jezelf zakelijk verzekeren kost geld, maar kan een hoop financiële ellende voorkomen. Dat geldt voor zowel zzp’ers als ondernemers met werknemers in…
Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) werk je voor een rechtspersoon: je bv. Je bent in dienst van je eigen onderneming en betaalt naast loonheffing…
Als ondernemer heb je dagelijks te maken met uitdagingen en risico’s. Of je nu een startende ondernemer bent, zzp’er, of een gevestigd bedrijf runt,…