Michiel (Pockies) & Petra (Cycloon)

Hoe een studentengrap uitgroeide tot een hit. De onderbroeken met zakken van Pockies gaan binnenkort zelfs de grens over. Mede dankzij koeriersbedrijf Cycloon. Over een succesvolle en bijzondere samenwerking.
Het kantoor op de derde verdieping van wat ooit een Amsterdams Vrouwenhuis was, doet nog wat als een studentikoze huiskamer aan. Een grote bruine sofa en een capuchontrui die voortdurend op en af wordt gezet. Maar hier wordt niet gestudeerd, hier wordt fulltime een speciaal soort boxershort verkocht. Mét zak. Het enige exemplaar aan de waslijn buiten is het uithangbord, groots omgeven door lichtdraad in de vorm van, uiteraard, een onderbroek.
 

Groningse studentengrap

Die studententijd is echt voorbij, zegt Michiel Dicker (foto), een van de drie oprichters van Pockies, het bedrijf achter de onderbroek. Wat ooit begon als een Groningse studentengrap op de bank, is nu een bedrijf dat drie voormalige studenten fulltime bezighoudt. “Drie jaar geleden hadden we een stellingkast, nu verkopen we er jaarlijks meer dan 40.000.” De met pastelkleurige aardbeien of ijsjes bedrukte boxershort met zak, handig voor sleutels, mobiele telefoon, of papieren op reis, sloeg aan.
 
“Een middagje paniek hoort erbij.” – Petra
 
Petra Pit (foto), teamleider bij Cycloon, aangeschoven via skype, kan er over meepraten. Het Groningse post- en koeriersbedrijf werd in 1999 opgericht en begon zo’n drie jaar geleden met fulfilment – het koerieren voor webshops. Petra: “Wij waren nieuw op die markt en wilden zien of hier onze expertise ligt.”
De media-aandacht voor het toen net opgerichte Pockies ontging ook Cycloon niet. “Dat ondergoed was voor ons een makkelijk en aanspreekbaar product om mee te beginnen.” Pockies kreeg een “schapje”, aldus Michiel. “Nu bezetten we een vijfde van hun opslag!”
 
 
 

Pockies

Cycloon

 
Pockies werd in 2015 opgericht door de Groningse studenten geschiedenis Michiel Dicker en Karel Bosman en student technische bedrijfskunde Rob ten Hoove. Wat begon met boxershorts met zakken, is nu een collectie die ook bijpassende sokken, djellaba’s, ondergoed met zakken voor vrouwen en baby’s aanbiedt.
 
Motto:
Because pants slow you down
Cycloon werd in 1999 opgericht als een lokaal Gronings fietskoeriersbedrijf en is inmiddels uitgegroeid tot post- en koeriersbedrijf, met 43 filialen en een bijna landelijke dekking. Cycloon heeft een duurzame en maatschappelijke missie: het bedrijf stelt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan en rijdt op fietsen of op groengas.
 
Motto:
De logistieke wereld mooier maken op een sociale en duurzame manier

 

Rennen naar het postkantoor

Het aanbod was een godsgeschenk voor Michiel en zijn kornuiten Rob en Karel, die het ondernemen niet leerden uit de studieboeken geschiedenis en technische bedrijfskunde. De studenten hadden het succes niet voorzien en joegen de eerste voorraad van 2000 stuks er in drie weken doorheen. “Verzending was een probleem”, vertelt Michiel. “Door de belofte, voor 16u besteld, morgen in huis, zaten we in collegetijd onderbroeken in te pakken en was het daarna rennen naar het postkantoor met volle zakken om alles op tijd op de bus te doen.” Droogjes: “We zijn afgestudeerd, maar we hebben toen wel wat colleges gemist.” 
 
“Bij de tweede collectie deden we Vaderdag nog zelf”, blikt de jonge ondernemer terug. “Maar Cycloon durfde het wel met ons aan.” En het koeriersbedrijf, dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkt, is sympathiek, vindt hij. “Wij hebben mensen in dienst die voorheen bij de inmiddels wegbezuinigde sociale werkplaats werkten, of door bijvoorbeeld een ongeluk moeten revalideren”, aldus Petra. “Bij Cycloon hebben ze als chauffeur, fietskoerier of postsorteerder gewoon een normale baan.”
 

Groen en flexibel

Het is andere koeriersbedrijven nog niet gelukt de jongens van Pockies met mooie aanbiedingen te verleiden, vertelt Michiel. “Ze mogen dan iets goedkoper zijn dan Cycloon, qua service gaan we er op achteruit.” Cycloon levert “groen”, postauto’s rijden op groengas of de “bruine boterham”, ofwel op de fiets. En bij Cycloon zijn ze flexibel, voegt hij toe. “Bij andere partijen moeten dozen gevuld worden met stukken in een bepaalde kleur of maat. Dan betaal je een boete voor het extra werk dat ze er dan aan hebben. Zitten wij met half gevulde dozen. Cycloon stelt die eisen niet.”
 
