Vandaag op de koffie met Charlotte, die ons vertelt hoe duurzaamheid en haar passie tot de een mooiere reisbeleving kan leiden. Met een team van 14 gedreven vrijwilligers, maakt Charlotte mensen enthousiast over duurzaam toerisme. "Iedereen kent de Kayan/longneck, maar niemand kent hun verhalen. En daar brengen wij graag verandering in", vertelt Charlotte Louwman-Vogels van de stichting Fair Tourism.

Hoe het allemaal begon..

Tijdens haar studie aan de NHTV in Breda had Charlotte al veelvuldig gehoord over de Kayan en de menselijke dierentuin waar ze zich veelal in bevinden. “Tijdens een traineeship in 2012 werkte ik samen met iemand die ze al bezocht had. Ik vroeg of wij hen weer konden bezoeken als onderdeel van ons project. Dat was het beste idee ooit! We zijn met de dorpelingen in gesprek gegaan hoe het toerisme ethisch georganiseerd kon worden. De rest is geschiedenis.”

Van show dorp naar community-based tourism

Bij community-based tourism is er geen sprake meer van exploitatie, maar leidt het toerisme tot zelfbeschikkingsrecht en zelfdeterminatie, legt Charlotte uit. Huay Pu Keng is het eerste en vooralsnog enige Karenni dorp in Thailand die de transitie naar community-based tourism (CBT) gemaakt heeft. 

“Wij hebben het Karenni dorp Huay Pu Keng geassisteerd met de transitie van show dorp naar CBT.

Nu bieden ze allerlei leuke workshops aan, zoals houtsnijwerk, haarbandje weven en messing armbandje maken. Toeristen die de workshops hebben gedaan zijn ook unaniem: het is een van de hoogtepunten van hun reis.”

“Ik trok mijn stoute schoenen aan en vroeg Floortje Dessing wat zij vond van een bezoek aan de Kayan.

Een podium voor de Kayan

Tijdens een conferentie over duurzaam toerisme, een aantal jaar geleden, zag Charlotte Floortje Dessing op het podium staan. Er mocht nog een laatste vraag gesteld worden en op dat moment was er net een foto van een Kayan vrouw te zien. “Ik trok mijn stoute schoenen aan en vroeg haar wat zij vond van een bezoek aan de Kayan. Ze antwoordde dat ze zich erg ongemakkelijk zou voelen en er niet naar toe wilde.” 

Toen Charlotte haar vertelde dat Huay Pu Keng het anders deed, had ze haar interesse. Uiteindelijk is Floortje Dessing ook naar Huay Pu Keng afgereisd voor haar programma “Floortje naar het einde van de wereld”. Ze heeft daar Cara Boccieri bezocht, een Amerikaanse die via haar webshop spullen verkoopt die de Karenni maken. “Floortje heeft echt een podium gegeven aan de Kayan, daar ben ik nog elke dag dankbaar voor!

Samen maken we mooiere wereld

Meerdere reisorganisaties bieden de workshops van Fair Tourism nu aan, zoals Better Places, Footprint Travel, Shoestring, Sawadee, Fox, Travel Exclusive Asia, Destination Asia en Low Season Traveller. Ook geeft Charlotte workshops aan universiteiten en bedrijven. Maar ze droomt van meer.

“Mijn bedrijf is pas geslaagd als er geen enkele gemeenschap meer geëxploiteerd wordt door toerisme. De wereld zou er zoveel mooier uitzien als we allemaal onze handen uit de mouwen steken. Filantropie geeft ook veel meer voldoening dan geld verdienen: ik zou het iedereen aanraden!

“Mijn bedrijf is pas geslaagd als er geen enkele gemeenschap meer geëxploiteerd wordt door toerisme.”

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Crypto
Starten met crypto’s?
Wil je ook starten met het kopen, verkopen en bewaren van cryptovaluta? Maak nu gratis een account aan bij het grootste handelsplatform van Nederland: Bitvavo, en handel de eerste €1000 zónder transactiekosten. Al meer dan 1 miljoen tevreden gebruikers.
Crypto
Starten met crypto’s?
Wil je ook starten met het kopen, verkopen en bewaren van cryptovaluta? Maak nu gratis een account aan bij het grootste handelsplatform van Nederland: Bitvavo, en handel de eerste €1000 zónder transactiekosten. Al meer dan 1 miljoen tevreden gebruikers.
Lees ook…
Vanuit verschillende richtingen vonden deze drie elkaar in Soilmates, hun gezamenlijke onderneming. Dave le Roux, Sander Breedveld en Jasmijn Rijcken…
Er zit een generatie tussen, toch vonden deze mannen elkaar en zowaar in circulaire keukens. Zeventigplusser Cees van Nispen had het idee, de…
De STAR-methode is een gestructureerde manier om vragen te stellen tijdens een sollicitatieprocedure. STAR staat voor situatie, taak, aanpak en…