Je hebt een geniaal concept bedacht en wilt starten als ondernemer. Het plan ligt er en je bent klaar voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Er mist slechts nog één ding. De naam van jouw bedrijf. In dit artikel vertellen we je hoe je zorgt voor een magnifieke bedrijfsnaam.

Inhoudsopgave

Dit is waar een goede bedrijfsnaam aan voldoet

Zoals je zult begrijpen is het hebben van een goede bedrijfsnaam heel erg belangrijk. Je gebruikt jouw naam namelijk overal. De naam staat op je website, socialmediakanalen en facturen, maar is daarnaast ook de naam waaronder jij je inschrijft bij de KvK en waarmee je een zakelijke rekening opent. Kortom: een goede bedrijfsnaam is geen overbodige luxe.

Maar, waar moet zo’n goede bedrijfsnaam dan aan voldoen? Het is belangrijk dat de naam kort en krachtig is, spreekt voor jouw bedrijf, enthousiast en simpel is en relevant maar toch onverwachts. Tot slot is het belangrijk dat je zeker weet dat iedereen je bedrijfsnaam goed interpreteert en dat ‘ie lang houdbaar is.

Zo verzin je de perfecte bedrijfsnaam

Sommige ondernemers komen onder de douche op de perfecte naam, andere hebben de naam van hun bedrijf allang bedacht, maar er zijn ook ondernemers waarbij het wat langer duurt voordat het lampje aanspringt. Hoor jij bij die laatste groep? Dan zijn er genoeg tips waarmee ook jij niet meer ver verwijderd bent van jouw bedrijfsnaam.

Allereerst kun je eens flink gaan brainstormen met jezelf. Zet een grote kop thee of koffie, pak pen en papier en schrijf alles op wat er in je opkomt als je over jouw bedrijf nadenkt. Grote kans dat de combinatie van een aantal dingen die je opschrijft, uiteindelijk zorgt voor de perfecte naam. Daarnaast is het slim om je familie of vrienden in te schakelen om mee te denken. Wat is het eerste wat zij denken bij het horen van het concept of idee voor jouw bedrijf? Zo kom je ongetwijfeld tot een originele en persoonlijke bedrijfsnaam waar misschien ook nog wel een mooi verhaal achter zit.

Voorbeeld van de perfecte naam: Tjiez

Neem als voorbeeld het fotografiebedrijf van de jonge onderneemster Nikki Vroom. Zij was er eigenlijk heel snel uit hoe haar bedrijf moest heten.‘Tjiez’. Nikki: ‘De naam Tjiez vat voor mij alles samen, “tjiiieeezz” is wat ik altijd riep als ik dacht dat mijn ouders een foto maakten maar eigenlijk filmden. Ook vind ik vrolijkheid belangrijk en misschien heb je het al gemerkt, als je Tjiiieeezz zegt, ga je vanzelf lachen. Voor mij dus een betekenis van film, fotografie, herinneringen, en een lach.’ Tjiez is een goed voorbeeld van een simpele, prikkelende en unieke naam met een mooi verhaal.

Check de beschikbaarheid van jouw gekozen bedrijfsnaam

Als je eenmaal een toffe bedrijfsnaam hebt gevonden waar je helemaal achter staat, is het wel belangrijk om een aantal dingen te checken. Staat er niet al een ander bedrijf bij de Kamer van Koophandel ingeschreven op deze naam? Is de domeinnaam voor jouw website nog beschikbaar? En kan je jouw perfecte bedrijfsnaam ook op social media gebruiken of waren anderen je al voor? Check dit vooraf zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan en alsnog geen gebruik kunt maken van de naam.

Hier moet je rekening mee houden

Als er een bedrijf is dat een soortgelijke naam heeft maar iets heel anders doet dan jij is dat natuurlijk niet zo’n ramp. Je kunt de naam dan gewoon gebruiken. Is er daarentegen een bedrijf met een soortgelijke naam die dezelfde producten of diensten levert? Dan mag je de naam niet gebruiken en moet je verder in de zoektocht naar de perfecte naam. Daarnaast mag je naam niet ‘café’ zijn als jij een café opent, maar moet hier iets aan worden toegevoegd. Tot slot mag de naam niet misleidend zijn. Zo mag je bijvoorbeeld als je een eenmanszaak bent geen B.V. achter de bedrijfsnaam zetten.

Wil je ervoor zorgen dat jouw naam ook als merk beschermd is en (ook buiten jouw regio) alleen door jou kan worden gebruikt? Dan moet je de bedrijfsnaam registreren bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP).

Kortom: pak het lijstje met eisen voor een bedrijfsnaam erbij, verzin een naam waarmee je heel de lijst kunt afvinken, vogel uit of jouw naam nog beschikbaar is en start zo snel mogelijk met ondernemen onder jouw perfecte bedrijfsnaam.

Bereken autoverzekering besparing
Altijd met een gerust gevoel de weg op, met de uitgebreide autoverzekering van Allianz voor personenauto’s en bestelwagens. En met de onlangs verlaagde tarieven kan je nu tot €500 per jaar besparen.
Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.
Lees ook…
Wie een pand zoekt om zijn bedrijf te vestigen heeft de keuze om te kopen of te huren. Als je bereid bent om een investering te doen, zeker weet dat je…
i.s.m.
Je wilt jouw bedrijf verkopen, maar hoe pak je dit het beste aan? Brookz geeft je 5 do’s en 5 dont’s om de kans op een succesvolle bedrijfsverkoop…
Afspraken en voorwaarden rond de eisen van een product of dienst leggen veel ondernemers vast in een contract. Zo’n contract wordt een Service Level…