Categorieën

Bent u op zoek naar een goede accountant die de fijne kneepjes van de belastingwetgeving kent? Iemand die uw financiële gegevens grondig controleert en fungeert als de betrouwbare vertrouwenspersoon binnen uw bedrijf? In dit artikel bespreken we enkele belangrijke overwegingen en tips om u te helpen een geschikte accountant voor uw bedrijf te vinden.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Wat doet een accountant precies? 

Een accountant vormt dé adviseur van ondernemers in het mkb-segment. De accountant verricht controles en beoordeelt of de jaarrekening een nauwkeurige weerspiegeling is van uw financiële situatie. Als alles in orde is, wordt er door de accountant een officiële accountantsverklaring afgegeven. 

5 Tips om een goede accountant te vinden 

Hier zijn vijf tips om u te helpen een goede accountant te vinden en waar u op moet letten. 

1. Certificaten en licenties 

Een accountant in Nederland moet geregistreerd zijn bij de beroepsorganisatie Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). In het accountantsregister van de NBA kunt u alle accountants in Nederland zien. De NBA helpt accountants om hun cruciale rol in de maatschappij te vervullen en bewaakt daarnaast de kwaliteit van het accountantsberoep. Check kortom altijd of de accountant geregistreerd staat bij de NBA.

2. Reviews van derden 

Vraag aan andere ondernemers of bedrijven die dezelfde accountant hebben gebruikt om aanbevelingen en referenties. Dit helpt u om een beeld te krijgen van hoe goed ze zijn en hoe betrouwbaar ze zijn. 

3. Ervaring en expertise in uw branche 

Onderzoek de achtergrond van de accountant om er zeker van te zijn dat deze bekend is met uw branche en uw specifieke financiële behoeften begrijpt. Niet iedere accountant is op de hoogte van de laatste regelwijzigingen in bijvoorbeeld de zorg, of in de agrosector. Een accountant met ervaring in uw sector zal beter in staat zijn om bijvoorbeeld complexe belastingvraagstukken in uw bedrijfstak aan te pakken en u specifieke adviezen te geven die relevant zijn voor uw zakelijke uitdagingen. 

4. Heb ik een AA of RA accountant nodig? 

De keuze tussen een AA (Accountant-Administratieconsulent) of RA (Registeraccountant) accountant hangt af van de aard en omvang van uw financiële behoeften.

Een AA-accountant is geschikt voor kleine tot middelgrote bedrijven met eenvoudige financiële behoeften, zoals eenmanszaken, vennootschappen onder firma (V.O.F.’s), of besloten vennootschappen (B.V.’s). Ze helpen voornamelijk met administratie en belastingen, inclusief het opstellen van jaarrekeningen en belastingaangiften. 

Een RA-accountant is nodig voor grotere bedrijven of als uw financiën ingewikkeld zijn, bijvoorbeeld bij beursgenoteerde ondernemingen, multinationals of complexe financiële transacties. RA-accountants hebben een geavanceerde opleiding en zijn experts in controle, financiële rapportage en complexe financiële kwesties. 

5. Transparantie over tarieven 

Het is belangrijk dat uw accountant eerlijk is over de kosten. Vraag om een duidelijke uitleg van wat ze rekenen en vertel hen wat uw budget is. Dit voorkomt verrassingen en helpt u begrijpen waar uw geld naartoe gaat. Een goede accountant zal bereid zijn om de tarieven en eventuele extra kosten te bespreken voordat u met hen in zee gaat. 

Vergelijk verschillende accountants voor de beste keuze 

Het is slim om verschillende accountants in uw regio met elkaar te vergelijken. Door te kijken naar wat ze bieden, wat ze kosten, en wat anderen over hen zeggen, kunt u de beste keuze maken voor uw bedrijf. Dit helpt u om waar voor uw geld te krijgen en de juiste accountant te 

vinden die past bij uw behoeften. Bij WRKD kunt u kosteloos en zonder verplichtingen offertes van diverse accountants vergelijken. Wij nemen het zoekproces voor u over!

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
De psychologische aspecten van ondernemerschap zitten vaak verpakt in managementboeken, succesboeken en podcasts met levenservaringen van succesvolle…
Het huren van de nodige machines is een echte vereiste op het moment dat je een evenement gaat organiseren. Bepaalde taken kunnen veel beter uit worden…
Het bestellen van een rouwboeket is een ontroerende manier om respect en medeleven te tonen aan de familie van een overleden dierbare. Bloemen hebben…
De voedselveiligheid is een belangrijk onderwerp voor zowel consumenten als producenten. Het is daarom van groot belang dat er voldoende toezicht wordt…
Fietsen is populair, maar de wegen worden steeds drukker en onveiliger. Een fietsspiegel is een eenvoudige toevoeging die je veiligheid kan vergroten….
Ieder bedrijf probeert ziekteverzuim zoveel mogelijk te voorkomen. Dit is natuurlijk niet voor alle oorzaken van verzuim ook daadwerkelijk mogelijk….