Wat is factoring precies?
Factoring is een financiële dienst waarbij een factoringmaatschappij jouw openstaande facturen overneemt. In plaats van dat je klant je factuur na de afgesproken betalingstermijn van bijvoorbeeld 30 dagen betaalt, krijg je via factoring binnen één werkdag het openstaande bedrag. De factoringmaatschappij neemt de verantwoordelijkheid over voor het incasseren van de betaling bij jouw klant. Dit betekent dat jij snel over je geld beschikt, terwijl de factoringmaatschappij het risico van de langere betaaltermijn van jouw klant overneemt.
De voordelen van factoring
Het kiezen voor factoring biedt verschillende voordelen:
- Snellere betaling: Je ontvangt je geld binnen 24 uur na het indienen van je factuur bij de factoringmaatschappij. Dit voorkomt een lange wachttijd van 30 dagen (of soms zelfs langer).
- Betere cashflow: Door factoring hoef je je geen zorgen te maken over je cashflow en kun je investeringen in je bedrijf of nieuwe projecten blijven financieren zonder afhankelijk te zijn van lang openstaande betalingen.
- Tijdwinst: Het uitbesteden van je debiteurenbeheer aan een factoringmaatschappij geeft je meer tijd voor je onderneming. Factoringbedrijven regelen vaak het incassoproces en kunnen het klantcontact over de betaling voor je overnemen.
Hoe werkt factoring?
Om gebruik te maken van factoring moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen, die ervoor zorgen dat het proces zo soepel mogelijk verloopt. De belangrijkste eisen die factoringbedrijven hanteren, zijn onder andere:
- Zakelijke facturen: Factoring is beschikbaar voor business-to-business facturen. Dit betekent dat je factureert aan bedrijven of overheden en niet aan particuliere klanten.
- Openstaande facturen: Factoringmaatschappijen nemen alleen nieuwe of openstaande facturen over. Als een factuur al verlopen of achterstallig is, komt deze niet in aanmerking.
- Minimaal factuurbedrag: Meestal hanteren factoringbedrijven een minimaal factuurbedrag, bijvoorbeeld € 100,- inclusief btw.
- Voltooide werkzaamheden: De facturen die je indient voor factoring moeten betrekking hebben op afgeronde en geleverde diensten of producten. Voorschotbetalingen, deelfacturen, abonnementen of commissies vallen doorgaans buiten de mogelijkheden.
- Actuele KvK-gegevens: Factoringmaatschappijen werken alleen met bedrijven die correcte en actuele bedrijfsgegevens bij de Kamer van Koophandel (KvK) hebben. Wijzigingen in telefoonnummer of adres moeten dus op tijd worden doorgegeven.
- Geen verpande facturen: Sommige banken eisen een pandrecht op facturen bij leningen of kredietlijnen. In dat geval kunnen deze facturen niet aan een factoringmaatschappij worden aangeboden, tenzij deze eis vervalt.
Is factoring iets voor jouw onderneming?
Factoring kan een uitkomst bieden voor zzp’ers en mkb’ers die te maken hebben met lange betalingstermijnen. Door je facturen binnen 24 uur betaald te krijgen, blijf je financieel flexibel en kun je doorgaan met ondernemen zonder je zorgen te maken over je cashflow. Met factoring geef je jezelf de ruimte om te focussen op groei en ontwikkeling van je onderneming, terwijl de factoringmaatschappij zich ontfermt over het debiteurenbeheer.