Meedoen aan Black Friday als ondernemer? Een Black Friday actie? Black Friday is een fenomeen dat is overgewaaid uit de Verenigde Staten en steeds meer aan populariteit wint in Nederland.

In het kort

 • Black Friday is een populaire winkeldag die steeds meer aan populariteit wint in Nederland, en het vindt plaats op de dag na Thanksgiving.
 • Ongeveer 42% van de Nederlandse bevolking is bekend met Black Friday, en veel mensen maken gebruik van speciale aanbiedingen op deze dag.
 • Ondernemers kunnen profiteren van Black Friday door de zichtbaarheid van hun bedrijf te vergroten, nieuwe klanten aan te trekken, de omzet te verhogen, oude voorraad te verkopen en herhalingsaankopen te stimuleren.
 • Er zijn voordelen aan het voeren van een campagne tijdens Black Friday, maar er zijn ook nadelen, zoals concurrentie met grote bedrijven en mogelijk lagere winstmarges.
 • Om maximaal te profiteren van Black Friday, moeten ondernemers een aantrekkelijke aanbieding kiezen, een nieuw product lanceren, oude collecties leegverkopen, creatief zijn, online marketing inzetten en overwegen om Black Friday uit te breiden naar een weekend of week.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Wanneer is Black Friday?

Black Friday vindt plaats op de dag na Thanksgiving. De dag waarop winkeliers extreme kortingen geven op hun producten en consumenten massaal op koopjesjacht gaan.

In 2023 valt Black Friday op 24 november en in 2024 valt het op vrijdag 29 november.

Black Friday – Meedoen of niet als ondernemer in Nederland

Is het als zzp’er en mkb-ondernemer in Nederland interessant om mee te doen aan Black Friday acties? Wat zijn de beste aanbiedingen en hoe kun je met Black Friday je omzet stimuleren zodat het echt aantrekkelijk wordt? We geven je graag een aantal tips.

De Nederlandse consument kent Black Friday

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer Nederlanders bekend zijn met Black Friday. Zo’n 42% van de Nederlandse bevolking is bekend met deze trend en ongeveer de helft maakt gebruik van de speciale aanbiedingen op deze dag en doet zijn best om geen kans te missen.

Waarom campagne voeren tijdens Black Friday

Meedoen aan Black Friday is dus voor een bepaald soort ondernemer het overwegen waard. Je kunt bepaalde artikelen aanbieden, of je kunt mensen trekken naar je fysieke winkels. Mensen weten dat ze de beste deal kunnen maken tijdens Black Friday. Wat zijn de voordelen als ondernemer om campagne te voeren in deze periode?

 • Vergroot de zichtbaarheid van je onderneming
 • Trekt nieuwe klanten aan
 • Verhoogt de omzet
 • Goede gelegenheid om oude voorraad te verkopen
 • Kan leiden tot meer herhalingsaankopen


Nadelen

 • Concurrentie met grote bedrijven en hun enorme kortingen
 • Mogelijk lagere winstmarges
 • Extra drukte en stress voor ondernemers en personeel


Black Friday Strategieën voor Ondernemers

Om als ondernemer maximaal te profiteren van Black Friday, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en een duidelijke strategie te hebben. Hieronder volgen enkele tips en strategieën om het meeste uit deze dag te halen.

1. Kies een aantrekkelijke aanbieding

Denk na over wat jouw bedrijf uniek maakt en wat je kunt bieden ten opzichte van de concurrentie. Dit kan een korting zijn op een specifiek product, een gratis product bij aankoop van een ander product, of een andere interessante actie die klanten aantrekt.

2. Lanceer een nieuw product

Black Friday kan een uitstekende gelegenheid zijn om een nieuw product te lanceren en snel onder de aandacht van consumenten te brengen. Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent met je nieuwe product en profiteer van het feit dat mensen op deze dag bereid zijn om geld uit te geven.

3. Leegverkoop oude collecties

Black Friday is een geschikt moment om van producten uit het vorige seizoen af te komen die nog niet verkocht zijn. Klanten zijn op zoek naar korting en zullen graag gebruikmaken van een koopje, ook al is het een oude collectie.

4. Wees creatief

Kies bijvoorbeeld voor een actie waarbij alleen een bepaalde productgroep in de aanbieding is. Zo kun je ervoor kiezen om alleen zwarte producten met een hoge korting te verkopen. Als je bijvoorbeeld een café of restaurant hebt, kun je ervoor kiezen om een fikse korting te geven op zwarte koffie. Zo zijn er veel meer manieren om creatief te zijn en klanten aan te trekken zonder enorme kortingen te geven op alle producten.

5. Online marketing

Als je een webshop hebt, is het belangrijk om tijd te investeren in marketingcampagnes rond populaire zoekwoorden die gerelateerd zijn aan Black Friday. Analyseer de trends van je populairste producten in deze periode en gebruik ze in je campagnes om enthousiaste klanten aan te trekken.

6. Black Friday Weekend of Week

Veel bedrijven kiezen ervoor om Black Friday uit te breiden naar een weekend of zelfs een week inclusief Cyber Monday. Hierdoor kunnen klanten langer profiteren van de aanbiedingen en heb je als ondernemer meer kans om extra omzet te genereren.

Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.


Veelgestelde vragen

Wanneer moet ik beginnen met het promoten van Black Friday?

Het is belangrijk om tijdig te beginnen met het promoten van Black Friday. Klanten moeten namelijk weten of ze in jouw winkel of webshop acties kunnen verwachten. Begin minimaal een paar weken van tevoren met het aankondigen van je acties, bijvoorbeeld via social media, e-mailmarketing en advertenties.

Helpt Black Friday kleine bedrijven?

Black Friday kan zeker helpen om de zichtbaarheid van kleine bedrijven te vergroten, mits je een duidelijke strategie hebt en je aanbiedingen goed promoot. Houd er echter rekening mee dat je als klein bedrijf moet concurreren met grote bedrijven die enorme kortingen kunnen geven.

Wat is het doel van Black Friday?

Het doel van Black Friday is om consumenten te verleiden tot het doen van aankopen door hen hoge kortingen en speciale aanbiedingen te bieden. Voor ondernemers is het doel om extra omzet te genereren, nieuwe klanten aan te trekken en oude voorraad te verkopen.

Wanneer is Black Friday 2023?

Black Friday 2023 valt op 24 november.

Conclusie

Black Friday biedt zowel kansen als uitdagingen voor Nederlandse zzp’ers en mkb-ondernemers. Door goed voorbereid te zijn, een duidelijke strategie te hanteren en creatief om te gaan met je aanbiedingen, kun je als ondernemer profiteren van de groeiende populariteit van deze dag.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Je bent op zoek naar manieren om je omzet te verhogen. Waarin moet je investeren en wat moet je vooral laten? Wij zetten een paar slimme…
Die mooie opdracht wil je natuurlijk binnenhalen. Een vlijmscherpe offerte mag dan niet ontbreken. Dat wordt nog belangrijker wanneer er meerdere…