“We zijn afgestudeerd, maar we hebben toen wel wat colleges gemist.” – Michiel
 
Maar Cycloon is vooral “heel cool naar klanten toe”, vindt Michiel. “Ze nemen de tijd voor gekke bestellingen of bijzondere klantvragen.” Zoals voor buurtsuper Bennie die maar blijft bestellen of studentenverenigingen die de Pockies veilen voor een goed doel. “Doe maar wat leuks, is dan de order vanuit Pockies”, zegt Petra. “Wij kijken dan waar de meeste ruimte in de voorraad zit en voor wie het is. Daar stemmen we de zending op af.” Michiel: “Dan stoppen ze wat extra sokken en onderbroeken in een pakket voor een trouwe klant, die in het ziekenhuis ligt.” Dat Cycloon die ruimte krijgt, geeft veel voldoening, aldus Petra. “Als je ze belt, neemt altijd wel iemand op”, aldus Michiel.
 
 

Pockies uit Pakistan

“Het gaat om het menselijke contact”, vindt Petra. “We zijn niet te vergelijken met de grote bezorgbedrijven, waar alles volledig gemechaniseerd is en je met een druk op de knop kan aangeven of je pakpapier wilt of niet. Maar we besteden wel veel aandacht aan de bezorging.” Cycloon ontvangt de dozen met ondergoed van de producent van Pockies uit Pakistan, zetten de producten online, en versturen de bestellingen rechtstreeks naar klanten. Petra: “We doen een extra stukje kwaliteitscontrole. Checken of de aantallen kloppen en of de doosjes er goed uitzien.” En ondertussen genieten bij het uitpakken, voegt ze toe. “Wij zijn groot Pockies-fan!”
 
“Dat ondergoed was voor ons een makkelijk en aanspreekbaar product om mee te beginnen.” – Petra
Ze hebben dagelijks informeel contact en regelmatig overleg om “een cijfer te geven aan hoe het gaat”. Om foutjes, zoals een verkeerde onderbroek in de doos, in overleg en “zonder strenge voorwaarden” op te lossen. En dat Pockies tijdig de komst van een nieuwe collectie doorgeeft bijvoorbeeld. Niet te laat dus, zegt Petra, want de mensen bij Cycloon hebben gemiddeld een kortere aandachtscurve. “En niet iedereen kan hier even snel schakelen.” Maar een “middagje paniek” hoort erbij, vindt ze. “Die jongens zijn heel gedreven, willen de wereld veroveren. Daarin ondersteunen we graag. Een goede afhandeling is voor ons ook een prestigekwestie.”
 

Over de grens groeien

Cycloon heeft nog maar een kleine opslagcapaciteit en kiest vooralsnog voor niet-bederfelijke waar. Dus liggen de boxershorts tussen de thuisbierbrouwpakketten, Beerpong sets, dassen en “ouderwetse geitenwollen sokken in een modern jasje.” Straks komen daar nog “zes soorten zwembroeken” en badslippers bij, aldus Michiel. Djellaba’s (“met gleuven, zodat je makkelijk bij je Pockies kan”) en bijpassende sokken, dus met pastelkleurige aardbeien en ijsjes, zitten ook al in de collectie. Ook gaan ze dit jaar voor het eerst de grens over. Ideeën genoeg, zo blijkt als Michiel een Pockies voor baby’s onder de neus van de verslaggever schuift. “Ik ben altijd meer onderbroekenverkoper dan journalist geweest.”  
 
Bekijk de video hieronder waarin Michiel Dicker zijn Pockies pitcht bij RTL Z.

Tekst: Manon Stravens | Foto’s en video: Pockies en Cycloon

 

Lees ook…
Bij een prijsvraag voor een tiny house kreeg hun ontwerp zulke positieve reacties, dat de vier bedenkers ermee verder wilden. Als samenwerkingsvorm…
Als startende ondernemer neem je anno 2022 duurzaamheid natuurlijk meteen mee in je propositie en bedrijfsvoering. Maar ja, hoe dan? En wat kan? Wouter…
Tonio de Beer is oprichter en eigenaar van Iron Man Wasserij & Stomerij in Bussum. Zijn team bestaat uit 8 medewerkers, onder wie een jonge vrouw met…
‘Joehoe, we zijn compagnons!’ staat bij een vrolijke foto op LinkedIn van Floor Meeder (28) en Lise-Lotte Verhoef (28) bij de Kamer van Koophandel….
Ze waren niet bevriend, hadden nooit met elkaar gewerkt en hadden beiden een prima baan in loondienst. Toch waagden Doreen Borneman (39) uit Zwolle en…
Werken als zelfstandige deden Hedy (50) en Sven (52) los van elkaar al langer. Gedreven door vragen uit hun omgeving maken ze nu samen vlechtwerk van…