Categorieën

Van zondag 15 tot dinsdag 17 februari gingen duizenden mensen in verschillende delen van Nederland weer helemaal los: tijdens carnaval maakt het niet uit wie je bent of wat je doet, want iedereen is gelijk. Sommige ondernemers haken vrolijk in en doen tijdens deze feestelijke dagen betere zaken dan anders.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Werner Spierings verzorgt met zijn bedrijf BWS Muziekentertainment in het Brabantse Goirle niet alleen geluids- en lichtinstallaties voor feesten, maar ook dj’s en complete entertainmentshows. “Met carnaval draaien we altijd wel een goede omzet. In een weekend verdienen we net zoveel als normaal gesproken in een maand. Per feestadres verdienen we tussen de 1000 en 1800 euro. Er is zoveel interesse dat ik ze soms wel eens ‘nee’ moet verkopen. En onze boekingen voor komend jaar zitten nu al helemaal vol.”

Horeca

Niet alleen in Brabant en Limburg, maar ook in het oosten van het land gaat het los met carnaval. “Wij hebben het gigantisch druk gehad dit jaar”, zegt Michael Hobbelink van Café Oald Hengel in Hengelo. “Het was veel beter dan andere jaren. Ik denk dat we in twee dagen bijna het dubbele verdienen van wat we doorgaans in een maand omzetten. Wij staan dan ook open voor alle feestgangers, terwijl je in andere kroegen hier in de buurt soms niet eens naar binnen mag met carnavalskleding aan. Ook we hebben een uitstekende samenwerking met carnavalsvereniging De Deurtrappers, dat scheelt ook.”

Bij Letterpret in Oldenzaal brengt de carnavalstijd extra orders met zich mee. “Iedereen wil rondom de feesten veel reclame maken voor de optocht of zichzelf”, zegt Jasper Moekotte van Letterpret. “Daar zorgen wij voor. Wij zijn goed in alles waar een naam op staat: belettering, reclameborden, tenues met gekke teksten. Bedrijven die meedraaien in de optocht willen zich profileren. En we verzorgen de voertuigreclame voor de parade van De Stadsprins van Oldenzaal, onze Prins carnaval.”

Traditie

Carnaval legt zijn bedrijf geen windeieren. “Carnaval is een mooie traditie hier en die moeten we hooghouden, al kost het wel veel geld. Daar houden wij mooie opdrachten aan over. Hoeveel we er dit jaar exact mee verdiend hebben, dat weet ik niet. Wel zijn we in de gelukkige omstandigheid dat onze agenda de komende anderhalf tot twee maanden compleet volgepland zit met nieuwe opdrachten. Dat is natuurlijk heel mooi.”

Voor Frans Bult, die al bijna 20 jaar kroegen runt in het centrum van Oldenzaal, is carnaval een leuke bijkomstigheid. “Januari is altijd rustig. Daarna is carnaval gelukkig weer goede handel voor ons. Je ziet dat ook in de kroeg de marges onder druk staan. Daarnaast heeft de Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) me een boete gegeven omdat er gerookt werd in de zaak. Ik kon dus wel weer een opsteker gebruiken. Met carnaval is het leuk ondernemen. In de tenten op het Marktplein stonden van ‘s middags tot na middernacht duizenden mensen. Vandaag moeten we echter een hele dag klussen om de schade aan plafonds en muren te herstellen, maar dat hebben we ingecalculeerd.”

Extra personeel

Bij kledingverhuurbedrijf Carnavalsland is het jaarlijks rondom de feesten zo druk dat er extra personeel wordt ingeschakeld. “Dit jaar hadden we het zelfs met 30 man personeel extra nog ontzettend druk”, vertelt Joa Korf. “Voor feestartikelen is het echter het belangrijkste moment van het jaar. Of carnaval nu vroeg of laat in het jaar valt, in die periode draaien we toch ruim 50% van onze jaaromzet.”

Hij laat dan ook niets aan het toeval over om te zorgen dat deze periode een succes wordt voor zijn bedrijf. “We moeten in die periode altijd in de picture staan. Daarom hebben we in januari al 1,2 miljoen huis-aan-huisfolders verspreid in een gebied tussen Zwolle, Apeldoorn en Arnhem. Ook gingen er 300.000 flyers naar Duitsland, daar zitten ook veel klanten. Zeker op de zondagen worden we door de Duitsers goed bezocht. Zo goed zelfs dat ik laatst zelfs Duits tegen een Nederlandse klant begon te spreken.”

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…