Vragen stellen is een belangrijk onderdeel van ieder gesprek, dus ook van een verkoopgesprek. Je kunt het gesprek in de gewenste richting sturen door de juiste vragen te stellen. Dit zijn de 5 meest verleidelijke verkoopvragen.

Inhoudsopgave

De 5 meest verleidelijke vragen voor verkoopgesprekken:

1. De complimenteuze vraag

Het stellen van complimenteuze vragen leidt ertoe dat de ander zichzelf gaat complimenteren. Je geeft jouw klant een inhoudelijk compliment en vervolgens stel je er een vraag over. Daarmee creëer je een positieve sfeer. De klant raakt enthousiast, komt in de ‘vertelstand’ en krijgt energie. Dit werkt vaak versnellend als je meer of nieuw inzicht wilt krijgen.

Enkele voorbeelden:

  • “Proficiat met het winnen van de innovatieprijs. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?”
  • “Dat hebben jullie als management goed aangepakt! Welke bijdrage heb je hieraan geleverd waardoor dit zo goed werkte?”

2. De open vraag

Met open vragen – beginnend met wat, waar, wie, waarom, waarmee, waardoor, etc. – verleidt je de klant om veel informatie te geven. Hij kan zich niet verschuilen achter een ja/nee-antwoord. De openingsvraag is hierbij cruciaal.

Een paar voorbeelden:

  • “Welke eisen stel je aan een leverancier?”
  • “Wanneer wil je dit project uitvoeren?”

3. De keuzevraag

Met een keuzevraag vraag je iemand te kiezen uit een aantal mogelijkheden, meestal twee. Als je de klant met een keuze verleidt, merkt die meestal niet dat de beslissing over het ‘ja’ of het ‘nee’ al genomen is.

Voorbeelden van keuzevragen:

  • “Moet het product geleverd worden in week 10 of week 11?”
  • “Gaat je voorkeur uit naar een eenjarige of een meerjarige overeenkomst?”

4. De suggestieve vraag

Suggestieve vragen verleiden je gesprekspartner tot een gewenste uitspraak. Deze vraagsoort wordt vaak gebruikt om iemand over te halen, of om een bevestiging te krijgen van een gezamenlijk streven. Gebruik niet te veel suggestieve vragen, want dat kan mensen afschrikken.

Voorbeelden:

  • “Als je zou mogen beslissen, dan kiest je toch voor ons?”
  • “Je bent het toch met mij eens dat wij de meeste voordelen bieden?”

5. De gevoelsvraag

Gevoelsvragen zijn relatief nieuw in de verkoop. De toenemende interesse voor de emotionele kant van zakendoen, maakt dat deze vragen steeds belangrijker worden. Ze dragen bij aan een betere verstandhouding met de klant.

Voorbeeldvragen:

  • “Hoe heb je dit gesprek ervaren?”
  • “Wat voor gevoel houd je over aan onze aanpak?”

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

 
Dit artikel is een bewerking van hoofdstuk 5, ‘Taal der verleiding’ uit het boek ‘Verleid de klant. Onweerstaanbaar zakendoen‘ van Rob Snoeijen en Daniëlle de Jonge.
 

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes.

Door middel van dit artikel heb je nu inzicht in de 5 meest verleidelijke vragen voor verkoopgesprekken. Heb je interesse in meer informatie en tips rondom verkoopgesprekken? Bekijk het dan bij De Zaak.

Lees ook…
Je e-mails bij klanten en relaties bezorgen, wordt steeds lastiger. Spamfilters houden veel berichten tegen, terwijl je het volste recht hebt om…
Een verkoopbrief voor een potentiële klant, een schriftelijke reactie op een klacht of een uitnodiging voor de jaarlijkse borrel met belangrijke…
Een goed opgebouwde database met e-mailadressen is een van de succesfactoren van geslaagde e-mailmarketing. Voor adressen hoef je niet direct bij een…
Het versturen van commerciële e-mail naar consumenten en bedrijven is aan nogal wat regels gebonden. Hieronder een beknopte uitleg over waar je…
In je marketingplan omschrijf je gedetailleerd hoe je jouw producten en diensten onder de aandacht van je potentiële klanten wilt…
Wil je zeker weten dat je e-mailings in de inbox van de ontvanger komen? Zorg er dan voor dat ze niet als spam worden gezien. Dat blijkt in de praktijk…