Categorieën

In een wereld die steeds bewuster wordt van het milieu en klimaatverandering, is duurzaam ondernemen geen optie meer, maar een noodzaak. Vooruitstrevende ondernemers begrijpen dit en zoeken continu naar manieren om hun bedrijf groener en duurzamer te maken. Dit gaat verder dan alleen groene energie of hergebruik; het gaat om een holistische aanpak van je bedrijfsvoering.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Energie-efficiëntie op de werkvloer

Eén van de grootste verbruikers van energie binnen veel bedrijven is de verwarming en koeling van bedrijfspanden. Dit gaat niet alleen over de daadwerkelijke verwarming, maar ook over hoe goed het pand geïsoleerd is. Een goed geïsoleerd pand kan tot wel 30% besparen op stookkosten. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

Het kan verrassend zijn, maar iets simpels als het vervangen van oude ramen door moderne varianten met kunststof kozijnen kan al een significant verschil maken. Deze kozijnen zijn niet alleen duurzaam in productie, maar zorgen ook voor een betere isolatie, wat resulteert in minder energieverbruik.

Hergebruik en recyclen

Afval verminderen gaat niet alleen over het recyclen van papier en plastic. Het gaat om een mentaliteitsverandering binnen het bedrijf. Kunnen oude meubels opnieuw worden gestoffeerd in plaats van weggegooid? Kan oude technologie worden geüpgraded in plaats van vervangen? Door kritisch naar je afvalstromen te kijken, kun je verrassende besparingen vinden.

Het circulaire denken: Retouren als kans

In onze snel evoluerende consumentenwereld is het retourbeleid van een onderneming een cruciaal aspect geworden, vooral in de e-commerce sector. Retouren kunnen in eerste instantie overkomen als een verlies voor het bedrijf. Echter, door een duurzaam en circulair perspectief te adopteren, kunnen retouren worden omgezet in opportuniteiten.

Een vooruitstrevend retourbeleid dat klanten in staat stelt producten gemakkelijk terug te sturen, versterkt het vertrouwen en kan de klantenloyaliteit verhogen. Maar wat gebeurt er met deze geretourneerde producten? In plaats van ze als afval te beschouwen, kunnen bedrijven ze een ‘tweede kans’ geven. Dit kan betekenen dat een product wordt gereviseerd, opgeknapt of zelfs gerecycled om iets compleet nieuws te creëren.

Daarnaast kunnen producten die in goede staat worden geretourneerd, worden doorverkocht in ‘outlet’-secties of via speciale ‘tweede kans’-evenementen, waardoor ze tegen een gereduceerde prijs weer op de markt worden gebracht. Dit niet alleen bespaart op afval en verlengt de levensduur van producten, maar het stelt ook een bredere groep consumenten in staat om kwaliteitsproducten te kopen tegen lagere prijzen.

Groen vervoer

Met de opkomst van elektrische voertuigen (EV’s) wordt groen reizen steeds toegankelijker. Overweeg om bedrijfsauto’s te vervangen door EV’s of zelfs fietsen voor kortere ritten. Dit vermindert niet alleen de CO2-uitstoot, maar kan ook financiële voordelen opleveren in de vorm van belastingvoordelen en subsidies.

Investeren in groene technologie

Zonne-energie, windenergie en andere vormen van hernieuwbare energie worden steeds toegankelijker en betaalbaarder. Door te investeren in deze technologieën kan een bedrijf op de lange termijn aanzienlijk besparen op energiekosten en zijn CO2-voetafdruk verminderen.

Duurzame leveranciers kiezen

Kijk verder dan alleen je eigen bedrijf. Door samen te werken met leveranciers die ook duurzame praktijken hanteren, kun je een veel grotere impact hebben. Vraag je leveranciers naar hun duurzaamheidsbeleid en geef de voorkeur aan diegenen die milieuvriendelijke praktijken hanteren.

Duurzaam ondernemen is niet alleen goed voor het milieu; het is goed voor het bedrijfsresultaat. Een duurzaam bedrijf wordt vaak gezien als een vooruitstrevend bedrijf, wat aantrekkelijk is voor klanten en investeerders. Door nu te investeren in duurzame praktijken, zet je je bedrijf op voor succes op de lange termijn. Of het nu gaat om de overstap naar energiezuinige verlichting, de keuze voor kunststof kozijnen, of het recyclen van afval, elke stap naar duurzaamheid is een stap in de goede richting.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Een bedrijf organiseren is niet eenvoudig. Het stellen van doelen, het vinden van klanten en het in balans houden van de financiën vormen zomaar een…
Het starten van een groot bouwproject kan een spannende en uitdagende taak zijn. Er zijn talloze aspecten waar je rekening mee moet houden om ervoor te…
De digitale nomade (ook wel remote werkers genoemd), een generatie van werkende mensen die hun taken uitvoeren via het internet. De locatie waar…
Kerst is het feest van de verbinding. Met familie en ook anderen. Misschien vier jij de kerst in een ander land? Of ben je hier en is met kerst de…
Wie wilt er nu geen fraai en aantrekkelijk kantoor of winkelpand? De uitstraling van je pand beïnvloedt sterk hoe je je bedrijf neerzet en hoe mensen…
Afschrijvingstermijnen voor witgoedapparaten variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type apparaat, de kwaliteit, het…