Sturen op cijfers: 7 tips voor meer financieel succes Financieel succes is voor de meeste ondernemers niet alleen een doel, maar ook een noodzaak. Iedere ondernemer die zijn bedrijf wil laten groeien zal de cijfers van de onderneming moeten kennen. We bespreken in dit artikel de vijf essentiële cijfers die iedere ondernemer moet kennen en geven we tips voor het behalen van financieel succes.

In het kort

  • Financieel succes vereist begrip van essentiële cijfers.
  • Belangrijke cijfers: gewenst netto-inkomen, maandelijkse omzet, maandelijkse kosten, openstaande crediteuren en openstaande debiteuren.
  • Tips voor financieel succes: stel realistische doelen, monitor cashflow en houd rekening met belastingen.

Inhoudsopgave

Ben jij het zat om zelf te worstelen met je boekhouding? Of je nu je volledige boekhouding uit handen wilt geven, je jaarcijfers wilt laten opmaken of je inkomstenbelasting aangifte wilt uitbesteden, een boekhouder biedt uitkomst. Ontdek direct je opties.

Waarom is het belangrijk om naar de cijfers te kijken?

Aandacht aan de financiële cijfers besteden is om verschillende redenen belangrijk. Deze cijfers bieden namelijk meer inzicht in de gezondheid van een bedrijf. Door ze als ondernemer te monitoren en regelmatig te analyseren, begrijp je beter waar het geld vandaan komt en waar het naartoe gaat. Op basis daarvan kun je betere beslissingen nemen over investeringen, kostenbeheersing en prijsstrategieën.

De 5 cijfers die iedere ondernemer moet kennen

Meer geld verdienen en financieel succes behalen begint bij het kennen van de belangrijkste cijfers.

Gewenst netto-inkomen

Het bepalen van je gewenste netto-inkomen is de eerste stap naar financieel succes. Dit is niet alleen het bedrag dat je nodig hebt om van te leven, maar ook om je zakelijke en persoonlijke doelen te bereiken. Denk aan je levensstijl, pensioenopbouw en eventuele investeringen.

Omzet per maand

De maandelijkse omzet geeft inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf. Het helpt je te bepalen of je bedrijf op koers ligt om de jaarlijkse doelen te behalen. Regelmatige analyse van de omzet helpt bij het tijdig signaleren van trends en het nemen van strategische beslissingen.

Kosten per maand

Het nauwkeurig bijhouden van de maandelijkse kosten is belangrijk voor het beheren van je cashflow. Dit omvat zowel vaste als variabele kosten. Door je uitgavenpatroon te begrijpen, kun je besparen op onnodige kosten en efficiënter budgetteren.

Openstaande crediteuren

Het beheren van openstaande crediteuren is belangrijk voor het behouden van een goede cashflow en zakelijke relaties. Het tijdig betalen van rekeningen voorkomt extra kosten en bevordert goede relaties met leveranciers.

Openstaande debiteuren

Een effectief debiteurenbeheer zorgt ervoor dat facturen op tijd worden betaald en verbetert de liquiditeit van je bedrijf. Het is belangrijk om een duidelijk overzicht te hebben van wie je nog geld verschuldigd bent, zodat je actief achter late betalingen aan kunt gaan.

Tips voor meer succes met een financiële planning

Een goede financiële planning is de sleutel tot meer financieel succes. Hier zijn enkele tips:

1. Stel realistische financiële doelen

Begin met het vaststellen van realistische financiële doelen op basis van je gewenste netto-inkomen, maandelijkse omzet en kosten. Kijk goed naar je huidige financiële situatie en stel op basis daarvan doelen die zowel ambitieus als haalbaar zijn. Naast een gewenst netto-inkomen kun je ook denken aan een gewenst vermogen, spaardoelen of het mogelijk aflossen van schulden.

2. Monitor je cashflow nauwkeurig

Meten is weten. Daarom is het nauwkeurig in de gaten houden van je financiën belangrijk om financieel succesvol te worden. Door je cashflow te monitoren, kun je financiële problemen op tijd identificeren en aanpakken. Bij het monitoren moet je denken aan het volgen van inkomsten en uitgaven, alsook aan het regelmatig controleren van openstaande crediteuren, debiteuren en schulden.

3. Houd rekening met belastingen

Zorg ervoor dat je rekening houdt met alle relevante belastingen binnen je financiën. Denk aan de btw, loonbelasting en inkomensbelasting. Door hier vooraf rekening mee te houden voorkom je onaangename verrassingen op financieel gebied. Wanneer je dit lastig vindt, kun je advies inwinnen bij een financieel adviseur.

Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

4. Investeer in automatisering

Investeren in de automatisering van je administratie bespaart niet alleen tijd, maar zorgt ook voor een actueel en nauwkeurig overzicht van je financiën. Veel boekhoudprogramma’s kun je aan een bankrekening koppelen, waardoor deze je inkomsten en uitgaven volgen, openstaande debiteuren automatisch kunnen herinneren, en het aantal verkopen van producten of diensten weergeven. Wanneer al je financiën in het boekhoudprogramma staan, kun je automatisch een balans opstellen voor een beter financieel overzicht.

5. Evalueer doelen en pas ze tijdig aan

De meeste mensen ontdekken al snel dat de weg naar het financiële succes niet altijd loopt zoals van tevoren verwacht. Het is daarom belangrijk om financiële prestaties te volgen en de strategieën aan te passen indien nodig. Dit helpt je om flexibel te blijven en problemen aan te pakken, zodat je beter kunt inspelen op veranderende marktomstandigheden.

6. Bereken het rendement van investeringen

Investeren is belangrijk om een onderneming te laten groeien. Toch zorgen investeringen niet altijd voor het gewenste resultaat. Monitor wat investeringen opleveren en zorg ervoor dat je investeert in zaken die jouw bedrijf laten groeien.

7. Slimmer bezuinigen

Het inkomen verhogen zorgt ervoor dat je meer geld verdient, maar slimmere bezuinigingen spelen ook een belangrijke factor in het verbeteren van je financiële prestaties. Met andere woorden: kijk kritisch naar je uitgaven en bepaal waar je geld kunt besparen. Deze besparingen kun je vervolgens sparen of investeren in de groei van je bedrijf.

Op zoek naar professionele hulp voor je boekhouding, jaarcijfers of belastingaangifte? Ontdek direct je opties.

Matt Timmermans

Matt Timmermans

Als gepassioneerd ondernemer met een interesse in vastgoed en financiën, combineer ik mijn expertise met mijn liefde voor schrijven. Zo deel ik inzichten en ervaringen die mede-ondernemers kunnen inspireren en ondersteunen.
Lees ook…
Het urencriterium is de sleutel tot veel fiscale voordelen die als ondernemer hebt. Begrijp jij de fijne kneepjes van deze regeling? In dit artikel…
Je voert succesvol debiteurenbeheer als de debiteurenpost ten opzichte van je omzet zo laag mogelijk is. Met andere woorden, als de facturen op tijd en…
Om een bedrijf te starten of te laten groeien, moet je investeren. Maar hoeveel geld heb je precies nodig? Dat is afhankelijk van meerdere factoren….
Wat is een service level agreement (sla)? En waarom is het belangrijk voor ondernemers? Wil je als ondernemer de kwaliteit van je dienstverlening…
Als slimme ondernemer wil je niet onnodig kosten maken. Eén manier om geld te verdienen is goed te kijken naar fiscale regelingen met betrekking tot…
i.s.m.
Via je website, contact met je klanten en via je verkoopcijfers verzamel je als ondernemer veel data. Al deze gegevens bieden jouw onderneming op vele…