Categorieën

Dit artikel is gebaseerd op een interview dat wij hielden met Peter Tieleman, oprichter van adviesbureau Data Science Partners. We spraken over de betekenis van data science, een term die je steeds vaker voorbij hoort komen. En niet zonder reden volgens Peter.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Kun je allereerst uitleggen wat we onder data science verstaan?

“Onder de term data science versta ik het alles waarbij je data slim inzet om tot waardevolle inzichten en activiteiten te komen. Activiteiten waaraan je kunt denken zijn bijvoorbeeld het combineren van gegevens uit verschillende bronnen, het gebruiken van historische data om voorspellingen voor de toekomst te doen, of bijvoorbeeld het trainen en inzetten van machine learning modellen.”

Waarom wordt data belangrijker voor organisaties?

“De trend van digitalisering en het data-gedreven werken zet verder door. Als organisatie sta je nooit helemaal op jezelf. Als je als organisatie zelf geen stappen zet, zal de omgeving dit wel doen, en hierdoor ook aan jou nieuwe eisen stellen. Zo is het vandaag de dag bijvoorbeeld heel normaal dat je een bestelling de volgende dag al in huis hebt. Wanneer je als organisatie niet mee ontwikkelt en je aanpast naar de wensen van de klant voldoe je uiteindelijk niet meer. Probeer hierbij als organisatie aan het stuur te blijven en proactief data in te zetten.”

Je hoort tegenwoordig dat er een enorm tekort is aan kwalitatieve data scientists, zie jij dit ook terug?

“Dat klopt. Wel zie ik mogelijkheden om het tekort terug te dringen. Zo zou je bijvoorbeeld nieuw personeel uit het buitenland aan kunnen nemen met de juiste vaardigheden. Of je kunt inzetten op omscholing van bestaand personeel. Zo hebben wij onlangs een 10-daagse data science bootcamp ontwikkeld. Dit scholingstraject is bij uitstek geschikt om bestaande medewerkers met kennis en vaardigheden op het data vlak klaar te stomen als data scientist. We verzorgen dit traject voor individuen maar ook voor hele teams.”

“Verder zijn er afgelopen jaren diverse hogescholen en universiteiten data science opleidingen gestart. Dit zorgt ervoor dat er een gezonde aanwas van jonge mensen met goede vaardigheden is ontstaan. Dat is erg goed nieuws wat mij betreft.”

Ervan uitgaande dat de ontwikkeling naar datagedreven werken doorzet. Welke rol zie jij data dan spelen over 10 jaar?

“Digitalisering en data-gedreven werken neemt inderdaad alleen maar toe. Hierdoor zal nog meer van wat gebeurt digitaal plaatsvinden. Medewerkers en managers zullen zich hieraan aan moeten passen.”

“Doordat nog meer van de bedrijfsprocessen gedigitaliseerd worden zal software onderling steeds beter gaan samenwerken. Slimme machine learning modellen en andere algoritmes zullen hierbij een deel van de momenteel door medewerkers uitgevoerde werkzaamheden overnemen. Bepaalde huidige banen zullen deels verdwenen zijn, waar andere nieuwe banen ontstaan.”

“Ik raad organisaties aan om hier actief mee aan de slag te gaan. Communiceer een duidelijke visie omtrent data-gedreven werken en de gevolgen hiervan binnen het bedrijf. Werk proactief samen met medewerkers daar waar nodig aan omscholing. Op die manier zijn er binnen iedere organisatie mooie resultaten te behalen.”

Data Science Partners is een advies- en trainingsbureau op het gebied van data science. De visie van de organisatie is dat data science voor iedereen relevant is, en probeert daarom op laagdrempelige wijze de meerwaarde te tonen aan klanten.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
In de wereld van snelgroeiende bedrijven is het bijna onvermijdelijk dat je huidige bedrijfspand op een gegeven moment te klein wordt. Heb je al…
Ladeblokken en schuifdeursystemen zijn twee essentiële en praktische elementen in moderne interieurontwerpen. Ze bieden niet alleen…
Als mensen je winkel passeren, is je etalage in veel gevallen het eerste wat zij zien. In feite is het zelfs zo dat een mooie etalage het verschil kan…
De transitie naar duurzame energie is niet langer een keuze, maar een noodzaak. Bedrijven wereldwijd kijken naar manieren om hun ecologische voetafdruk…
Als ondernemer is het belangrijk om ook voor goede sanitaire voorzieningen te zorgen. Ook de sanitaire ruimtes hebben namelijk impact op hoe bezoekers…
Je kunt als bedrijf niet meer om duurzaamheid…