In samenwerking met
60% van de zzp'ers maakt al gebruik van online boekhoudprogramma's. En dat is niet voor niets. Handmatige boekhouding kost niet alleen veel tijd, maar het risico op fouten in de administratie is ook veel groter. Lees hier hoe een online boekhoudprogramma je leven leuker maakt en je werk als ondernemer efficiënter.

Hoe staat het met jouw boekhouding? Via De Zaak krijg je 15 maanden gratis boekhouden met e-Boekhouden.nl. Ook wanneer je al gebruikmaakt van een boekhoudpakket. Je zet de gegevens van je oude boekhouding in een handomdraai over en je hebt geen dubbele kosten.

Inhoudsopgave

Wat is een online boekhoudprogramma

Het is de software waarmee jij zelf je boekhouding bijhoudt. Het enige dat je nodig hebt, is een computer of smartphone. Wat je allemaal met die software kunt, hangt uiteraard af van het boekhoudprogramma dat je gebruikt. Maar in ieder geval kun je met de meeste systemen:

  • Kosten en bonnen verwerken
  • Facturen maken en versturen
  • Offertes registreren 
  • Ritten en kilometers registeren
  • Je urenregistratie bijhouden.

     

Er zijn ook systemen waarmee je je belastingaangiftes kunt maken en versturen of ze hebben nog meer zakelijke opties als het koppelen van je rekeningen aan het systeem.

Wat zijn de voordelen van een online boekhoudprogramma?

Het allerbelangrijkste voordeel is dat zo’n programma je werk uit handen neemt. Het bespaart je tijd, geld en eventuele fouten. Jij kunt lekker ondernemen in de wetenschap dat je administratie goed georganiseerd is.

Maar er zijn nog meer voordelen:

1. Altijd en overal toegang

Met een online boekhoudprogramma heb je altijd en overal toegang tot je administratie. Via je computer, maar de meeste boekhoudprogramma’s hebben ook een app voor op je smartphone. In dat laatste geval kun je makkelijk een foto maken van bonnetjes. Die bonnetjes heb je nodig om later de betaalde btw terug te vragen. Met de app kun je ook even snel checken of je laatste factuur al is betaald, mits je je pakket koppelt met je zakelijke betaalrekening.

2. Administratie bijna helemaal geautomatiseerd

Met een online boekhoudprogramma win je tijd. Tijd om te ondernemen. Omdat je je administratie voor een groot deel automatiseert, in plaats van je transacties handmatig in te voeren, bijvoorbeeld via Excel, koppel je je boekhoudprogramma eenvoudig aan je zakelijke betaalrekening(en).

3. Online facturen maken in je huisstijl. Én snel laten betalen

Vanuit een online boekhoudprogramma maak je gemakkelijk facturen. Inclusief je eigen logo en lay-out. Goed voor de herkenning richting je klanten.

Deze facturen kun je zo vanuit je programma naar je klanten sturen. 

In sommige programma’s kun je een iDEAL-betaallink toevoegen aan je factuur. Uit onderzoek van iDEAL blijkt dat klanten dan veel sneller betalen.

4. Makkelijke koppelingen

Met deze boekhoudprogramma’s kun je verschillende koppelingen maken, bijvoorbeeld met je bank. Maar soms is er ook een koppeling mogelijk met de Belastingdienst. Je kan dan vanuit je boekhoudprogramma je aangiftes (btw en inkomstenbelasting) maken én versturen. 

5. Geen gedoe met papierwerk

Nooit meer dozen vol bonnetjes en stapels papieren voor elk kalenderjaar bewaren. Dat is allemaal verleden tijd met een online boekhoudprogramma. En als je toevallig nog een bonnetje hebt rondslingeren, maak je er een foto van en upload je die in je administratie. Zo ben je nooit meer bonnetjes kwijt, ook een groot voordeel. 

6. Geef je boekhouder toegang

Heb je een boekhouder of accountant? Dan kan je die makkelijk mee laten kijken in je online boekhoudprogramma. Je geeft je boekhouder of accountant simpelweg (tijdelijk) toegang. Zo kun je samenwerken met je boekhouder op een manier die bij jou past. Bijvoorbeeld voor controle btw-aangifte maar ook voor financieel advies.

7. Altijd kijk op je financiën

Een online boekhoudprogramma heeft een dashboard waarop je real-time ziet hoe het gaat met het bedrijf. Bijvoorbeeld via een winst- en verliesrekening of een balansoverzicht. Zie je dat je kosten te hoog zijn? Dan kun je snel bijsturen en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Wat is het beste boekhoudprogramma?

Welk boekhoudprogramma het beste past bij je onderneming hangt dus helemaal af van wat jij nodig hebt en belangrijk vindt. Misschien geeft bij jou de prijs van het boekhoudprogramma de doorslag. Of vind je de koppeling met je zakelijke betaalrekeningen doorslaggevend? Denk goed na welke functies het programma voor jou moet hebben en betaal vooral niet voor functies die je als zzp’er helemaal niet nodig hebt.

Als ondernemer wil je ongetwijfeld je kosten laag houden. Daarom speciaal voor lezers van De Zaak 15 maanden gratis de boekhoudsoftware van e-Boekhouden.nl  uitproberen.

e-Boekhouden

e-Boekhouden.nl, partner van De Zaak

Al ruim 20 jaar biedt e-Boekhouden.nl eenvoudige en betaalbare boekhoudoplossingen aan ondernemend Nederland. Met ons haal je een professionele en betrouwbare partner in huis. Boekhoudkennis is niet nodig. Heb je toch een vraag? Onze razendsnelle en deskundige helpdesk staat graag voor je klaar. Het is daarom niet gek dat klanten ons beoordelen met een 9,4. Al 500.000 ondernemers gingen je voor.

Bekijk alle artikelen van e-Boekhouden.nl >

Lees ook…
Ieder kwartaal is het weer zover. Dan moet elke ondernemer de btw-aangifte (omzetbelasting) doen en betalen. Veel ondernemers zien er als een berg…
Het succes van je bedrijf valt en staat met een goed debiteurenbeheer. En het goede nieuws is: of je nu van boekhouden houdt of er een hekel aan…
Je hebt een opdracht aangenomen voor een paar maanden. Hard gewerkt. En nu is het tijd om betaald te worden. Je stuurt de factuur. En dan wordt het…
Als zzp’er krijg je energie van nieuwe opdrachten. Je wil vooral geen klus missen. Je staat altijd ‘aan.’ Je zorgt ervoor dat je bereikbaar bent….
Het zal jou vast ook wel eens overkomen: je maakt formules in Excel en wilt waarden voor je berekeningen gebruiken uit een ander werkblad. Dat kan…
Als je een online boekhoudpakket hebt, wil je deze waarschijnlijk zoveel mogelijk automatiseren. Hoe meer er automatisch gaat hoe makkelijker je leven…