Inhoudsopgave
Dit is waar een goede bedrijfsnaam aan voldoet
Zoals je zult begrijpen is het hebben van een goede bedrijfsnaam heel erg belangrijk. Je gebruikt jouw naam namelijk overal. De naam staat op je website, socialmediakanalen en facturen, maar is daarnaast ook de naam waaronder jij je inschrijft bij de KvK en waarmee je een zakelijke rekening opent. Kortom: een goede bedrijfsnaam is geen overbodige luxe.
Maar, waar moet zo’n goede bedrijfsnaam dan aan voldoen? Het is belangrijk dat de naam kort en krachtig is, spreekt voor jouw bedrijf, enthousiast en simpel is en relevant maar toch onverwachts. Tot slot is het belangrijk dat je zeker weet dat iedereen je bedrijfsnaam goed interpreteert en dat ‘ie lang houdbaar is.
Zo verzin je de perfecte bedrijfsnaam
Sommige ondernemers komen onder de douche op de perfecte naam, andere hebben de naam van hun bedrijf allang bedacht, maar er zijn ook ondernemers waarbij het wat langer duurt voordat het lampje aanspringt. Hoor jij bij die laatste groep? Dan zijn er genoeg tips waarmee ook jij niet meer ver verwijderd bent van jouw bedrijfsnaam.
Allereerst kun je eens flink gaan brainstormen met jezelf. Zet een grote kop thee of koffie, pak pen en papier en schrijf alles op wat er in je opkomt als je over jouw bedrijf nadenkt. Grote kans dat de combinatie van een aantal dingen die je opschrijft, uiteindelijk zorgt voor de perfecte naam. Daarnaast is het slim om je familie of vrienden in te schakelen om mee te denken. Wat is het eerste wat zij denken bij het horen van het concept of idee voor jouw bedrijf? Zo kom je ongetwijfeld tot een originele en persoonlijke bedrijfsnaam waar misschien ook nog wel een mooi verhaal achter zit.
Voorbeeld van de perfecte naam: Tjiez
Neem als voorbeeld het fotografiebedrijf van de jonge onderneemster Nikki Vroom. Zij was er eigenlijk heel snel uit hoe haar bedrijf moest heten.‘Tjiez’. Nikki: ‘De naam Tjiez vat voor mij alles samen, “tjiiieeezz” is wat ik altijd riep als ik dacht dat mijn ouders een foto maakten maar eigenlijk filmden. Ook vind ik vrolijkheid belangrijk en misschien heb je het al gemerkt, als je Tjiiieeezz zegt, ga je vanzelf lachen. Voor mij dus een betekenis van film, fotografie, herinneringen, en een lach.’ Tjiez is een goed voorbeeld van een simpele, prikkelende en unieke naam met een mooi verhaal.
Check de beschikbaarheid van jouw gekozen bedrijfsnaam
Als je eenmaal een toffe bedrijfsnaam hebt gevonden waar je helemaal achter staat, is het wel belangrijk om een aantal dingen te checken. Staat er niet al een ander bedrijf bij de Kamer van Koophandel ingeschreven op deze naam? Is de domeinnaam voor jouw website nog beschikbaar? En kan je jouw perfecte bedrijfsnaam ook op social media gebruiken of waren anderen je al voor? Check dit vooraf zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan en alsnog geen gebruik kunt maken van de naam.
Hier moet je rekening mee houden
Als er een bedrijf is dat een soortgelijke naam heeft maar iets heel anders doet dan jij is dat natuurlijk niet zo’n ramp. Je kunt de naam dan gewoon gebruiken. Is er daarentegen een bedrijf met een soortgelijke naam die dezelfde producten of diensten levert? Dan mag je de naam niet gebruiken en moet je verder in de zoektocht naar de perfecte naam. Daarnaast mag je naam niet ‘café’ zijn als jij een café opent, maar moet hier iets aan worden toegevoegd. Tot slot mag de naam niet misleidend zijn. Zo mag je bijvoorbeeld als je een eenmanszaak bent geen B.V. achter de bedrijfsnaam zetten.
Wil je ervoor zorgen dat jouw naam ook als merk beschermd is en (ook buiten jouw regio) alleen door jou kan worden gebruikt? Dan moet je de bedrijfsnaam registreren bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP).
Kortom: pak het lijstje met eisen voor een bedrijfsnaam erbij, verzin een naam waarmee je heel de lijst kunt afvinken, vogel uit of jouw naam nog beschikbaar is en start zo snel mogelijk met ondernemen onder jouw perfecte bedrijfsnaam.