Lessen uit Afrika
Monika Dudu (Zuid-Sudan) en Esperance (Burundi) hadden niets. Geen geld, geen eten. Hun kinderen konden niet naar school. Vanuit het niets startten zij een eigen bedrijf. Ze stonden voor dezelfde uitdagingen als ondernemers in Nederland, maar moesten nog creatiever zijn in hun oplossingen.

Uitdaging 1: Starten en een plan
Het begint altijd met een goed idee en een ondernemersplan. In Nederland zijn daarvoor alle middelen en kennis voorhanden; in Afrika ligt dat vaak anders.
In Zuid-Sudan helpt microkredietinstelling Woye mannen en vrouwen zoals Monika Dudu. Woye verstrekt microkredieten, maar draagt ook kennis over. Monika leerde dat je van winst uit een onderneming kunt leven. Dat zetje in de rug had ze nodig. Ze opende een haarsalon en later ook een marktkraam. Nu vertelt ze aan de jeugd en andere vrouwen over haar ervaringen. ‘Ik was een verlegen vrouw, maar nu durf ik te spreken voor duizenden mensen. Ik weet dat ik ertoe doe in deze samenleving.’
        
Uitdaging 2: Financiering            
In Nederland moeten kleine ondernemingen al vrij creatief zijn om aan financiering te komen. Toch zijn er opties om start- of groeikapitaal bij elkaar te harken: familie, vrienden, de bank, de crowd, investeerders, subsidieverstrekkers. 
In grote delen van Afrika en Azië zijn echter geen banken of betrouwbare kredietverstrekkers. Ondernemers zijn aangewezen op geldwoekeraars. Gelukkig zijn er ontwikkelingsorganisaties zoals Oxfam Novib die met lokale partners microkrediet, spaarkrediet, training en coaching aan ondernemende mensen bieden. Met een klein startkapitaal kan iemand al van start, terugbetaling gaat in termijnen. Monika Dudu kreeg 54 euro microkrediet voor haar haarsalon. Vervolgens opende ze ook een marktkraam met kleren, suiker, sandalen en andere spullen. Monika: ‘De omzet van de salon groeide en daarom kreeg ik een vervolglening. Daarmee zette ik mijn winkel op.’

Uitdaging 3: Netwerken
In een een ontwikkelingsland is netwerken meer dan in Nederland ‘samenwerken’, in familieverband of bijvoorbeeld in een dorp. Esperance is voorzitter van de vrouwenvereniging in haar dorp in Burundi. ‘Ik woonde in een vluchtelingenkamp en toen we terugkeerden naar ons dorp hebben we samen het land bewerkt en onze huizen weer opgebouwd. We leerden lezen en schrijven en kregen een startkapitaal voor de aanschaf van onze oven. Nu kunnen we door de inkomsten uit de bakkerij ook persoonlijke leningen krijgen. Ik heb nu mijn eigen huis. Ik ben trots op mijn inkomen.’

Iedereen ondernemen

Op zoek naar meer inspiratie en eyeopeners? Leer ook van ondernemers in ontwikkelingslanden: hoe gaan zij om met uitdagingen? Hoe zoeken ze naar creatieve oplossingen? Bezoek de campagnewebsite van De Zaak en Oxfam Novib: Iedereenondernemen.nl.

 

Voor welke auto ga jij?
Het brede aanbod van Mercedes-Benz is standaard rijk uitgerust en sluit naadloos aan bij de behoeften van de zakelijke rijder. En dat tegen een zeer aantrekkelijke prijs én netto bijtelling.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Verbeter Je Cashflow
Een populaire oplossing is factoring van je facturen. Probeer het uit met 1 factuur.