In samenwerking met
Wist je dat iedere dieselbedrijfswagen die je nu bestelt ergens in zijn leasetermijn de stad al niet meer inkomt? Denk dus nu na over elektrische vervanging. Want als je je klant niet meer kan bereiken, heeft dat impact op je omzet. Ofwel, zonder bus geen klus.

Inhoudsopgave

Wist je dat iedere dieselbedrijfswagen die je nu bestelt ergens in zijn leasetermijn de stad al niet meer inkomt? Denk dus op tijd na over elektrische vervanging. Lees meer over de verschillende oplossingen.

Veel ondernemers zien drempels om de overstap te kunnen maken. Is de actieradius wel groot genoeg?  Hoe, waar en wanneer ga je laden? En hoe lang duurt dat? Moet je wel een 5-jarig leasecontract aangaan terwijl de markt zich nog ontwikkelt?  

5 tips die jouw overstap makkelijker maakt 

Tip 1: Zorg dat je snél kan laden

Natuurlijk is thuisladen het makkelijkst. Je laadt terwijl je slaapt. De snelheid van het thuisladen is afhankelijk van de laadpaal, de auto en je meterkastaansluiting. De meeste nieuwe modellen kunnen laden met een 3-fase. Zorg dus dat je laadpaal en meterkast een 3-fasen-aansluiting hebben. Hoe weet je wat voor aansluiting je hebt? Dit zie je op je elektriciteitsmeter of energierekening: 220/230V = 1-fase, 3x 220/230 of 380/400V = 3-fasen. 

Een ruime actieradius is belangrijk, maar wist je dat laadsnelheid zelfs belangrijker is? Met een bedrijfswagen die sneller oplaadt, ben je minder tijd kwijt aan de laadpaal en sneller op je klus. De laadsnelheid van een accu wordt uitgedrukt in kilowatt (kW). De capaciteit van de accu wordt gemeten in kilowattuur (kWh). Voorbeeld: Een Opel Vivaro-E L2H1 50 kWh heeft een accucapaciteit van 50 kW en een laadvermogen van 11kW (AC). Dat betekent dat de bus aan een gewone (thuis) laadpaal van 11 kW in 5 uur is opgeladen. Als diezelfde Opel Vivaro op een snellaadpunt wordt aangesloten, dan heeft hij een snellaadvermogen van 101 kW. Je hebt dan in 26 minuten, 129 kilometer actieradius erbij. 

Bij een snellader zit de omvormer voor DC-stroom in de laadpaal. Daardoor gaat het laden een stuk sneller. Op onze website vergelijken we de reistijd inclusief laden van 3 verschillende bedrijfswagens die dezelfde afstand afleggen.

Tip 2: Rijtraining

Rijden in een elektrische bedrijfswagen is nu eenmaal anders, zo heb je bijvoorbeeld een langere remweg. We adviseren dan ook altijd om een rijtraining te doen, het liefst in je eigen bus. Zo ga je zeker weten goed voorbereid de weg op. De ervaring leert dat een rijtraining drempelvrees en weerstand tegen elektrisch rijden vermindert.

Tip 3: Huur een elektrische of fossiele bus voor die ene tijdelijke klus

Huur een elektrische bus voor een klus, zo kan je eens kijken of elektrisch rijden bij je past. Of heb je een elektrische bus en heb je tijdelijk juist een fossiele bedrijfswagen nodig? Ook dan kan je tijdelijk voor een klus een ingerichte bedrijfswagen huren.  

Tip 4: Simuleer een ‘normale’ werkdag in een elektrische bedrijfswagen

Onbekend maakt onbemind. Binnenkort kan je via een routeplanner voor elektrische bedrijfswagens een reguliere werkdag simuleren in een elektrische bus. Selecteer een elektrische bus en voer je dagelijkse route in. Je ziet direct hoe je planning eruit zou zien en waar, wanneer en hoelang je kan laden. 

Tip 5: Aanpassen en omdenken kost tijd

Overstappen op een elektrische bus vraagt om anders denken. Je bent wat extra tijd kwijt aan het laden. Dus moet je, je logistieke planning gaan herzien. Misschien wel omschakelen van ‘spullen in de bus en dan naar de klus’ naar ‘spullen op de klus in plaats van in de bus’. Vergeet niet, het moment van handelen is nu.  

Elektrificeer je grijze kenteken voordat je er de stad niet meer mee inkomt! Ontdek de mogelijkheden hier.

athlon logo

Athlon, partner van De Zaak

Op zoek naar een zakelijke leaseauto of bedrijfswagen? Al ruim 100 jaar heeft Athlon de oplossing voor jouw mobiliteit. Als groot of klein bedrijf, mkb'er of zzp'er profiteer je van onze ervaring in autoleasing: een ruim (elektrisch) aanbod en goede service. Zorgeloos, flexibel en voordelig leasen, speciaal voor jou als ondernemer: wij regelen het. Athlon is niet voor niets meerdere malen bekroond tot beste leasemaatschappij van Nederland.

Bekijk alle artikelen van Athlon >

Lees ook…
i.s.m.
Tijdens de jaarlijkse ‘Zakenauto van het Jaar verkiezing’ van het gerenommeerde vakblad Automotive Management werden tien veelbelovende nieuwkomers…
Als ondernemer kom je bij de aanschaf van een bedrijfsauto voor een keuze te staan. Er is namelijk de mogelijkheid om de bedrijfswagen te kopen of te…
i.s.m.
Elektrificatie is de grote uitdaging van dit moment. Om de CO2-uitstoot te verminderen moeten vanaf 2030 alle nieuwe auto’s elektrisch zijn. Op dit…
Moet je als ondernemer op veel verschillende plekken zijn, is het hebben van een auto hiervoor ideaal en overweeg je om zakelijk een auto te leasen? In…
De bijtelling en eigen bijdrage voor privégebruik van een zakelijke auto is een onderwerp dat veel ondernemers raakt. Maar wat zijn de regels en…