Als je als kleine ondernemer een lening nodig hebt om je zaak verder te helpen, kun je bij een bank aankloppen. Vaak is dat een moeilijke weg. Op zo'n moment kan het aanvragen van een microkrediet een goed idee zijn. We zetten de voor- en nadelen van een microkrediet voor je op een rij.

Inhoudsopgave

Als ondernemer is het handig als je kunt investeren op momenten dat het nodig is. Zakelijk krediet kan je hier een handje bij helpen. Maar wat zijn jouw opties? Ontdek direct jouw mogelijkheden

Kleine lening

Microkrediet is een financiële ondersteuning in de vorm van een lening. Deze is specifiek gericht op kleine ondernemingen en start-ups. Het doel is een bedrijf starten mogelijk te maken, maar ook bestaande ondernemers helpen met groeien.

Het gaat vaak om relatief kleine bedragen voor ondernemende mensen die lastig bij een traditionele geldverstrekker terecht kunnen vanwege een beperkte kredietgeschiedenis, of gebrek aan onderpand.

Microkrediet werd in de jaren zeventig bedacht door Muhammad Yunus in Bangladesh. Zijn doel was om via kleine leningen het ondernemerschap in ontwikkelingslanden te stimuleren. Dat concept sloeg wereldwijd aan. Microkredieten bleken een uitstekende manier van armoedebestrijding.

In de westerse wereld groeit de belangstelling voor microkredieten vooral de afgelopen jaren flink. Start-ups maken veel gebruik van deze mogelijkheid om een klein startkapitaal te lenen.

Naast financiële ondersteuning bieden microkredietinstellingen in Nederland vaak ook coaching, training en begeleiding aan ondernemers. Denk aan hulp bij het opstellen van een ondernemingsplan, advies over marketingstrategieën en financieel management.

Voorwaarden

Verschillende instellingen en programma’s in Nederland bieden microkrediet aan startende ondernemers en bestaande ondernemers. De voorwaarden verschillen enigszins per instelling, maar er zijn een aantal voorwaarden die alle verstrekkers hanteren.

Qredits, één van de bekendere organisaties, verstrekt leningen tot maximaal 50.000 euro.

Voorwaarden:

  • Je bent een (startende) mkb-ondernemer
  • Je hebt een zakelijke kredietbehoefte van minder dan € 50.000
  • Je hebt een goed ondernemingsplan
  • Je doet zaken in Nederland
  • Je bezit ondernemersvaardigheden, zoals commercieel inzicht en doorzettingsvermogen
  • Je bent minimaal 18 jaar oud

Het geleende geld kan voor veel worden gebruikt, mits het in het belang van het bedrijf is. Dat kan een inventaris zijn, apparatuur, een nieuwe website, nieuwe bedrijfsmiddelen, het vergroten van het werkkapitaal en meer.

Voordelen

  1. Microkrediet is meestal eenvoudiger te krijgen dan bancaire leningen. Instellingen zijn meestal bereid meer risico te dragen en vragen daarom minder zekerheden van jou als ondernemer.
  2. Voor kleine bedragen is microkrediet vaak een uitkomst. Als je geen grote kapitaalbedragen nodig hebt, maar een kleine investering om op te starten of uit te bouwen, is een microkrediet aanvragen meestal een beter idee.
  3. De meeste instellingen en programma’s bieden je – naast leningen – ondersteuning en begeleiding. Je kunt er toegang krijgen tot training en coaching, maar ook voor hulp en advies over het runnen van je bedrijf.
  4. De voorwaarden zijn veelal flexibel. Je kunt afspraken maken over het terugbetalen en daarbij bijvoorbeeld rekening houden met seizoensgebonden inkomsten. Dat is voor heel wat mkb-ondernemers aantrekkelijk.
  5. Microkredieten geven je de kans een positieve kredietgeschiedenis op te bouwen. Als je tijdig en consistent aflost, verbetert je kredietwaardigheid en heb je later grotere financieringsmogelijkheden.

Nadelen

  1. De rentepercentages van microkredieten liggen meestal hoger dan die bij banken. Dat heeft te maken met het verhoogde risico dat de verstrekkers nemen.
  2. De bedragen die je kunt lenen, zijn beperkt. Als je meer nodig hebt als ondernemer, zul je je voor een zakelijke lening tot andere kredietverstrekkers moeten wenden, zoals traditionele banken.

Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.


Hoe vraag je microkrediet aan?

Om een microkrediet aan te vragen, moet je je zaakjes op orde hebben.

  • Zorg voor een solide bedrijfsplan. Beschrijf je concept, doelen, marktanalyse, financiële projecties, ontwikkeling en maak duidelijk hoe je van plan bent het geleende geld te gebruiken.
  • Om een betere kans te maken op een microkrediet, kan het nuttig zijn je kredietwaardigheid te verbeteren. Betaal rekeningen op tijd, verminder je schulden en zorg ervoor dat je financiën er goed bij staan.
  • Maak een stapel met belangrijke documenten, zoals bedrijfsregistratie, belastingaangiftes, bankafschriften, paspoort en meer.
  • Heb je verschillende verstrekkers van microkrediet vergeleken? Neem contact op met jouw keuze en vraag naar het aanvraagproces. Dan krijg je er advies bij. Bij sommige verstrekkers kun je via een onlineformulier een eind komen.
  • Bereid je voor op een mondelinge presentatie. Dat wordt soms gevraagd door de kredietverstrekker.
  • Bereid je voor op vragen over je bedrijfsplan, financiële situatie en de manier waarop je de lening gaat aflossen.

Nieuwsgierig geworden wat jouw kredietopties zijn en tegen welke voorwaarden? Ontdek direct je opties.

Picture of Jean-Paul Taffijn

Jean-Paul Taffijn

Jean-Paul Taffijn werkte jarenlang in de journalistiek, voordat hij besloot zijn blik te verbreden. Zijn ervaring gebruikt hij voor het maken van producties die informatie op een aantrekkelijke manier presenteren. De menselijke kant is wat hij zoekt in zijn teksten.
Lees ook…
Financiering is van vitaal belang voor iedere ondernemer. Of je nu financiering zoekt voor je start up, of geld nodig hebt om je bedrijf te laten…
Als je voor je bedrijf financiering nodig hebt, dan zou je kunnen aankloppen bij familie of vrienden. Dat scheelt je een heel proces bij een bank of…